Élet a városban
Turizmus

Bencés apátság romjai Miskolctapolcán

A Miskolctapolca Barlangfürdő közvetlen közelében, a Pazár István sétány mellett fekszenek egy 900 éves bencés apátság romjai, melyekre 2012-ben bukkantak a Herman Ottó Múzeum régészei.

Az apátságot egykor a Miskóc nemzetség alapította a meleg vizű források közelében, és amelynek jelenleg is álló, 120-150 centiméter magas falai évszázadokon át másfél-két méter mélységben feküdtek.

A tapolcai bencés apátság korai történetére vonatkozóan igen kevés írásos forrás van. Az alapítás pontos évét nem ismerik.

A bencés templom egy szigetre épült, ahol a 11. században már állt egy rotunda — egy kerek templom. A rotunda lehetett az itteni település plébániatemploma, a középkori Miskolc legkorábbi épülete.

A bencés templom 1532 körül pusztult el. Korábban a környezetváltozás során vált használhatatlanná. A köveit a környező lakosság hordta el, csupán egy tornya maradt meg, amit a 18. században még borospincének használtak. Helyére 1924-ben az Anna Szálló épült fel.

Az apátsági romok megtekintését érdemes összekötni a Barlangfürdő meglátogatásával és a miskolctapolcai parkrendszerben tett sétával. Az apátság romja nyitott területen található, ingyenesen látogatható.

Képmelléklet