Hasznos tippek otthonra

Hasznos tippek otthonra!

Az egész világon, így hazánkban is tombol a koronavírus, a kormányok egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy megóvjanak minket, emiatt a négy fal között rekedtünk. A váratlan bezártság sokunkban negatív érzéseket kelt, fontos, hogy ebben a nehéz időszakban minél hasznosabban töltsük el az időt. A lényeg, hogy nem szabad pánikba esnünk és félnünk. Segítségképpen számos példát gyűjtöttünk össze, hogyan legyen minél élvezetesebb a tartós otthonlét.

Bakancslista

Most jut időnk arra, hogy a reggeli kávé vagy tea mellett az eddig szövögetett álmainkat papírra vessük és készítsünk egy saját bakancslistát. Mit szeretnénk elérni? Mit szeretnénk megvalósítani? Hová szeretnénk eljutni? A tervezés mindig pozitív energiát ad és ha vége a járványnak, bele is vághatunk a megvalósításukba.

Ha a terveink között szerepel egy utazás, akkor most van idő egy részletes úti terv elkészítésére: mely napon, miket nézzünk meg, olvashatunk az érdekességekről, beszerezhetjük az útikönyveket a netről. Így nem csak a Top10 látnivalót nézhetjük majd meg, hanem a kevésbé felkapott attrakciókat is.

Online utazás

Ha régóta terveztük, hogy felfedezzük Magyarország legszebb pontjait virtuálisan 

Az oldalon csodás felvételeket találunk, melyekből összeírhatjuk, hova menjünk majd el személyesen.

Az utazás másik módja a webkamera, melynek hála úgy érezhetjük, mintha távoli tájakon járnánk, s figyelnénk az élővilágot!

Fényképek rendszerezése

Itt az idő évekre visszamerülni a fotóalbumokba, rendszerezni, kiválogatni mi kell és mi nem. Lehetőségünk van a szeretteinknek fotókönyvet készíteni és akár online megrendelhetjük azokat. Azonkívül, hogy végre rendet teszünk a számítógépen, újra éljük az élményeket!

Tanuljunk valami újat

Amíg érdeklődők vagyunk, megvan bennünk a kíváncsiság, könnyebb jókedvűnek maradnunk.

Életünk bármely szakaszában elkezdhetünk tanulni, erre számos lehetőség adódik. A Youtube-on az adott témára keresve rengeteg hasznos videót találunk. Kereshetünk például kertrendezésre, barkácsolásra, horgolásra, hímzésre, bármilyen kézműves tevékenységre, amit szeretnénk elsajátítani. Megtanulhatjuk a legújabb sminkelési technikákat, belekóstolhatunk új hobbikba, hiszen tele van az internet jobbnál jobb online kurzusokkal.

Színházi előadás

 

Újabb darabok

Múzeumi látogatás

Kanapéról tekinthetjük meg a vezető múzeumok gyűjteményeit és még fizetnünk sem kell érte!

Opera

Ingyen elérhetjük a Bécsi operaház műsorait, vagy akár a New Yorki Metropolitan Opera előadásait!

Hangverseny

Karanténkoncertek, digitális médiatár, élő közvetítések közül választhatunk. Kapcsolódjunk ki, élvezzük a zenét!

Koncertek, buli a négy fal között

Elevenítsük fel koncertélményeinket otthon, bulizzunk!

​Sport

Maradj otthon, mozogj otthon!

Formásabb alakunk lehet, eljött az idő, hogy tegyünk érte! Egyre több fitneszedző és szakember kezdett el ingyenes és/vagy becsületkasszás online órákat adni, vagy videó anyagokat közzétenni, hogy ezzel is segítsenek feldobni az otthon töltött napjainkat.

Könyv, folyóirat

Könyvek, újságok, e- könyvek, folyóiratok, csak ránk várnak! Egy-egy klasszikus sorozat elolvasása napokra lekötheti a figyelmünket.

Takarítás, rendszerezés

Itt a soha vissza nem térő alkalom arra, hogy módszeresen, helyiségről helyiségre rendbe tegyük a lakást. Egyrészt fokozottan fontos a tisztaság, másrészt otthon van mindenki, így meg tudjuk beszélni, mire van még szükség. Jól töröljünk át minden olyan helyet, ahol bacilusok tanyázhatnak – kilincsek, fürdőszobai szaniterek, távirányítók. A kinőtt ruhákat, megunt játékokat, nem használt háztartási eszközöket adományozzuk rászorulóknak.

