Városháza
Önkormányzat

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztése

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztése

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormányzat vissza nem térítendő támogatásából valósul meg a „Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztése” elnevezésű projekt, amelyet Miskolc MJV Önkormányzata nyújtott be a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című (TOP-6.1.4-15-MI1-2016-00001 számú) felhívás keretében. A projektben megvalósuló, új állatfajok bemutatását szolgáló látogatóterek és kifutók megépítésének célja a természeti értékekben rejlő turisztikai lehetőségek hasznosítása, a természeti értékek védelmére irányuló tudatos magatartás kialakítása. 

A projektről

A „Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztése” projektben Himalája-bemutató (kék juh, hópárduc, jak), Oroszlánház és kifutó épül, valamint felújítják a Tigrisházat. Új fogadóközpontot, továbbá 40-50 fő befogadására alkalmas új szabadtéri oktatóteret alakítanak ki. A fogadóközpontban ajándékbolt és vendéglátóegység létesül, és bővítik a meglévő büfét is. Megújulnak a látogatók által használt belső utak, és egy új tematikus játszótér is készül a gyermekek számára.   

A fejlesztés eredményeként várhatóan nő a Miskolci Állatkert és Kultúrpark látogatóinak száma, tartózkodási ideje, pénzköltése, és tovább bővülnek a turisztikai szolgáltatások és programlehetőségek. Az ajándékbolt, büfé és étterem fejlesztésével a projekt közvetetten munkahelyeket teremt. 

A projekt megvalósítás tervezett befejezése: 2019. 03. 31.

A projekt tervezett elszámolható nettó összköltsége: 400.000.000 Ft

Támogatási intenzitás: 100%.

Rendezvényhelyszínek infrastrukturális fejlesztése

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Rendezvényhelyszínek infrastrukturális fejlesztése” című, TOP-6.1.4-16-MI1-2017-00001 azonosítószámú projektje keretében megújul a Csodamalom Bábszínház és a Művészetek Háza infrastruktúrája. 

A projektről

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 2004 óta önálló vonzerőt képviselő, külföldi látogatók érdeklődésére is számot tartó rendezvény, melyet minden évben a Művészetek Házában és jó ideje a Csodamalom Bábszínházban rendeznek meg. A fesztivál alatt mindkét helyszínen filmvetítések folynak jellemzően a kora délelőtti óráktól késő estig. 

A projekt részeként a Csodamalom Bábszínházban (Kossuth Lajos u. 11. szám) két új vetítőtermet alakítanak ki, az egyik a jelenlegi műszaki terem, a másik, egy kisebb földszinti terem, ahol a szükséges légtechnikával (szellőzés, hűtés) teszik lehetővé a mozizást. A beruházás részeként felújítják a színháztermet is: új vetítővászon és új székek várják majd a filmkedvelőket. Megújulnak továbbá a közösségi fogadóterek, vizesblokkok és megvalósul az épület akadálymentesítése is.

A Művészetek Házában (Rákóczi Ferenc utca 5. szám) az Uránia és a Béke termet érinti a fejlesztés. A projekt részeként kicserélik a nézőtéri székeket, és beszerzik a rendezvényhez szükséges technikai eszközöket.

A projekt megvalósítás tervezett befejezése: 2020.12.31.

A projekt elszámolható bruttó összköltsége: 236 500 000 Ft

Támogatási intenzitás: 100%.

 

Sajtóközlemény

 

Herman Ottó Múzeum bővítése és környezetének fejlesztése

 

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormányzat vissza nem térítendő támogatásából valósul meg a „Herman Ottó Múzeum bővítése és környezetének fejlesztése” elnevezésű projekt, amelyet Miskolc MJV Önkormányzata nyújtott be a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című (TOP-6.1.4-15-MI1-2016-00003 számú) felhívás keretében. A projekt célja a Herman Ottó Múzeum Görgey utcai épületének bővítése és környezetének rendezése révén egy új, komplex élményközpontú turisztikai attrakció létrehozása.

