Városháza
Önkormányzat

Kisgyőri kirándulás - 2021.06.05.

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2021. június 05.

 

Kisgyőr – A fafaragók mekkája

 

2021. június 05-én csapatunk kirándulni ment, a Miskolc melletti Kisgyőrbe látogattunk el.

Az időjárás tréfás kedvében volt, mert mikor a helyszínre értünk, nagy szemekben esett az eső. Esőkabátban, esernyővel kellett közlekedni, de egy óra múlva csodálatosan szikrázó napsütés váltotta fel az eddigi morcos időt. Az előttünk lévő páradús Bükk, a kék ég, a napsugár fényei gyönyörű színekben mutatták meg a falut.

 Helyi idegenvezetőnk nagyon felkészült volt, a túravezetés alatt rengeteg érdekességet hallottunk a falu történetéről és ehhez kapcsolódóan az ország történelméről.

Még a történelemben egyébként igen jártas lengyel „lányoknak ” is tudott új információkat mondani nemcsak a faluról, de a lengyel-magyar történelmet illetően is.

Kirándulásunk során elzarándokoltunk a faragott keresztekkel megjelenített Golgotára, tiszteletünket tettük az Aradi vértanúk emlékhelye előtt. Természetesen nem hagytuk ki a Falumúzeumot és a szabadtéri Betlehem csodálatos faszobrait sem.

Kirándulásunk utolsó pontja a Szent Korona kilátó volt, ami egy csodálatos faépítmény. Az idegenvezető elmondása szerint 2021. augusztus hónapban fogják ünnepélyes keretek közt átadni.

Nagyon kellemesen telt ez a délután, és csak ajánlani tudom mindenkinek, aki a szép magyar tájak, a történelem és a fafaragás művészetének szerelmese.

 

Szervezők voltak: Csiszár Adrienne és Szabó Mónika

 

A kirándulásról tudósított: Baloghné Szabó Ilona