Városháza
Önkormányzat

Miskolc, Szeder úti Tagóvoda energetikai korszerűsítése

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Miskolc, Szeder úti Tagóvoda energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-16-MI1-2017-00019 azonosítószámú projektje keretében a Miskolc, Szeder utca 2/a. szám alatt található Szeder úti Tagóvoda épületének energetikai korszerűsítése valósul meg, mellyel az épületben tartózkodók hőérzetének, komfortérzetének javítása, valamint az épület üzemeltetési- fenntartási költségeinek csökkentése a cél. 

 

A projektről
A projekt során önkormányzati tulajdonban lévő épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése valósul meg, melynek eredményeként a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése érhető el. 
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata rendelkezik Fenntartható Energia Akciótervvel (SEAP). A Covenant of Mayors (Európai Polgármesterek Szövetsége) által elvárt 20 %-os szén-dioxid megtakarítási vállalást a város korábban már teljesítette. A további intézkedéseknek köszönhetően a CO2-megtakarítás várható értéke 40 % lesz, ami duplája a SEAP-ban rögzítetteknek.
A projekt részeként megtörténik a homlokzat utólagos hőszigetelése. A beruházás részeként lecserélik a homlokzati nyílászárókat a kornak megfelelő több kamrás, műanyag szerkezetű, hőszigetelő üvegezéssel ellátott nyílászárókra. Továbbá megtörténik a fűtési csővezetékek és hőleadók cseréje, és a villámvédelmi rendszer helyreállítása is. Az épület tetejére egy napelemes rendszer kerül kiépítésre, amely nagyban csökkenti az épület külső forrásból származó energiafelhasználását és jelentős mennyiségű szén-dioxid kibocsátás megtakarítását teszi lehetővé. A projekt részeként akadálymentesítés is történik egy új parkoló és rámpás bejárat kialakításával.
A fejlesztés által létrejön egy energiafelhasználás szempontjából takarékosabb és a befektetett energiát a kor követelményeinek megfelelően hasznosító épület, amely az épületen elhelyezett megújuló energiaforrások használatával nagyban fedezni tudja saját energia felhasználásának jelentős részét.

A projekt megvalósítás tervezett befejezése 2022.09.30.
A projekt elszámolható bruttó összköltsége 154 932 973 Ft
Támogatási intenzitás 100%