Városháza
Önkormányzat

Herman Ottó Múzeum bővítése és környezetének fejlesztése

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormányzat vissza nem térítendő támogatásából valósul meg a „Herman Ottó Múzeum bővítése és környezetének fejlesztése” elnevezésű projekt, amelyet Miskolc MJV Önkormányzata nyújtott be a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című (TOP-6.1.4-15-MI1-2016-00003 számú) felhívás keretében. A projekt célja a Herman Ottó Múzeum Görgey utcai épületének bővítése és környezetének rendezése révén egy új, komplex élményközpontú turisztikai attrakció létrehozása.

A projektről

A Herman Ottó Múzeum 120 éve gyarapodó gyűjteményeiben több mint háromszázezer, egyedileg nyilvántartott műtárgy és dokumentum található.

A város kiállítási kínálatának erősítése, a látogatószámok növelése, a múzeumlátogatás minőségének emelése céljából indult el a Herman Ottó Múzeum bővítése és környezetének fejlesztése című projekt. A fejlesztés célja a múzeum Görgey u. 28. sz. alatti központi épületében egy, a kulturális örökségre alapozott turisztikai attrakció kialakítása.

A fejlesztés eredményeképpen a múzeum épülete egy kétszintes kiállítótérrel bővült. Az új épület földszintjén egy új, innovatív, interaktív elemekkel rendelkező, műtárgyak számára méltó környezetet biztosító képtár valósult meg, ahová a Petró-gyűjtemény és a Kövesi-gyűjtemény költözik majd. Az új épület első emeletére pedig egy hiánypótló és régóta megvalósulásra váró, interaktív elemekkel rendelkező helytörténeti állandó kiállítás kerül majd „Miskolci történetek” címmel. A jelentős kultúr- és művészettörténeti értékeket képviselő műtárgyak egy egyedi, élményközpontú megközelítésben kerülnek bemutatásra a megújult Múzeumban.

A fejlesztés eredményeként egy komplex, történeti hagyományokra alapozó, ugyanakkor XXI. századi élménytér jön létre, valamint bővülnek a múzeum program- és kiállítás-szervezési lehetőségei. Az új kiállítási látványosságok várhatóan hozzájárulnak a látogatók számának növekedéséhez.

A projekt megvalósítás tervezett befejezése 2023.12.20.
A projekt tervezett elszámolható összköltsége 1.008.028.020 Ft
Támogatási intenzitás 100%