Városháza
Önkormányzat
Sajtó 2021. június 29.
Közösségi gyűlésre hívják a miskolciakat

Egy hazánkban még újdonságnak számító formával bővíti és erősíti Miskolc idén a részvételi demokrácia eszközrendszerét. A Közösségi gyűlést Magyarországon másodikként a borsodi megyeszékhely próbálhatja ki szeptemberben-októberben. Az esemény megrendezésében és előkészítésében Miskolc MJV Önkormányzata a DemNet Alapítvánnyal működik együtt. Az erről szóló együttműködési megállapodást 2021. június 28-án írták alá ünnepélyes keretek közt a felek képviselői. Az aláírást követően sajtótájékoztatón ismertették a Közösségi gyűlés megrendezésének céljait, lebonyolítását, az addig vezető út állomásait.

 

Az együttműködési megállapodást Veres Pál Miskolc MJV polgármestere és a Bördős Éva, a DemNet Alapítvány elnöke írta alá. Az eseményen rajtuk kívül Varga Andrea Klára Miskolc MJV alpolgármestere, illetve Csere Áron, a miskolci Dialóg Egyesület szakmai vezetője vett részt.

 

A Közösségi gyűlés tematikus keretét a klímaváltozás, az az ellen folytatott küzdelem adja, a konkrét miskolci témát az önkormányzat helyi és más szakemberekkel, civilekkel közösen gondolkodva fogalmazza meg. A Közösségi gyűlés segítségével Miskolc önkormányzata közvetlenül ötven helybeli, de közvetetten ezrek, sőt, tízezrek véleményét tudja meghallgatni, és későbbi döntéshozatalainál tekintetbe venni. A borsodi megyeszékhely adottságaiból és jelenkori közügyeiből következően a Közösségi gyűlés fő kérdései a levegőminőség megőrzése, a légszennyezés visszaszorítása körül fognak kirajzolódni, különös tekintettel olyan, mindenkit és a mindennapokat érintő területekre, mint például a nagyvárosi közlekedés.

 

A Közösségi Gyűlés megrendezésének szándéka illeszkedik a városvezetés a részvételi demokrácia melletti elkötelezettségének programjába, hasonlóan a „Nyitott Városháza” kezdeményezéshez, a Részvételi program beindításához, és általában is ahhoz, hogy igyekszik mindent, minél több ügyet a városlakókkal megbeszélve, velük közösen kialakított álláspont szerint kezelni és intézni. Ugyanakkor nem kevésbé fontos a Veres Pál által meghirdetett „Virágzó Nagy-Miskolc” program, amelynek természetvédelmi-környezetvédelmi célkitűzéseihez remekül illik a klímavédelem ügyét zászlójára tűző Közösségi gyűlés.

– Mindez a világon sok helyen működik, hazánkban még újdonság. Ha sikeresen debütál városunkban, később más ügyekben is alkalmazható lesz – mondta a közösségi gyűlés módszertanáról Veres Pál. Varga Andrea alpolgármester arról beszélt: őszintén hisz benne, hogy az eddigieknél aktívabb, közvetlenebb állampolgári részvétel fontos eredményt jelent majd Miskolc fejlődésében. Nem véletlen, hogy a városi önkormányzat jelenleg is dolgozik saját Részvételi programjának kidolgozásán is. Mint elhangzott, „Miskolc mi vagyunk”, mindnyájan, akik itt élünk, és akik valódi párbeszédet indíthatnak el, amely a civilek és a döntéshozók között zajlik majd.

– Napjainkban ijesztően nagy a bizalmatlanság az emberek között, egymás iránt is. Hogyan lehet ezt megtörni? Többet beszélgessünk! – fogalmazta meg a közösségi gyűlés legfontosabb üzenetét Bördős Éva, a DemNet igazgatója, aki kiemelte, hogy a vidéki városok közül elsőként Miskolc mutatott érdeklődést a megoldás iránt. A Közösségi gyűlés két hétvégényi tanácskozást jelent majd, szeptemberben és októberben, aminek keretében először tízezer, majd egy speciális, véletlenszerű, de reprezentatív mintát adó kiválasztási folyamat végén ötven miskolci lakost szólítanak meg és hívnak a választott téma közös feldolgozására. Senkinek sem kell megijednie vagy aggódnia, aki majd meghívót kap: itt nem szakembereket keresnek, hanem a miskolciak gondolatait szeretnék megismerni olyan fontos közügyekről, mint a levegőszennyezés, az épületenergetika, a tüzelés-égetés, vagy éppen a közlekedés. – A közösségi gyűlés módszere arra szolgál, hogy kiegyenlítve a különbségeket és lehetőségeket, mindenkinek módot adjon arra, hogy hallathassa a hangját.