Városháza
Önkormányzat

Dr. Dobos László

Miskolc Város Díszpolgára
2020. évi kitüntetett

Dr. Dobos László Egerben született. Gyógytornászként kezdte pályafutását, később gyógypedagógiai általános iskolai tanár lett. 33 évesen felkérték a Miskolci Gyermekváros igazgatói feladatainak ellátására. Kimagasló szakmai munkájának és elhivatottságának eredményeként Országos Módszertani Központtá vált az általa irányított intézmény az 1980-as években. Nemzetközi tanulmányutak tapasztalatai által gazdasági szempontok szerint is megtanulta menedzselni az intézményt, amelyet 28 éven át vezetett.

Dr. Dobos László több évtizedes munkásságával és elhivatottságával Miskolc Megyei Jogú város tudományos életében is tevékenyen részt vett. Jelentősen hozzájárult a különböző szakterületek szakember ellátásának fejlesztéséhez is. 1991-ben nagy erővel kapcsolódott be a miskolci drogambulancia létrehozását célzó alapítvány munkájába. A Miskolci Egyetem rektora 2000-ben felkérte az észak-magyarországi kihelyezett gyógypedagógus képzés megszervezésére és megvalósítására. E mellett az Egyetem Továbbképzési Központjában bekapcsolódott a felnőttképzés szervezésében, annak mindennapi gyakorlatába.

Az utóbbi 20-25 évben szerteágazó tevékenységével az időskorú embereket szolgálta. Az általa szervezett egészségügyi és szociális programok, a város és lakói érdemeit, tudását bővítették. Az „élethosszig tartó tanulás” és az „értő segítség” egész szakmai és tudományos életét végigkísérte.