Városháza
Önkormányzat

Miskolc, Belvárosi Óvoda energetikai korszerűsítése

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Miskolc, Belvárosi Óvoda energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-16-MI1-2017-00012 azonosító számú projektje keretében a 3530 Miskolc, Vörösmarty Mihály utca 64. szám alatt található Belvárosi Óvoda épületének energetikai korszerűsítése valósult meg, mellyel az épületben tartózkodók hőérzetének, komfortérzetének javítása, valamint az épület üzemeltetési- fenntartási költségeinek csökkentése volt a cél.

A projektről

A projekt során önkormányzati tulajdonban lévő épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése valósult meg, melynek eredményeként a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése érhető el.

Az épület egészére (oldalfalak és tető) utólagos külső hőszigetelés került. A beruházás keretén belül megtörtént a homlokzati nyílászárók cseréje. Az épületben új, kétcsöves fűtési rendszer került kiépítésre univerzális lapradiátorokkal. A radiátorok az épület fűtés szabályozásáért felelős táv menedzselhető központi épületvezérlő rendszer által, vezeték nélküli kommunikációval működő okos radiátorszelepekkel ellátottak. A villámvédelmi rendszer is felújításra került, és a projekt keretében HMKE rendszer létesült. Az épület tető felületére polikristályos technologiával készülő napelem táblák kerültek elhelyezésre. A létesítményben, hő- és füstelvezetési rendszer került kiépítésre.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata rendelkezik Fenntartható Energia Akciótervvel (SEAP). A Covenant of Mayors (Európai Polgármesterek Szövetsége) által elvárt 20 %-os szén-dioxid megtakarítási vállalást a város korábban már teljesítette. A további intézkedéseknek köszönhetően a CO2-megtakarítás várható értéke 40 % lesz, ami duplája a SEAP-ban rögzítetteknek.

A fejlesztés által létrejött egy energiafelhasználás szempontjából takarékosabb és a befektetett energiát a kor követelményeinek megfelelően hasznosító épület, amely az épületen elhelyezett megújuló energiaforrások használatával nagyban fedezni tudja saját energia felhasználásának jelentős részét.

A projekt fizikai befejezése

2021.03.31.

A projekt elszámolható bruttó összköltsége 128.564.493 Ft
Támogatási intenzitás 100%

 

Sajtóközlemény - Okosfűtéssel újulnak meg az óvodák Miskolcon