Terek, tagek és emberek – Alkotópark: utat mutat az, hogy rend van

Terek, tagek és emberek – Alkotópark: utat mutat az, hogy rend van

2024. május 6.

Egyéves a Alkotópark. Ki is mentünk Marcival (Révai Márton, az ötletadó építész kolléga – a szerk.) és megnéztük, végigfotóztuk a mai állapotát. Annak idején, vagyis egy-másfél évvel ezelőtt az adta a késztetést, hogy az Y-híd felújításának, vagyis a 3-as út továbbépítésének terve – ami egy állami beruházás volt – nem igazán kezelte az építkezés mentén keletkező „mellékes” területek sorsát; mint például azért a teresedését, ami a Vörösmarty utca felüljáró előtti házsorának lebontásával alakult ki. A kormányzati tervek csak annyit tartalmaztak: fásítás, füvesítés. Ez azonban, rájöttünk, azzal fenyegetett, hogy a terület pár év alatt – hasonlóan az ilyen „kültelki” parkokhoz – elhanyagolttá, a vandalizmus, a deviancia áldozatává válik. Egy sima „placc” marad volna az építmény tövében, aztán jöttek volna a rongálók, a hajléktalanok...

Voltak akkor támogató nézetek és ellenvélemények egyaránt. Úgy gondoltuk, bármennyire is a periférián van, akkor nem válik elhanyagolttá, akkor nem fog elszlömösödni, lepusztulni, főleg amikor egy közlekedési létesítmény aljában van valami, ahol amúgy is hajlamos a deviancia feltűnni – tehát akkor van esély eredeti állapotában és minőségében megőrizni egy közterületet, ha jól körülhatárolt, valós feladatot ellátó és igényt kielégítő funkciót kap. S ami mindig a kulcs: az emberi jelenlét. Ez garantálja, hogy rendben lesz a terület.

Igyekeztünk a helyben élőkkel, Kont és Vörösmarty utcaiakkal is egyeztetni, egy kis lakossági fórum formájában, ahol a lényeg az volt, hogy elmagyarázzuk, megértessük és elfogadtassuk az aggodalmunkat, na meg persze a megoldási javaslatunkat.

És most megnéztük, szinte pontosan tizenkét hónap múltán, bevált-e a számításunk. Azt láttuk: legalábbis egyéves intervallumban, de maximálisan bevált. Egyrészt az Alkotópark folyamatos használatban van, élő és működik, „forognak” benne a legkülönfélébb használók, és sokszínű alkotások kerülnek ki a falakra. Másrészt a graffitik kizárólag az Alkotópark területén jelennek meg. A „firkálók” érintetlenül hagyják a környező házfalakat, a felüljáró felületet, a burkolatot. Tehát igazán „utat mutat” az, hogy rend van ezen a területen.

Hozzátehetem még, hogy a parkban cserélődő graffitik, azaz grafikai alkotások kifejezetten színvonalasak. Nem tudjuk, hogy pontosan kik alkotnak ott, de látszik, hogy ügyes kezű, tehetséges művészek jönnek ide.

Megvalósítottunk továbbá egy újdonságot. A parkterületről összegyűjtött esővizet nem a csatornába vezettük – hanem egy-egy zöldmező közepébe szivárogtatjuk el. És ez meg is látszik a park növényzetén. Mindenhol máshol a városban azzal küzdünk – mint önkormányzat –, hogy nincs kapacitásunk öntözni a közterületi növényzetet, ehhez képest itt, köszönhetően a fenti megoldásnak, az összes fa életben maradt.


fotók: Takács József – a képek az Alkotópark egyéves jubileumát ünneplő mai sajtótájékoztatón készültek

Szunyogh László miskolci főépítész


riportvideó a városi tévéből: