Városháza
Önkormányzat

Zöld város kialakítása Miskolc Belváros – Történelmi Avas akcióterületen

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában történő finanszírozásból valósul meg a TOP-6.3.2-16-MI1-2017-00001 számú „Zöld város kialakítása Miskolc Belváros – Történelmi Avas akcióterületen” című projekt, melynek célja egy nagyszabású virágosítási-parkosítási folyamat Miskolcon. A miskolci lakosok régóta szerették volna, hogy fejlesszék, szépítsék a történelmi belváros parkjait, növeljék a virágos, zöld felületek számát.

A projektről

Szent István tér és környezet kialakítása:
a fejlesztés célja egy a Szinva patak melletti vízparti szabadidős-rekreációs „zöld” terület kialakítása. A Szinva kibontása mentén lépcsős, több szintes zöldfelület létesítése tervezett, amellyel a városklíma hősziget hatása is csökkenni fog. A Szent István tér északi részén vásártér kerül kialakításra, ahol heti rendszerességgel lehetőség nyílik, hogy a helyi termelők és fogyasztók találkozzanak. A belvárosi termelői piac alapvető célja, hogy megkönnyítse a kistermelők által megtermelt alaptermékek, és azokból előállított élelmiszerek eljuttatását a fogyasztókhoz. A piactér szélén a városklíma hősziget hatás ellen árnyékoló, lombhullató, klímatűrő fasorok kerülnek kialakításra. 

Városi aktív rekreációs zöldterület kialakítása- „A” ütem (Horváth tető): 
a Horváth tetői teraszokon városi aktív rekreációs zöldterület kialakítása, tematikus attrakciók létrehozása a cél. Kialakításra kerülnek piknikezésre alkalmas területek, az ehhez szükséges berendezési tárgyakkal (padokkal, asztalokkal, tűzrakóval, esőbeállóval). Elemeiben modern megjelenésű, tematikus, korcsoportonként bontott játszótereket hoznak létre, melyek a teraszok által biztosított domborzat kihasználásával több szinten jelennek majd meg. Erdei pihenő tereket létesítenek a megfelelő bútorzattal, lesz skate-pálya, kutya-ügyességi pálya, valamint telepítésre kerülnek felnőtt fitnesz-elemek is. Megtörténik a komplett dísz-, és közvilágítás kiépítése a tervezési területen.

Városi aktív rekreációs zöldterület kialakítása- „B” ütem (Lépcsők, sétányok): 
A beruházás magában foglalja a lépcsősorok megújítását: Csáti sor és Latabár sor közötti lépcsősor, Latabár sori kilátóterasz, Lajos sori lépcsősor, Sziget sori lépcsősor, Rácz sori lépcsősor, Arnóti sor, Csabai sor közötti átkötés. Tereprendezés, meglévő burkolat felújítása, támfalak rendezése, világítás helyreállítása, növénytelepítés, kilátó teraszok komplett megújítása történik itt (új burkolat, és pihenőhelyek kialakításával).
Szemere kert városi közösségi park kialakítása és a Városház téren álló platánfasor megújítása: A Szemere kert növényállomány felújítása a Green City elveknek megfelelően történt, célja volt a funkcióbővítés, mint kisléptékű városi közösségi-családi rekreációs, rövid idejű megpihenésre alkalmas találkozási hely a környéken élők, dolgozók, tanulók, turisták számára.
Megtörtént a Szemere kert teljes növényállományának rekonstrukciója, gyepesítés, faültetés, cserjeültetés, virágfelületek létesítése, egyszeri beavatkozásként gyomirtás, beteg fák eltávolítása, ápolási munkák. A Szemere Bertalan szobor és a Doni emlékmű környezetét rendbe tették, a töredezett aszfaltjárdákat kijavították, a térvilágítás megoldottá vált és a meglévő, életveszélyesnek minősített nyilvános illemhelyet felszámolták.
Ezen projektelem részeként a Városház téren álló platánfák állapotának környezeti átrendezése is megtörtént.

A felújítás után a Szemere-kert egy kellemes pihenőparkká alakult, ami reményeink szerint elnyerte a miskolciak és a turisták tetszését is.

A projekt megvalósítás tervezett befejezése 2023.12.31.
A projekt tervezett elszámolható bruttó összköltsége 3.320.000.000 Ft
Támogatási intenzitás 100%