Városháza
Ügyintézés

Salkaházi Sára Miskolc Program

Emeléssel és ajándékokkal folytatódik a Salkaházi Sára Miskolc Program

Az elvonások, a világjárvány, a rezsidíjak elszabadulása és a rekordmagas infláció miatt a városvezetésnek 2022-ben nem volt lehetősége kifizetni a nyugdíjasoknak járó támogatást. Két évvel ezelőtt 12 ezer forint volt a támogatás összege - idén viszont 14 ezer forint lesz. Azért ennyi, mert a kimaradt egyévnyi emelést is pótolja az önkormányzat.

A megemelt, 14 ezer forintos juttatást 2023. november 1-je és december 15-e között kézbesítik a több mint 30 ezer jogosultnak. A támogatásból minden olyan miskolci részesül majd, akinek 285 ezer forint alatt van a havi nyugdíja.

A juttatás mellett az önkormányzat ajándékokkal is kedveskedik a miskolci nyugdíjasoknak a sok évtizedes munkáért. Egy kérdőívvel fordulnak majd a nyugdíjasokhoz, aki ezt megválaszolja, azok között kisorsolnak 200 jegyet a 200 éves Miskolci Nemzeti Színház előadásaira, 125 jegyet a 125 éves Herman Ottó Múzeumba, 60 koncertbelépőt a 60 éves Miskolci Szimfonikusokhoz, 40 nagyszülő-unoka párosjegyet a 40 éves Miskolci Állatkertbe, továbbá 30 nagyszülő-unoka párosjegyet az idén 30 éves Miskolci Csodamalom Bábszínház előadásaira. És folytatják a nyugdíjasok filmvetítéseit is, de egyéb programokkal és előadásokkal is kedveskednek.

Annak érdekében, hogy az idén már 14 000 forint összegű Salkaházi-támogatást minél könnyebben igénybe vehesse minden jogosult, a juttatás összegének folyósítását idén sem kell külön kérelmezni, azt mindenki automatikusan megkapja, aki megfelel az alábbi feltételeknek:

  • A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága által igazoltan a szociális vetítési alap tízszeresét (2023-ban 285 000 forint) meg nem haladó havi nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül,
  • betöltötte a 60. életévét,
  • Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik és a
  • Nyugdíjfolyósító Igazgatóság nyilvántartásában szereplő folyósítási vagy levelezési címe is miskolci.

A támogatást hivatalból a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kapott 2023. október 1-jei adatoknak megfelelően állapítjuk meg.

Aki ennek ellenére valamilyen okból mégsem kapja meg a támogatást, kérelmet nyújthat be Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalához. Ilyen ok lehet például az, ha az illető 2023. október 1-je után töltötte be a hatvanadik életévét, vagy aki részére ezt követően állapítottak meg nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást.

A támogatás igényléséhez szükséges kérelem ebben az esetben beszerezhető a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán, a Városház tér. 8. szám alatt, letölthető a www.miskolc.hu internetes oldalról, illetve elektronikus űrlapon is kitölthető és ügyfélkapun is beküldhető. A kérelmek benyújtásának határideje 2023. december 31-e, az ezt követően benyújtott kérelem alapján a támogatás nem állapítható meg.

A pénzbeli támogatást postai úton juttatjuk el Önhöz 2023. november 1. és december 15. között a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság nyilvántartásában szereplő címre.

Azok, akik kérelem benyújtásával igénylik a juttatást, a jogosultság megállapításától számított harminc napon belül kapják meg az egyösszegű, 14 000 forintos támogatást.

Korábban többen jelezték, hogy nem kérik a támogatást. Aki így dönt, és szívesen felajánlaná az összeget a miskolci kultúra, sport, közoktatás, vagy a szociális ellátás területére, kérjük, hogy további információkért hívja a 0646/512-703-as Salkaházi-telefonszámot.