Közérdekű 2023. március 23.
Március 23-a van, a Lengyel-Magyar Barátság Napja.

A Lengyel-Magyar Barátság Napjának megünneplése 2006. március 24-re nyúlik vissza. Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László magyar államfő Győrben ekkor avatta fel a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfaként ábrázolja a két nép évezredes kötődését.

„Magyarország és Lengyelország két öröklétű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódnak és láthatatlanul egybefonódnak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele.” (Stanislaw Worcell) – olvasható az emlékmű feliratán.

2007-ben a magyar Parlament és a lengyel Szejm március 23-át a Lengyel-Magyar Barátság Napjának nyilvánította.

Miskolc lengyel testvérvárosa Katowice, a város második legrégebbi testvérvárosi köteléke, a kölcsönös tisztelet, szeretet és megbecsülés szimbóluma.

A városdiplomácia képviselői mellett aktív baráti kötelék kapcsolja össze katowicei partnerintézményével a Bartók Béla Zene és Táncművészeti Szakgimnáziumot, az Avasi Gimnáziumot, a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumot, az Éltes Mátyás EGYMI-t, és a Katowicei Lengyel-Magyar Barátság Sakktorna résztvevőit.

Az évezredes lengyel–magyar, Katowice-Miskolc barátságra városunkban számos hely emlékeztet minket: a Katowice utca, vagy a Romek Strzałkowski emlékmű, a Hősök terén álló Katowice fa, a Katyni emléktábla a Minorita templom falán, vagy a II. János Pál pápa tér és a Diósgyőri vár Szent Hedvig kápolnája.

Ezzel a kisfilmmel hívunk mindenkit, aki még nem járt Katowicében, hogy látogasson el oda, aki pedig már járt ott, minél előbb térjen oda vissza!

https://www.youtube.com/watch?v=Q-vLG0ev6RU