Városháza
Önkormányzat

Fenntartható városi közlekedésfejlesztés – Intelligens forgalomirányítási rendszer kialakítása

 

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Településfejlesztési Operatív Programban a TOP-6.4.1 azonosító számú „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés – Intelligens forgalomirányítási rendszer kialakítása” megnevezésű projektet valósítja meg.

A projekt fő célja egy olyan közúti mérő- és feldolgozó rendszer kialakítása Miskolc közúti gerinchálózatán, amely folyamatos és automatikus forgalmi mérést és feldolgozást végez további célok eléréséért.

A kialakítandó rendszer többcélú. Egyrészt egy magas színvonalú forgalmi információs adatbázist fog megalapozni. Másrészt az MMJV Okos Város programjának támogatásaként közvetlenül is hozzájárul a hamarosan kialakítandó miskolci forgalomirányító központ stratégiai céljainak és az általa elérendő társadalmi célok megvalósításához.

A kialakítandó rendszer az alábbi három fő közlekedésfejlesztési pillért támogatja:

  1. hálózati, stratégiai közlekedéstervezést;
  2. jelzőlámpás csomópontok tervezését/modernizációját;
  3. intelligens forgalomirányítás érdekében beavatkozó különböző automatikus rendszereket.

A mérőrendszerben két korszerű mérési technológia alkalmazása valósul meg: radarszenzor technológia és Bluetooth alapú érzékelők. A radarszenzorok a klasszikus forgalomszámlálási feladat mellett alkalmasak sebességmérésre és járműklasszifikációra. A közvilágítási oszlopra szerelhető Bluetooth-os szenzorok pedig képesek minden olyan jármű mérésére, amelyben aktív Bluetooth-os eszközt alkalmaznak.

A projekt megvalósításához feltételezzük, hogy mind a radarszenzorok, mind a Bluetooth-os érzékelők ÉMÁSZ által kezelt közvilágítási oszlopokra, ill. az önkormányzati kezelésű közúti forgalomirányító jelzőfejeket tartó oszlopokra szerelhetők. Így a számukra szükséges áramellátást ezen oszlopok vezetékeiből nyerik. A tervek szerint a szenzorok akkumulátoros tápellátással működnek, és az éjszakai világítási hálózatra csatlakoznak az éjszakai üzemidőt kihasználva a visszatöltésre.

Projektadatok

Projektgazda: Miskolc MJV Önkormányzata

Elszámolható költség

189.000.000 Ft.

Támogatási intenzitás

100%.

Projektmegvalósítás időtartama

A projekt megvalósításának kezdete: 2017. 02. 21.

Támogatási szerződés szerinti befejezési határidő: 2020. 08. 30.