Élet a városban
Kultúra

Kiadók

A Felső-Magyarország és a Bíbor Kiadó lokális jellegű kiadványt jelentetett meg, bemutatva ezzel Borsod-Abaúj-Zemplén megye irodalmi alkotótevékenységét. Az utóbbi évtizedben megnőtt a helyi kiadók szerepvállalása és egyben felelőssége is. Féltucatra tehető azon vállalkozások száma a városban, akik rendszeresen, „iparszerűen” adnak ki könyvet, és terjesztik azokat országos hatókörrel.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár több, általa kiadott sorozatnak a gondozója. A Borsodi levéltári füzetek név alatt 34 kiadvány került kiadásra.

A fenti sorozatokon kívül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár számos levéltári dokumentumkötetet és egyéb forrásközlést jelentetett már meg.

Várostörténeti szempontból legfontosabb kiadványuk a több kötetes Miskolc Város Monográfiája, mely a sorozat közeljövőben megjelenő két kötetében 1949-ig dolgozza fel városunk történetét.

Elérhetőség: 

Cím: 3525 Miskolc, Fazekas u. 2.
Telefon: +36 46 344 885, +36 46 508 985
Telefax: +36 46 344 885, +36 46 508 985
E-mail: bazml@mnl.gov.hu(link sends e-mail)

 

Bíbor Kiadó

A Bíbor Kiadó elsősorban a Miskolci Egyetem humán tudományi karainak szellemi műhelyében megjelent szerzők tanulmányainak megjelentetője.

Több nagysikerű irodalomtörténeti és filológiai munkát is a Bíbor Kiadó jegyez. Nem elhanyagolható a közoktatási tankönyvpiacon való jelenlétük, két - az általános iskolai kerettantervhez illeszkedő - tankönyvcsaládjuk van, a Hon- és népismeret tankönyv és munkafüzet és a Tánc és dráma tantárgy tanári kézikönyve és foglalkoztató füzete.

Elérhetőség:

Cím: 3530 Miskolc, Széchenyi utca 8.
Tel.: 46/508-775
E-mail: bibor.kiado@gmail.com

 

Felsőmagyarország Kiadó

A Felsőmagyarország Kiadó az észak-magyarországi régió legjelentősebb szépirodalmi kiadója. Számos irodalomtörténeti munka, könyvsorozat gondozója. Vezetője a József Attila-díjas költő, Serfőző Simon, aki jelentős határon túli baráti és kiadói kapcsolataiból táplálkozva segíti megjelentetni elsősorban az állam, mint mecénás támogatásával a megjelent írásokat, tanulmányokat. A kiadó kötetei minden jelentősebb könyvtárban megtalálhatóak.

Elérhetőség:

Kiadóvezető: Serfőző Simon
Székhely: 3526 Miskolc Botond utca 17.
Postacím: 3526 Miskolc Botond utca 17.
Tel/Fax: 46/329191
E-mail: serfozo.simon@freemail.hu

 

Kiadói tevékenységet folytató intézmények

Kiadói tevékenységet is folytató intézmények között meg kell említeni a Herman Ottó Múzeumot, a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárat, a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeumot, a Szépmesterségek Alapítványt, akik évente akár több kiadványt jelentetnek meg, elsősorban pályázatokon elnyert támogatás segítségével.