A projektről

A Herman Ottó Múzeum 120 éve gyarapodó gyűjteményeiben több mint háromszázezer, egyedileg nyilvántartott műtárgy és dokumentum található.

A múzeum gyűjteményei az elmúlt években két jelentős kollekcióval gyarapodtak. 2013-ban Barna György miskolci magángyűjtő a városnak adományozta 280 db eredeti népviseletből álló gyűjteményét, amelyből 173 db egész alakos bábun bemutatott ünnepi öltözet a Kárpát-medence népviseletei című magánkiállításban volt korábban látogatható (Lézerpont Látványtár). A Magyar Nemzeti Bank pedig 2015-ben a Herman Ottó Múzeumban helyezte letétbe Kövesi István „Titkos gyűjteményét”, 115 db festményt a modern magyar képzőművészet legnagyobb mestereitől, Aba-Nováktól Zifferig.

E két magángyűjtemény állandó kiállításban való közkinccsé tétele érdekében, a város kiállítási kínálatának erősítése, a látogatószámok növelése, a múzeumlátogatás minőségének emelése céljából indult a Herman Ottó Múzeum bővítése és környezetének fejlesztése című projekt. A fejlesztés célja a múzeum Görgey u. 28. sz. alatti központi épületében egy, a kulturális örökségre alapozott turisztikai attrakció kialakítása. 

A fejlesztés során a múzeum jelenlegi épülete egy kétszintes kiállítótérrel bővül, ahol három kiállítási egység kerül elhelyezésre: a Barna György-gyűjteményből a Kárpát-medence népviseletei kiállítás (Viselettár), a Petró- és Kövesi-gyűjteményekből az Új Képtár, és a festményhamisítás izgalmas világába kalauzoló tárlat, az Anti-Képtár. A fejlesztés a Pannon-tenger Múzeummal és 2019-re a Kubinyi-Ágoston Programban megvalósuló MezoZOOikum – Dínók Földjén című új állandó kiállítással kiegészülve egy komplex múzeumi egységet alkot, ahol a természettudomány, a népművészet és a képzőművészet területének látványos kiállításai kínálnak egyedülálló, akár egész napos kulturális élményt.

Az átalakítás során megújul a Herman Ottó Múzeum főépületének földszinti fogadótere. Az új épületrész az aulához kapcsolódik, ahol az emeletre vezető elegáns lépcső alá kerül egy nagy kapacitású új vizesblokk egység, akadálymentes mosdókkal, kismama- és bababarát kialakítással. Új ruhatár, és a meglévő információs-vagyonőri pulttól elkülönített új látogatói pénztár készül. Itt lesz lehetőség a tárlatvezető audio guide és visual guide eszközök kölcsönzésére, de akár babakocsit is kérhetnek a kisgyermekes családok a múzeumlátogatáshoz. A földszinten lesz a Kárpát-medence népviseletei kiállítás bejárata, ahol egy belépő, felkészítő teremből juthatnak majd a látogatók a klimatizált, zárt vitrines kiállításba.

Az új főlépcsőn az emeletre érkezve egy galériás kialakítású, tágas közlekedő tér nyílik. Innen nyílnak a képzőművészeti kiállítások, a bolt-kávézó és a tetőterasz is. Pihenésre, a látogatás élményeinek megélésére, feldolgozására szolgál az olvasósarok rész, ahol kényelmes fotelekkel egy szabadpolcos antikvár jellegű olvasó, böngésző tér kerül berendezésre, főként képzőművészeti és népművészeti tartalmakkal.

A fejlesztés eredményeként egy komplex, történeti hagyományokra alapozó, ugyanakkor XXI. századi élménytér jön létre, valamint bővülnek a múzeum program- és kiállítás-szervezési lehetőségei.

Az új kiállítási látványosságok hozzájárulnak a látogatók számának növekedéséhez.

A projekt megvalósítás tervezett befejezése: 2019. 12. 21.

