INGYENES MISKOLCI LAKOSSÁGI LED-CSEREPROGRAM

GONDOSKODÓ MISKOLC: INGYENES LAKOSSÁGI LED-CSEREPROGRAM

Az energiaárak brutális drágulása a miskolci családokat is könnyen olyan helyzetbe hozhatja, amelyet csupán saját erejükre támaszkodva aligha tudnak megoldani. A drágulás a jelenlegi információk, számok, árak és becslések alapján Miskolc MJV Önkormányzatánál és annak intézményeinél is olyan mértékű lehet, hogy akár a teljes éves költségvetés csaknem felével is megnövelheti a kényszerű energia-kiadásokat. Az Önkormányzatnak is ugyanazokkal a nehézségekkel kell nap mint nap megküzdenie, amelyekkel a miskolci, a magyar családoknak is: elszabadult energiaárakkal, kiszámíthatatlan gazdasági környezettel, fékevesztett áremelkedéssel. Ennek ellenére Miskolc városvezetése fontosnak tartja, hogy ne hagyja magára a miskolci családokat, hogy erején felül, de segítse a városlakókat.

A Nagy-Miskolc program fontos része a Gondoskodó Miskolc szociális- és támogatócsomag, amely újabb elemmel bővült. Miskolcon is megvalósult az ingyenes lakossági LED-csereprogram a CIEB jóvoltából.

A program keretében mintegy hatezer fő regisztrált, részükre mintegy hetvenezer darab LED égő került kiosztásra. A sikeres csereprogram keretében kiosztott korszerűbb égők, olcsóbb villanyszámlát eredményeznek a miskolci családok számára, amely éves szinten akár 50 ezer forintos megtakarítást is jelenthet.

A regisztrációs időszak október 7-én lezárult, az átvételi szakasz 2022. november 21-től 2023. január 13-ig tartott. 

 

Veres Pál
Miskolc MJV polgármestere


MIÉRT SZERETJÜK A LED-ET?

A “klasszikus” égők megjelenése

A “klasszikus” wolfram szálas égők Thomas Edison 1879-es szabadalma óta világítják meg éjszakáinkat, és akkoriban óriási előrelépést jelentettek a gáz- és olajlámpákhoz képest.

A technológia fejlődése

A technológia az elmúlt közel 150 évben sokat fejlődött, de alapvető problémáját azóta sem tudta levetkőzni: a működéshez szükséges energia jelentős része hővé alakul, így fényhasznosítása nagyon alacsony. Az utóbbi évtizedekben számos új világítási megoldás született, ám közülük hatékonyságban egy sem éri el a LED világítótestek szintjét.

Energiamegtakarítás

Ugyanakkora megvilágítás eléréséhez egy LED-nek akár 80-85 százalékkal kevesebb energia is elég egy égőszálas égőhöz képest. LED-ek használatával így észrevehetően csökkenthető a háztartások villanyszámlája, valamint a környezeti terhelés is, hiszen országos szinten kevesebb energia előállítására lesz szükség.

LED élettartama

További fontos tényező az élettartam. Míg egy “klasszikus” égő élettartama körülbelül 1000 óra, addig egy LED - minőségétől függően - ennek sokszorosát,
5 000-15 000 órányi folyamatos használatot is bír. Bár a LED darabára magasabb egy égőszálas égőénél, ez a különbség gyorsan eltűnik, ha számításba vesszük, hogy több tucat wolframégőt is elhasználhatunk, mire akár egy LED is az élettartama végére érne.

ÖNÖKÉRT DOLGOZUNK!

A miskolci szakemberek hónapok óta azon dolgoznak, hogy a Gondoskodó Miskolc szociális- és támogatócsomagot bővíthessék, hogy az Önkormányzat szűkös anyagi helyzetének ellenére is segíthessék a miskolci családokat. A programcsomag a jövőben még bővül egyéb segítő intézkedésekkel, ezekről folyamatosan tájékoztatjuk a miskolciakat.