FOLYTATÓDIK AZ INGYENES MISKOLCI LAKOSSÁGI LED-CSEREPROGRAM

GONDOSKODÓ MISKOLC: FOLYTATÓDIK AZ INGYENES LAKOSSÁGI LED-CSEREPROGRAM

(a regisztráció október 15-ig meghosszabbítva!)

Az energiaárak drasztikus emelkedése és az infláció az elmúlt évben a miskolci családokat is nehéz helyzetbe hozta, olyannyira, hogy kizárólag saját erejükre támaszkodva csak nehezen vagy egyáltalán nem tudták kigazdálkodni a rezsiköltségeket. A drágulás Miskolc MJV Önkormányzatánál és annak intézményeinél is olyan mértékű volt, hogy akár a teljes éves költségvetés csaknem felével is megnövelte a város energiakiadásait.

Miskolc MJV Önkormányzata a szűkös költségvetés ellenére is fontosnak tartja, hogy ne hagyja magára a miskolci családokat, hogy erején felül, de segítse a városlakókat.

A Nagy-Miskolc program fontos része a Gondoskodó Miskolc szociális- és támogatócsomag, amelynek egyik eleme – a CYEB-bel együttműködve – a városban megvalósuló ingyenes lakossági LED-csereprogram.

Az Önkormányzat folytatja a már megkezdett programot, amelyre első körben hatezer miskolci regisztrált, részükre mintegy hetvenezer darab LED került kiosztásra. A sikeres csereprogram részeként kiosztott korszerűbb izzók, alacsonyabb villanyszámlát eredményeznek a miskolci családok számára.

Fontos, hogy a program mostani szakaszában azok a miskolciak jelentkezhetnek, akik nem vettek részt az első kiírásban, van érvényes szerződésük az áramszolgáltatóval, és rendelkeznek miskolci lakcímkártyával. A regisztráció mindössze néhány percet vesz igénybe, azonban jelentős megtakarítást jelenthet az éves villanyszámlában. A rendszer néhány adat kitöltését, illetve dokumentum feltöltését követően automatikusan kiszámolja, hogy az adott háztartás az éves áramfogyasztás, valamint a lakásban található izzók száma és használati ideje alapján hány ingyenes LED-re jogosult.

A regisztráció elektronikus úton az alábbi linken elérhető weboldalon indítható el:

 

 

 

Lehetőség van a személyes jelentkezésre is. Ezeken a helyszíneken az érdeklődőket az Önkormányzat munkatársai segítik. A regisztrációhoz a személyazonosító és a lakcímet igazoló igazolvány, valamint a regisztráló nevére szóló villanyszámla szükséges. A regisztráció utolsó oldalán átvételi helyként miskolci átvételi helyet kell bejelölni.  Az átvétel időpontjával kapcsolatban a regisztrációt követő hetekben kapnak e-mailt a jelentkezők. Emiatt a regisztráció során e-mail cím megadására is szükség van.

 

A regisztrációhoz szükséges:

  • E-mail cím és telefonszám
  • Személyi igazolvány
  • Lakcímkártya
  • Közüzemi teljes áramszámla (mind a négy oldal), amely a regisztráló nevére szól
  • Helyiségenként a foglalat mérete (E27; E14), izzó teljesítménye (kWh)

 

Az érdeklődésre tekintettel a regisztrációt az Önkormányzat 2023. október 15-ig meghosszabbította. Ezzel együtt, az avasi és a diósgyőri kihelyezett irodákban továbbra is hosszabbított nyitvatartás van érvényben, így minden hétköznap várják az ügyfeleket. 

 

Ügyfélfogadási helyszínek és időpontok:

 

Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának központi ügyfélszolgálata (Miskolc, Városház tér 8.)
Hétfő, kedd, csütörtök: 8:00-16:00
Szerda: 8:00-17:30
Péntek: 8:00-12:00

 

Kihelyezett ügyfélszolgálati irodák (Miskolc, Klapka György utca 15-17.)
Hétfő, péntek 8:00-12:00
Szerda 8:00- 18:00
Kedd, csütörtök 12:00- 16:00

 

Ady Endre Művelődési Ház (Miskolc, Árpád u. 4.)
Hétfő, péntek 8:00-12:00
Szerda 8:00- 18:00
Kedd, csütörtök 12:00- 16:00

 

Gárdonyi Géza Művelődési Ház (Miskolc, Sütő János utca 2.)
Szerda: 13:00-16:00

Görömbölyi Művelődési Ház (Miskolc, Szolártsik Sándor tér 4.)
Hétfő 9:00-12:00

 

 

 

Veres Pál
Miskolc MJV polgármestere

 


MIÉRT SZERETJÜK A LED-ET?

A “klasszikus” égők megjelenése

A “klasszikus” wolfram szálas égők Thomas Edison 1879-es szabadalma óta világítják meg éjszakáinkat, és akkoriban óriási előrelépést jelentettek a gáz- és olajlámpákhoz képest.

A technológia fejlődése

A technológia az elmúlt közel 150 évben sokat fejlődött, de alapvető problémáját azóta sem tudta levetkőzni: a működéshez szükséges energia jelentős része hővé alakul, így fényhasznosítása nagyon alacsony. Az utóbbi évtizedekben számos új világítási megoldás született, ám közülük hatékonyságban egy sem éri el a LED világítótestek szintjét.

Energiamegtakarítás

Ugyanakkora megvilágítás eléréséhez egy LED-nek akár 80-85 százalékkal kevesebb energia is elég egy égőszálas égőhöz képest. LED-ek használatával így észrevehetően csökkenthető a háztartások villanyszámlája, valamint a környezeti terhelés is, hiszen országos szinten kevesebb energia előállítására lesz szükség.

LED élettartama

További fontos tényező az élettartam. Míg egy “klasszikus” égő élettartama körülbelül 1000 óra, addig egy LED - minőségétől függően - ennek sokszorosát,
5 000-15 000 órányi folyamatos használatot is bír. Bár a LED darabára magasabb egy égőszálas égőénél, ez a különbség gyorsan eltűnik, ha számításba vesszük, hogy több tucat wolframégőt is elhasználhatunk, mire akár egy LED is az élettartama végére érne.

ÖNÖKÉRT DOLGOZUNK!

A miskolci szakemberek hónapok óta azon dolgoznak, hogy a Gondoskodó Miskolc szociális- és támogatócsomagot bővíthessék, hogy az Önkormányzat szűkös anyagi helyzetének ellenére is segíthessék a miskolci családokat. A programcsomag a jövőben még bővül egyéb segítő intézkedésekkel, ezekről folyamatosan tájékoztatjuk a miskolciakat.