Városháza
Önkormányzat

Miskolc, Mátyás király úti Családsegítő és Gyermekjóléti Központ energetikai korszerűsítése

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Miskolc, Mátyás király úti Családsegítő és Gyermekjóléti Központ energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-16-MI1-2017-00017 azonosító számú projektje keretében a Miskolc, Mátyás király utca 15. szám alatt található Családsegítő és Gyermekjóléti Központ épületének energetikai korszerűsítése valósul meg. A fejlesztéssel az épületben tartózkodók hőérzetének, komfortérzetének javítása, valamint az épület üzemeltetési- fenntartási költségeinek csökkentése a cél. 

A projektről

A projekt során önkormányzati tulajdonban lévő épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése valósul meg, melynek eredményeként a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése érhető el. 
A beruházás során megtörténik az épület utólagos hőszigetelése, valamint a meglévő és megmaradó lapos tető is utólagos hő –és vízszigetelést kap. Kicserélik a homlokzati nyílászárókat (ajtók, ablakok), továbbá foltokban a lábazat javítására és festésére is sor kerül. Az épületben megújul a fűtési és villámvédelmi rendszer, az intézmény tetejére napelemeket telepítenek. Az akadálymentesítést is szem előtt tartja a projekt, a terv szerint rámpák, az épületen belül akadálymentesített WC kerül kialakításra.
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata rendelkezik Fenntartható Energia Akciótervvel (SEAP). A Covenant of Mayors (Európai Polgármesterek Szövetsége) által elvárt 20 %-os szén-dioxid megtakarítási vállalást a város korábban már teljesítette. A további intézkedéseknek köszönhetően a CO2-megtakarítás várható értéke 40 % lesz, ami duplája a SEAP-ban rögzítetteknek.
A fejlesztés által létrejön egy energiafelhasználás szempontjából takarékosabb és a befektetett energiát a kor követelményeinek megfelelően hasznosító épület, amely az épületen elhelyezett megújuló energiaforrások használatával nagyban fedezni tudja saját energia felhasználásának jelentős részét.

A projekt megvalósítás tervezett befejezése 2020.03.20.
A projekt elszámolható bruttó összköltsége 94 093 597 Ft
Támogatási intenzitás 100%