Városháza
Önkormányzat

Miskolc, Százszorszép Óvoda energetikai korszerűsítése

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Miskolc, Százszorszép Óvoda energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-16-MI1-2017-00011 azonosító számú projektje keretében a 3530 Miskolc, Serház utca 1. szám alatt található óvoda épületének energetikai korszerűsítése valósult meg, mellyel az épületben tartózkodók hőérzetének, komfortérzetének javítása, valamint az épület üzemeltetési- fenntartási költségeinek csökkentése volt a cél.

A projektről

A projekt során önkormányzati tulajdonban lévő épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése valósult meg, melynek eredményeként a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése érhető el.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata rendelkezik Fenntartható Energia Akciótervvel (SEAP). A Covenant of Mayors (Európai Polgármesterek Szövetsége) által elvárt 20 %-os szén-dioxid megtakarítási vállalást a város korábban már teljesítette. A további intézkedéseknek köszönhetően a CO2-megtakarítás várható értéke 40 % lesz, ami duplája a SEAP-ban rögzítetteknek.

A beruházás keretén belül az épület egészére (oldalfalak és tető) utólagos külső hőszigetelés került és megtörtént a homlokzati nyílászárók cseréje. Az óvoda udvarán egy akadálymentes parkoló az épületben pedig egy akadálymentes WC került kialakításra.

Megújult a fűtési és villámvédelmi rendszer is, valamint a projekt keretében HMKE rendszer létesült. Az épület tető felületére polikristályos technologiával készülő napelem táblák kerültek felszerelésre. Az átalakítás során az óvoda részére új szabványos mérőhely is épült HMKE ad-vesz mérővel. A létesítményben hő- és füstelvezetési rendszer került kiépítésre.

A fejlesztés által létrejött egy energiafelhasználás szempontjából takarékosabb és a befektetett energiát a kor követelményeinek megfelelően hasznosító épület, amely az épületen elhelyezett megújuló energiaforrások használatával nagyban fedezni tudja saját energia felhasználásának jelentős részét.

 

A projekt fizikai befejezése 2021.03.31.
A projekt elszámolható bruttó összköltsége 152.146.826 Ft
Támogatási intenzitás 100%

Záró Sajtóközlemény - Megújult a Százszorszép Óvoda