Városháza
Önkormányzat

Nemzetközi biztonsági kapacitások közös fejlesztése (CODESIC)

Common development of security institutional capacity. – Nemzetközi biztonsági kapacitások közös fejlesztése.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Nemzetközi biztonsági kapacitások közös fejlesztése” című, SKHU/1902/4.1/109 azonosító számú projektje keretében a mentési munkálatokhoz szükséges felszerelés fejlesztését hajtotta végre.

A projektről

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata (HU) Košice Önkormányzatával (SK), a Miskolci Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel (HU) és a Mrak o.z. Košice (SK) szervezettel együttműködésben az intézmények és az önkéntes szervezetek kapacitásfejlesztését valósította meg 305.373,16 euró támogatással 2021.11.01. és 2023.10.31. között. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A projekt támogatási intenzitása a magyar partnerek esetén: 85% az Európai Unió hozzájárulása, 10% a Magyar Állam hozzájárulása, továbbá 5% önrészt a partnerek biztosítottak.

A CODESIC projekt célja a válságkezelésre való felkészülés, továbbá a lakosság védelmének és biztonságának szavatolása a határokon átnyúló együttműködés révén.

Košice városán két jelentős vízfolyás áramlik keresztül, melyeken két fontos építmény is létesült. A Hernád folyón épült Ružín vízmű 45,3 millió m3 kapacitással, továbbá az Ida vízfolyáson épült Bukovec vízműhozzávetőlegesen 25 millió m3 kapacitással. Műszaki baleset esetén ezek a vízművek több tízezer lakost veszélyeztetnek a Szlovák Köztársaság területén, és a terület közelsége okán további több tízezer magyarországi lakost is, köztük a partnervárost Miskolcot.

A szlovák partnerváros a Ružín és Bukovec lehetséges áttörési hullámszimulációiról vizualizációkat készített, melyek vészhelyzet esetén a folyók vízgyűjtő területén élő lakosok életének, egészségének és vagyonának védelmét szolgálják. Ezzel egy időben Miskolc és az együttműködés további tagjai korszerűsítették a mentési munkálatokhoz szükséges felszerelésüket, hogy a lehető legmagasabb szintű felkészültséget biztosíthassák vészhelyzet idején. A projekt keretében beszerzésre került „Caterpillar 428” típusú árokásó-rakodó egy rugalmas, többfunkciós gép, amely nagyfokú sokoldalúsága révén kiváló választás a város számára, mely egy ilyen eszköz birtokában sokkalta hatékonyabban háríthatja el az esetlegesen felmerülő krízishelyzeteket.

A projekt eredményeként rendelkezésünkre álló korszerű felszerelések hozzájárulnak a jövőbeni mentési munkálatok magasabb szintű hatékonyságát és az eredményes válságkezelést. Emellett a projektpartnerek megosztották egymással válságkezelési tapasztalataikat, szakértelmüket, ezzel erősítve a határokon átnyúló együttműködést.

A PROJEKT MEGVALÓSÍTÁS TERVEZETT BEFEJEZÉSE 2023. 06. 30.
A PROJEKT ÖSSZKÖLTSÉGE 305.373,16 EUR
AZ EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ALAP HOZZÁJÁRULÁSA 259.567,18 EUR
MISKOLC RENDELKEZÉSÉRE ÁLLÓ KÖLTSÉGVETÉS 119.279,99 EUR
MISKOLC ERFA ÖSSZEGE 101.387,99 EUR
TÁMOGATÁSI INTENZITÁS 95,00%