Városháza
Önkormányzat

A Mátra-Bükk turisztikai térség fejlesztése és pozicionálása

Projektazonosító: GINOP-1.3.4-17-2018-00006

Projekt címe: A Mátra-Bükk turisztikai térség fejlesztése és pozicionálása

Konzorciumvezető: Magyar Turisztikai Ügynökség

Konzorciumi tagok:

  • Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
  • Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt.
  • Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület
  • Mezőkövesd Város Önkormányzata
  • Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Támogatási összeg 393 301 574 Ft (ezen belül Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatási összeg: 13 771 000 Ft)
Támogatás mértéke 100%
Projekt befejezésének dátuma 2022.06.30.

A Mátra-Bükk kiemelt turisztikai fejlesztési térség hosszú távú célja: A Mátra-Bükk térség a jövőben az aktív turisztikai kínálat és az attrakciók bővülésével biztosíthatja pozícióját Magyarország egyik legjelentősebb családbarát aktív turisztikai célpontjaként. Olyan térség alakul ki, amelyben az erős aktív termékkínálat adja a térség fő profilját kiegészíti a történelmiség biztosította kultúra és a fürdők széleskörű, és esetenként egyedi szolgáltatáskínálata.

A stratégiai célok elérése érdekében a releváns turisztikai termékekre vonatkozó mélységi, a térség fejlesztési irányait meghatározó elemzéseken, a meglévő vonzerőkre alapozott egyedi, meghatározott célcsoportokra fókuszáló térségi program- és csomagajánlatok előkészítésén túl a Mátra-Bükk kiemelt turisztikai fejlesztési térség márkázását elősegítendő, a termékfejlesztés részeként több fejlesztési elemzés készül. A térségben, mint az ország első számú családbarát desztinációjában valósul meg egy családbarát koncepció. További a térséget jól leíró és meghatározó projektelemek a kilátók és kilátópontok hálózatba szervezése, a Matyó, mint hungarikum turisztikai hasznosításának lehetőségeinek feltérképezése.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a desztináció tematikus csomagajánlatainak, programcsomagjainak kidolgozásában (városi séták, zöld turizmus), illetve a térségi programcsomagok kialakításához szükséges, a turisták fogadási feltételeit javító fejlesztésekben vesz részt.

A projekt előrehaladása:

A projektben vállalt menedzsment feladatok megvalósítását a konzorciumvezető saját teljesítés keretében végezte, megfelelő végzettséggel és szakmai tapasztalattal rendelkező szakmai megvalósítók foglalkoztatásával. A projekt előrehaladtával valamennyi vállalt stratégiai és termékfejlesztési tevékenység megvalósult. Elkészült továbbá a desztináció saját, célzott kutatáson alapuló márkastratégiájának és egységes arculatának tervezése, amelyre széleskörű marketing és kommunikációs tevékenység épül. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata konzorciumi partner a pályázatban vállalt feladatait teljesítette, a térségi programcsomagok kialakításához szükséges, a turisták fogadási feltételeit javító fejlesztésekhez szükségesen három tanulmány kidolgozását végezte el.