Városháza
Önkormányzat

Miskolc, Bulgárföldi Tagóvoda és Szolgáltatási Központ energetikai korszerűsítése

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Miskolc, Bulgárföldi Tagóvoda és Szolgáltatási Központ energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-16-MI1-2017-00005 azonosító számú projektje keretében a 3534 Miskolc, Fazola Henrik u. 4. szám alatt található intézmény épületének energetikai korszerűsítése valósul meg, mellyel az épületben tartózkodók hőérzetének, komfortérzetének javítása, valamint az épület üzemeltetési- fenntartási költségeinek csökkentése a cél. 

A projektről
A projekt során önkormányzati tulajdonban lévő épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése valósul meg, melynek eredményeként a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése érhető el. 
A beruházás keretén belül az épület homlokzata utólagos hőszigetelést kap, modern, műanyag szerkezetű, hőszigetelő üvegezéssel ellátott nyílászárókat építenek be az elavultak helyére. A meglévő és megmaradó lapos tető hő – és vízszigetelése is megtörténik, valamint a lábazat javítása foltokban. Az épületben megújul a fűtési és villámvédelmi rendszer, továbbá az épület tető felületére napelem táblákat szerelnek fel. Az akadálymentesítést is szem előtt tartja a projekt, a terv szerint rámpák, az épületen belül akadálymentesített WC kerül kialakításra.
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata rendelkezik Fenntartható Energia Akciótervvel (SEAP). A Covenant of Mayors (Európai Polgármesterek Szövetsége) által elvárt 20 %-os szén-dioxid megtakarítási vállalást a város korábban már teljesítette. A további intézkedéseknek köszönhetően a CO2-megtakarítás várható értéke 40 % lesz, ami duplája a SEAP-ban rögzítetteknek.
A fejlesztés által létrejön egy energiafelhasználás szempontjából takarékosabb és a befektetett energiát a kor követelményeinek megfelelően hasznosító épület, amely az épületen elhelyezett megújuló energiaforrások használatával nagyban fedezni tudja saját energia felhasználásának jelentős részét.

A projekt megvalósítás tervezett befejezése: 2021.03.31.
A projekt elszámolható bruttó összköltsége: 121 717 910 Ft
Támogatási intenzitás: 100%.