Kapcsolattartás – Rokonok, Barátok, Kollégák

Lehet, hogy most alig látunk ki a tennivalók közül, főleg, ha pár gyerek is rohangál körülöttünk. Mégis szánjunk időt a szeretteinkre, akiket most nem láthatunk. Hívjuk fel őket, használjuk a Facebook video chat-et, ingyenes chat programokat (Messenger, Viber, Whatsupp, Microsoft Skype, Miscosoft Teams), éljünk társas életet online, vigyázzunk egymásra!

Filmek

A világ összes ideje is kevés lenne film- és sorozat nézésére. Ma már akár a telefonunkon is nézhetjük a legújabb sorozatokat a következő alkalmazásokkal:

Gasztronómia otthon

Itt az idő elkészíteni olyan ételeket, amit eddig nem tudtunk kipróbálni, vagy rég ettünk.

Lepjük meg magunkat és a családot egy finom magyaros ebéddel vagy egy különleges mexikói vacsoraesttel!

A neten rengeteg receptet találunk, a leghasznosabbakat, kedvenceket rendszerezzük gyűjteménybe!

A legnépszerűbb oldalak:

Gameing

Sokan rajongunk az online játékokért, most akár virtuálisan a barátokkal együtt, egyidőben is játszhatunk!

Társasjáték

Minden korosztálynak megvan a saját kedvence, itt az ideje feleleveníteni ezeket!

Kertészkedés

Ha van udvarunk, az rengeteg tennivalót kínál: tereprendezés, ültetés, metszés…stb. Most eljött az idő, hogy megnyerjük az utca legszebb udvara címet és mindenki irigyelje a csodaszép kertünket!

Hasznos tippek családoknak

A koronajárvány megfékezésének leghatékonyabb módja, ha otthon maradunk, amennyiben megtehetjük. Hogyan töltsük el az időt úgy, hogy a gyerekek se unatkozzanak? Milyen praktikus ötleteket, tanácsokat javasolt megfogadni? Hogyan kössük le a gyerek figyelmét játékosan és bírjuk mozgásra a bezártság ellenére is? Ezekre a kérdésekre gyűjtöttünk össze lehetőséges válaszokat.

1. Példamutatás

Mutassunk jó példát a gyermekeinknek. Ha azt látja a gyerek, hogy a könyökünkbe tüsszentünk, összeszedjük és kidobjuk magunk után a használt papírzsebkendőt, kivisszük a szemetet, gyakran szellőztetünk és még gyakrabban mosunk kezet, számára is természetesek lesznek ezek a szokások.

2. Kommunikáció

A jelenlegi krízishelyzet, a sok-sok négy fal között eltöltött óra a kedélyállapotunkra is hatással van, amely a gyermekeinkre is kihathat. Kiemelten fontos lehet az otthon érintett témák során minél ritkábban szóba hoznunk a járványt és az azzal kapcsolatos híreket. Igyekezzünk a gyermekeink jelenlétében nem csak ezzel foglalkozni. Beszélgessünk velük a hobbijukról, a kedvenc könyvükről vagy egy korábbi nyaralásról, felelevenítve az emlékeket. Ez a helyzet kitűnő alkalmat biztosít arra, hogy együtt lehessen a család.

3. Napirend

Ahogy számunkra, úgy gyermekeink számára is meghatározó a kiegyensúlyozott életvitel szempontjából egy kiszámítható napirend. Ahogy az első pontban, így itt is kiemelt jelentőséggel bír a pozitív példa: ha időben felkelünk reggelente és hasznossá tesszük magunkat, úgy a gyermekünk sem fog sokáig lustálkodni. A családunk valamennyi tagjának legyen kötelező feladata: ki a home office során elvégzett munka, ki az online tanulás, ki pedig az otthoni tevékenységek révén, a lényeg, hogy tegyük magunkat hasznossá, és próbáljunk kialakítani egy bevált napi rutint, amelyet mindennap követhetünk.

