Élet a városban
Turizmus

Palotaszálló

A Lillafüredi Palotaszálló a Hámori-tó szomszédságában álló festőien szép, neoreneszánsz stílusban épült szálloda, mely három völgy találkozási pontján emelkedik.

1925 és 1929 között készült el Lux Kálmán tervei alapján állami beruházásként. Felavatására 1930-ban került sor.

A helyszín már korábban is kedvelt kiránduló- és üdülőhely volt, de a Palotaszálló és a hozzá tartozó függőkertek megépítése után lett a korabeli elit kedvelt pihenőhelye. Kongresszusokat, konferenciákat és még filmfesztivált is rendeztek a helyszínen. A Palotaszállóhoz és a környező tájhoz kötődik József Attila Óda című verse, valamint itt forgatták az 1934-ben bemutatott, nagy sikerű Meseautó című filmet.

A második világháborúban német, majd orosz katonák laktak benne. Az 1950-es évektől SZOT üdülő lett. 1993-tól pedig a Hunguest Hotels szállodalánc tulajdona.

A Palotaszálló 2015 óta a Magyar Értéktár nemzeti értéke.

A hallban két pannó található: 1830-ban készült Helbing Ferenc műve, amely Nagy Lajos királyt ábrázolja, amint egy velencei békeküldöttséget fogad Diósgyőrben. A másiknak témája a nándorfehérvári diadal – Sándor Béla alkotása. A Mátyás étterem látványosságai azok a színes ablakok, amelyek egykori magyar városoknak állítanak emléket (Pozsony, Brassó, Kassa, Lőcse, Bártfa, Késmárk, Kolozsvár, Árva, Vajdahunyad).

Szorosan a Palotaszálló kialakításához, külső megjelenéséhez kapcsolódnak a szálloda függőkertjei, melyek 2013-ra újultak meg.

A Palotaszállóhoz tartozó függőkerti rész szabadon és ingyenesen látogatható. A szálloda recepciója nyitott, a hallban a szálloda vendégei várakozhatnak. A Mátyás Étterem fogyasztás esetén megtekinthető.

Képmelléklet