Városháza
Önkormányzat

Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációja

Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációja

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációja” című, TOP-6.3.2-15-MI1-2016-00002 jelű projektje keretében a diósgyőri városközpont megújítását valósítja meg konzorciumban a Diósgyőri Római Katolikus Plébániával. A Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztések javítják a településrész általános környezeti állapotát, segítik fenntartható fejlődési pályára állítását. 

A projektről

A projekt részeként befejeződött a Petőfi Sándor Fiókkönyvtár klímatudatos felújítása, valamint a Diósgyőri Római Katolikus Plébánia templomkertjének fejlesztése. A Vár utcában létrehoztak egy kávézót. Az Árpád utcai szolgáltatóház előtti területen egy közösségi dísztér került kialakításra, a zöldfelületek és burkolatok megújításával, utcabútorok kihelyezésével, parkoló bővítésével, valamint vízfelület létrehozásával. Megújult a Táncsics Mihály tér, a meglévő és megmaradó növényállományt kiegészítve magas díszértékű növényekkel. 

A fejlesztési program szerint a II. János Pál pápa tér lépcsőzetes süllyesztést kap a Szinva-patak medre felé. A téren újonnan kialakított sétányok mentén kandeláberek, utcabútorok kapnak helyet, ezen felül egy szökőkút kialakítása is szerepel a tervekben. A Nagy Lajos király útja és a Blaha Lujza utca közötti zöld területen kialakításra kerül a gyerekek számára egy kisebb játszótér.
Az infrastrukturális beavatkozásokat ún. „soft” tevékenységek egészítik ki. 
A „Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációja” projekt Miskolc Településfejlesztési Koncepciójának és Integrált Településfejlesztési Stratégiájának megfelelően valósul meg. Hozzájárul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program gazdaságfejlesztési, illetve a lakosság megtartását szem előtt tartó céljaihoz.

A projekt megvalósításának tervezett kezdete 2016. 09. 01.
A projekt megvalósítás tervezett fizikai befejezése 2022.10.31.
A projekt tervezett elszámolható bruttó összköltsége 936.377.261 Ft
Támogatási intenzitás 100%