Élet a városban
Turizmus

Csupros Mária oszlop

A Mindszenti templom előtti téren álló szobrot hívják népiesen Csupros Máriának. A korinthoszi oszlop tetején Mária magasodik egy földgömbön állva, feje fölött pedig egy csillagokból álló glória látható.

Több legenda is létezik, hogy miért nevezték a szobrot Csupros Máriának. A hagyomány miatt az egykori piac miatt ragadt rá ez a jelentés. Egy másik elgondolás szerint a piacozó tejárusító kofák az oszlop talapzatára rakták ki a tejet csuprokban, de a kerítésre és a szoborra is felaggatták azokat. Egy mesébe illő történet szerint egy szegény anya gyermekei számára az éjszaka folyamán kitett egy csuprot, amely mindig megtelt nekik reggelre friss tejjel. Ezt tartották a szobor csodájának.

1738-ban állították fel a mindszenti és miskolci polgárok kívánságára. Mindszent akkoriban még önálló község volt Miskolc mellett.

A szobor felállításának célja a Szűz Mária felé irányuló köszönet kifejezése volt, hogy a Szűzanya megóvta a városlakókat a pestistől.

Alkotója ismeretlen, de gyanítható, hogy a művész ugyanaz, aki a diósgyőri Immaculata alkotója.

Az eredeti szobor az 1878-as árvíz idején megsérült, a restaurálást 1898-ban fejezték be.

Az évtizedek alatt a felállított szobor helye is változott. A legújabb felújítás 2001-ben fejeződött be, amegújított szobrot ekkor helyezték vissza eredeti helyére, a templom előtti útkereszteződésbe. Az eredeti Mária-szobrot a Mindszenti templom udvarára helyezték át, megóvva a közlekedés okozta amortizációtól.