Élet a városban
Turizmus

Szent István-barlang

A Lillafüredi Szent István-barlang fokozottan védett cseppkőbarlang, melynek bejárata a Palotaszállótól 500 méterre, az Egri országút mellett nyílik.

Járatainak összes hossza több, mint 1 km. A barlang függőleges kiterjedése 94 m. Jelenleg a bemutatott szakasz hossza oda-vissza számolva 340 méter. Barlangi túravezetéssel látogatható egész évben.

A barlang megtekintését szó szerint mesés cseppkőképződményei teszik feledhetetlen élménnyé. A barlangban a cseppkőformák fantázianeveket viselnek, melyeket a látogatók ragasztottak rájuk. Legnagyobb cseppkőképződménye a Kupolacsarnok "Megfagyott vízesése".

A járatokban ártalmatlan és védett denevérek élnek, melyekkel a barlangi túra során minden látogató találkozhat.

A barlangot véletlenül fedezték fel. A legenda szerint úgy, hogy a meredek hegyoldalban nyíló természetes aknájába egy kutya esett bele, aki napokig tartó ugatásával hívta fel magára és a figyelmet, s ezután kezdték meg a járatrendszer feltárását. Felfedezése és első tudományos leírása hivatalosan Kadic Ottokár nevéhez fűződik, és 1913-ra datálható.

A barlang úgynevezett Fekete-termét gyógyászati célokra hasznosítják. A teremben felső légúti panaszokkal küszködő felnőtteknek és gyermekeknek tartanak kezeléseket, amelyhez a hely állandó 10 ˙C fok körüli hőmérséklete és 100%-os páratartalma ideális.

Cím: Miskolc, Egri országút, 3517