Városháza
Önkormányzat

Miskolc, Napraforgó Óvoda energetikai korszerűsítése

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Miskolc, Napraforgó Óvoda energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-16-MI1-2017-00010 azonosító számú projektje keretében a Miskolc, Gesztenyés utca 18. szám alatt található Napraforgó óvoda épületének energetikai korszerűsítése valósul meg, mellyel az épületben tartózkodók hőérzetének, komfortérzetének javítása, valamint az épület üzemeltetési- fenntartási költségeinek csökkentése a cél.

A projektről

A projekt során önkormányzati tulajdonban lévő épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése valósul meg, melynek eredményeként a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése érhető el.
A korszerűsítés keretében az épület oldalfalainak utólagos külső hőszigetelése, a tető hő- és csapadékvíz elleni szigetelése, homlokzati nyílászárók cseréje valósul meg. Az épület fűtési rendszere korszerűsítésére kerül új lapradiátorok beépítésével és a teljes csőhálózat cseréjével. A radiátorok az épület fűtésszabályozásáért felelős távmenedzselhető központi épületvezérlő rendszer által, vezeték nélküli kommunikációval működő okos radiátorszelepekkel ellátottak. A projekt keretében HMKE rendszer létesül, az épület tető felületére napelem táblákat szerelnek fel, a villámvédelmi rendszert is megújítják. Egymástól független hő- és füstelvezető rendszer kerül kiépítésre a két lépcsőházban, továbbá sor kerül az épület projektarányos akadálymentesítésére (parkoló, rámpa, mosdó) is.
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata rendelkezik Fenntartható Energia Akciótervvel (SEAP). A Covenant of Mayors (Európai Polgármesterek Szövetsége) által elvárt 20 %-os szén-dioxid megtakarítási vállalást a város korábban már teljesítette. A további intézkedéseknek köszönhetően a CO2-megtakarítás várható értéke 40 % lesz, ami duplája a SEAP-ban rögzítetteknek.
A fejlesztés által létrejön egy energiafelhasználás szempontjából takarékosabb és a befektetett energiát a kor követelményeinek megfelelően hasznosító épület, amely az épületen elhelyezett megújuló energiaforrások használatával nagyban fedezni tudja saját energia felhasználásának jelentős részét.

A projekt tervezett befejezése 2021.06.30.
A projekt elszámolható bruttó összköltsége 222 844 567 Ft
Támogatási intenzitás 100%

Sajtóközlemény