Közérdekű 2023. április 06.
Elindult a regisztráció a következő Városi Estre

Az első 60 jelentkező vehet részt április 22-én a Polgármesteri Hivatal Dísztermébe szervezett 3. Városi Esten. A 14:00 és 18:00 között lebonyolított program alatt gondolatébresztő szakmai előadásokat hallgathatnak meg, majd tematikus asztaloknál, szakértőkkel beszélgethetnek azok, akik szeretnék jobban megérteni Miskolc mindennemű közlekedését, megismerni annak lehetőségeit.

A következő linken elérhető regisztráció – https://forms.gle/4KfbQ9yitm9NDadcA – megnyílása a következő állomása a 3. Városi Esthez vezető folyamatnak. Először a miskolciak közlekedéssel kapcsolatos véleményét felmérő kérdőív – https://forms.gle/8B3512JtCLiNwXtHA – jelent meg, ami még mindig bárki számára kitölthető ugyancsak a linkre kattintva. Majd a https://tervezzukmiskolcot.hu/ honlapra, a Miskolci Részvételi Program hivatalos felületére kezdtek el a közlekedés témáját érintő, főként gondolatébresztő anyagok kikerülni.

Mindezek a közel 1 hónapon át tartó felvezető folyamat történései, amelyek április 22-én, a Városi Esten csúcsosodnak ki. Az állampolgárok addigra kellően elmélyülhetnek a közlekedés témájában, akik pedig regisztrálnak a fő eseményre, még több információt ismerhetnek meg a miskolci közlekedésről.

Felvezetésként gondolatébresztőt kapnak a megyeszékhely közlekedési problématérképéről, a városi közlekedés elveiről és trendjeiről, valamint a témában aktuális városfejlesztési tervekről. Ezt követően – a korábbi Városi Estekhez hasonlóan – tematikus asztaloknál, szakértőkkel beszélgetve boncolhatják tovább a kérdést a regisztrálók: élhető város és fenntartható közlekedés, a városi közlekedés rendszere, a fenntartható közlekedési módok, illetve a parkolás definiálják a négy asztalt.

Az egykori Diósgyőri Várfürdő és a Népkert lehetőségei után az eddigi legnagyobb volumenű témáról tudhatnak meg többet a miskolciak: a város mindennemű közlekedéséről. A parkolás, a kerékpározás, vagy az alternatív és a tömegközlekedési módok mindennapos kérdései számos állampolgárt érintenek, azonban egy olyan összefüggő, számos tényező által befolyásolt rendszerről van szó, amelyet nehéz átlátni. Ugyanakkor a téma nagyon fontos, és olyan problémákat vet fel, amelyekkel több magyarországi település kényszerül szembenézni.

A Miskolci Részvételi Program már kipróbált módszere ugyanazon az úton halad, amelyen a korábbi példák: az állampolgárok aktivizálása és bevonása az informálásukon keresztül. A Városi Est ugyanis a -1. fázisban szólítja meg az embereket, ahol a cél, hogy minél több releváns információt megismerjenek az érdeklődők, később pedig ezek tudatában, felelősségteljesen alkothassanak véleményt.