Városháza
Önkormányzat

Hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területén

A Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás az Abaúj-Zempléni Szilárdulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulással, a Hernád Völgye és Térsége Szilárdhulladékkezelési Önkormányzati Társulással és a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulással együtt létrehozta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Konzorciumot, ami sikeres pályázatot nyújtott be az Európai Unió Kohéziós Alapjára.

A „Hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Borsod-Abaúj- Zemplén megye teljes területén, különös tekintettel az elkülönített hulladék előkezelő rendszerre” elnevezésű KEHOP-3.2.1-15-2019-00032 azonosítószámú projekt keretében az alábbi hulladékkezelést fejlesztő rendszerelemek kialakítása történik meg:

Szelektív hulladékválogató

  • Szelektív hulladékválogató csarnok létesítése Miskolcon a Sajószigeti úton. A minél hatékonyabb, tisztább frakciók kinyerése, valamint az OHKT előírásainak való megfelelés érdekében egy teljesen új válogató csarnok és az azt kiszolgáló infrastruktúra létesítése indokolt.
  • Szelektív hulladékválogató technológia (berendezések): optikai válogató(k), ballisztikus szeparátor és utóválogató kabin, valamint bálázógép létesítése tervezett. A ballisztikus szeparátor a 2D – 3D frakciók elkülönítését szolgálja, az optikai válogató(k) a különböző frakciók nagy tisztaságú gépi úton történő leválasztását teszi(k) lehetővé.

Átrakóállomás

  • Átrakóállomás építése a Miskolcon a logisztikai rendszer hatékonyabb működtetése érdekében, valamint átrakóállomást kiszolgáló konténerek beszerzése.
  • Mindemellett szükséges a régi – Miskolc, belterület 4752/3 hrsz. alatt található, korábban ISPA projektből épült, átrakóállomás teljes kiegészítő korszerűsítése. (A fenntartási időszak a projektre vonatkozóan már lejárt.) Az új átrakóállomás létesítése, valamint a meglévő kiegészítő korszerűsítése kiváltja a meglévő állomás duplagaratossá tételét.

Kiszolgáló létesítmények, eszközök

A válogatómű üzemeltetését illetően szükséges egyéb létesítendő, illetve beszerzendő elemek:

  • burkolatok, utak, kerítés, kapu kialakítása,
  • teljes infrastruktúra kialakítása, közművek bevezetése,
  • hídmérleg(ek) kialakítása a kétoldali (bejövő és kimenő) mérések elvégzéséhez, a mérlegelési tevékenység végzéséhez szükséges szoftver beszerzésével,
  • szociális létesítmény a dolgozók részére,
  • rakodógép(ek), targoncá(k)

A projekt adatai

Kedvezményezett Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Konzorcium és az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (2023.01.01-től Építési és Közlekedési Minisztérium)
A projekt kivitelezői MENTO Környezetkultúra Kft. és a KÖZGÉP Zrt.
A projekt támogatási összege 3.963.531.176 Ft
A támogatás mértéke 87,719039%
A projekt tervezett befejezési határideje 2023. 12. 31.