4. Szabadidő

A kötelező feladatokon túl (munka, tanulás) törekedjünk arra, hogy a szabadidőnket minél hasznosabb tevékenységek végzésével töltsük. A lényeg, hogy ne úgy teljenek el a napjaink, heteink, hogy haszontalannak érezzük magunkat. A gyerekekkel tölthető hasznos tevékenységekre a következő ötleteket találtuk:

 

Rengeteg kreatív ötletet találunk a Pinteresten, melyeket könnyen elkészíthetünk otthon. Egyszerűen írjuk be a keresőjébe: kreatív feladatok gyerekeknek, zokniállat, házi csocsó!

 • Mesehallgatás - Farkasházi Réka – meséket mond a facebook oldalán  https://www.facebook.com/Tintanyulak/;
  Szalóki Ági minden este 19:00 órakor mesél facebook oldalán, általában 5-7 éveseknek https://www.facebook.com/agiszalokiofficial/
 • Társasjáték, Puzzle – Nagy öröm a gyerekeknek, ha együtt játszunk velük, a társasban és a puzzleben is megtalálhatjuk a jókedvet!
 • Olvasás – Olvasni tudó gyerekeknek most itt az idő kiolvasni a – teljesség igénye nélkül - a Harry Potter, az Egy Ropi naplója, vagy a Percy Jackson sorozatot.
 • Gameing – Online játékok – Talán most megengedhetjük, hogy napi fél órát online játékokkal töltsön a gyerek: World of Tanks – Tankos lövöldözős, World of Warplanes – Repülős lövöldözős, World of Warships – Hadihajós, Elevenar – Tündés mászkálós, Game of Thrones – Sárkányos, harcolós, Ultimate Pirates – Kalózos, hajózós játék.
 • Sport, torna - Suhanj Fitness 10:00-10.30 közt gyerekeknek félórás torna. https://www.facebook.com/suhanjfitness
  Tornázz a plüssöddel – gyógytornász youtube csatornája, gyerekekkel végezhető feladatokkal. https://www.youtube.com/channel/UChmo-wILWaFEDn3jVlCUBXw
 • Pokróc sátor építés – A gyerekek nagy kedvence a sátor, vagy bunker építés. Pinteresten számos példát és ötletet találunk hozzá. Pár takaró, párna és egy fényfüzér elég lesz a boldogsághoz!
 • Játékos házimunka - Rengeteg ötletet találunk az interneten, hogyan lehet kreatívan tálalni, vonjuk be a gyereket a főzésbe, a sütésbe, most van idő, nem kell kapkodnunk, hadd tanulják el tőlünk a fortélyokat! https://hu.pinterest.com/Ancsapancsa71/kreat%C3%ADv-t%C3%A1lal%C3%A1s/
 • Online állatkert, múzeum látogatás – Élő kameraközvetítésen keresztül nézhetjük meg, hogy mit csinálnak az állatok! Például keressük fel a Central Florida Zoo & Botanical Garden oldalát, minden nap délután 14:00-órakkor (ez magyar idő szerint este 19:00 óra) élő videót indítanak! https://www.facebook.com/CentralFloridaZoo/photos/a.162792962550/10156925703922551/?type=3&theater 
 • Internetről letölthető játékok: Színezők, szókeresők, játékos feladatlapok, foglalkoztató és készségfejlesztő füzetek. Csak írjuk be a Google keresőbe a kulcsszavakat, válasszunk a találatok közül és nyomtassuk ki a gyerekeknek!
 • Játék a szabadban: Ha van udvarunk, sokféle játéklehetőség adódik a szabadban. Labdázás, fogócska, bújócska, homokozás, krétarajzok készítése, ugrálókötelezés, focizás, biciklizés, motorozás. Használjuk ki a jó időt és amikor tehetjük töltsünk el aktív órákat az udvaron!
 • Film, mese nézés: Az elolvasás mellett meg is nézhetjük a kötelező olvasmányokat, úgy biztos jobban megragad! A kicsikkel pedig a korosztályuknak megfelelő meséket nézhetünk Youtube-on, vagy a tv-ben!

 

Ne felejtsük el, hogy mindannyian hasonló helyzetben vagyunk, legyünk türelmesek egymással, bíztassuk egymást és higgyük el, hogy együtt túl leszünk rajta!