A projekt tervezett elszámolható bruttó összköltsége: 703.500.000 Ft

Támogatási intenzitás: 100%.

Tapolcai Strandfürdő bővítése és környezetének fejlesztése

A kormány döntése alapján 12,7 milliárd forintból Miskolcon épül meg az ország egyik legnagyobb wellness központja. A beruházás a Miskolctapolcai strand fejlesztésének második ütemeként valósul meg 2019-2020 során. A valósággá váló álomberuházás a nemzetközi fürdővilág elitjébe emeli majd be Miskolctapolca nevét, és egyedülálló kínálata lesz a magyarországi turizmusnak.

A legmodernebb Nyugat-európai trendeket követő, a legmagasabb igényeket is kielégítő, a legkorszerűbb fürdőtechnikát és szolgáltatásokat felvonultató, egész évben nyitva tartó családi élményfürdő nemzetközi tervező konzorcium munkájaként valósul meg.  
A futurisztikus fürdőkomplexumban 8 beltéri és 2 kültéri medencét álmodtak meg a tervezők. Az új létesítmény szerves egységet alkot majd a strandfürdő 2015-ben átadott első ütemével.
A fürdő a különböző életkori igényeknek megfelelő szolgáltatásokat épületenként rendezi, így a gyermekvilág mellett lesz benne a tizenéves korosztályt kiszolgáló önálló egység, de az idősebbek, a pihenni, vagy éppen gyógyulni vágyók számára is külön térségeket biztosít.
Miskolctapolca így egyszerre lesz az önfeledt, hangos szórakozás és a nyugodt pihenés exkluzív központja, ahol a wellnesstől a konditermen, vizes játszótéren, úszómedencén át a kanyargó csúszdaparkig minden megtalálható. 
A strandélményre vágyók sem csalódnak majd. Hatalmas, napozásra alkalmas zöldfelületek, teraszok, csúszdák, dögönyözők, és ezernyi élményelem várja majd a pihenni vágyókat az új fürdőkomplexumban.
A fürdő szinte minden szolgáltatása négy évszakos, ami, 70-100 új munkahelyet, és évi 280 ezer új látogatót jelent majd a Miskolcnak és a miskolctapolcai városrésznek. 
A vizet elsődlegesen a Barlangfürdő vágataiban található termálforrás biztosítja majd. 

Magyarország kormánya a Modern Városok Program keretén belül a beruházásra 12,7 milliárd forintot biztosít három ütemben: 

  • 2018. évben 750 000 000 forint,
  • 2019. évben 5 000 000 000 forint,
  • 2020. évben 6 650 000 000 forint

A strand engedélyes terveit a már említett nemzetközi tervező konzorcium készítette, a kiviteli terveket a miskolci Peka Bau 2000 Kft készíti majd, a konzorcium neves osztrák tervezőjének bevonásával. 

Nyolc évvel ezelőtt Miskolctapolca egy feledésbe merült városrész volt. Lepusztult területekkel és épületekkel, a fürdő helyén romokkal és derékig érő gazzal. 

Ma pedig Miskolctapolca az ország egyik legkeresettebb, megállíthatatlanul fejlődő turisztikai célpontja.
A miskolctapolcai fürdőkomplexum megépülésével 2020-tól egy kisvárosnyi terület szolgálja majd a fürdőzni, kikapcsolódni vágyókat. 
Több mint 600 millió Ft-ból megújul ugyanis a Barlangfürdő melletti, sétányokkal tarkított őspark is a csónakázótóval együtt. Az idevezető utak mindegyikét korszerűsíti az önkormányzat, és kerékpárút is épül.
Így a fürdőkkel, valamint a magánberuházásokban megvalósult, és a további, tervezett fejlesztésekkel együtt egy turisztikai kuriózumokat kínáló városrész jön létre, ami kiváló lehetőséget jelent a szállodaipar és a vendéglátók számára is.

A projekt részletes sajtóbemutatása a kiviteli tervek elkészülését követően, 2019. év elején várható.