Városháza
Önkormányzat

Miskolc, Diósgyőri Óvoda energetikai korszerűsítése

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Miskolc, Diósgyőri Óvoda energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-16-MI1-2017-00009 azonosító számú projektje keretében a 3535 Miskolc, Árpád utca 4. szám alatt található Diósgyőri óvoda épületének energetikai korszerűsítése valósul meg, mellyel az épületben tartózkodók hőérzetének, komfortérzetének javítása, valamint az épület üzemeltetési- fenntartási költségeinek csökkentése a cél.

A projektről

A projekt során önkormányzati tulajdonban lévő épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése valósul meg, melynek eredményeként a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése érhető el.

Az épület egészére (oldalfalak és tető) utólagos külső hőszigetelés kerül. A beruházás keretén belül megtörténik a homlokzati nyílászárók cseréje, valamint egy akadálymentes WC is kialakításra kerül. Az épületben új, kétcsöves fűtési rendszer kerül kiépítésre univerzális lapradiátorokkal. A radiátorok az épület fűtés szabályozásáért felelős táv menedzselhető központi épületvezérlő rendszer által, vezeték nélküli kommunikációval működő okos radiátorszelepekkel ellátottak. A projekt keretében HMKE rendszer létesül, és a villámvédelmi rendszert is megújítják. Az épület tető felületére napelem táblákat szerelnek fel. A létesítményben tűzjelző berendezés nem létesül, hő- és füstelvezetési rendszer kerül kiépítésre, mely nem igényel villamos ellátást.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata rendelkezik Fenntartható Energia Akciótervvel (SEAP). A Covenant of Mayors (Európai Polgármesterek Szövetsége) által elvárt 20 %-os szén-dioxid megtakarítási vállalást a város korábban már teljesítette. A további intézkedéseknek köszönhetően a CO2-megtakarítás várható értéke 40 % lesz, ami duplája a SEAP-ban rögzítetteknek.

A fejlesztés által létrejön egy energiafelhasználás szempontjából takarékosabb és a befektetett energiát a kor követelményeinek megfelelően hasznosító épület, amely az épületen elhelyezett megújuló energiaforrások használatával nagyban fedezni tudja saját energia felhasználásának jelentős részét.

A projekt megvalósítás tényleges befejezése

2021.03.31.

A projekt elszámolható bruttó összköltsége 140 971 305 Ft
Támogatási intenzitás 100%

Sajtóközlemény - Megújult a Diósgyőri Óvoda