Városháza
Önkormányzat

Dr. Nagy Dezsőné dr. Sági Mária

neurologus, belgyógyász

Miskolc Város Díszpolgára
2017. évi kitüntetett

Dr. Nagy Dezsőné Dr. Sági Ilona Miskolc városában elért neurológusi, belgyógyászati szakmai teljesítményéért méltó a Miskolc Város Díszpolgára kitüntető címre.

Önélatrajzi adatok / egyéb leírások:

1966 óta dolgozik Miskolcon orvosként. Neurológus, belgyógyász, az agyér-betegségek specialistája.

A Megyei Kórház kettes Ideggyógyászati osztályán kezdte orvosi pályafutását, amelynek vezetője volt 1990-2002 között, emellett az addiktológiai és az intenzív részleget is irányította. Dr. Tass Gyula osztályvezető főorvos halála után, az akkori trendnek megfelelően építette ki a stroke akut ellátást és a megyei stroke-gondozást, amely országosan példaértékű tevékenység volt, hiszen ilyen egységgel akkor még az egyetemi klinikák sem rendelkeztek. Osztályával az elsők között vettek részt az 1992-ben indított „Nemzeti Stroke” programban, amelynek köszönhetően sok ember életét mentették meg a városban és a megyében.

Hazai elismertségét jelzi, hogy éveken át tagja volt a Neurológiai szakmai kollégium mellett a Stroke, Parkinson és Fejfájás társaságoknak. Miskolci tanító mestereinek dr. Tass Gyulát és prof. Dr. Prónay Gábort tekinti. Dr. Tass Gyulával együtt indították el Miskolcon a jelenleg is működő Telefonos Lelkisegély Szolgálatot, éveken át maga is fogadta a hívásokat, amellett, hogy az önkéntes résztvevők szakmai fejlődését segítette, irányította.

Nyugdíjba vonulását követően nem hagyta abba orvosi hivatását, jelenleg is dolgozik. A Telefonos Lelkisegély nyújtás miskolci szervezésében, működtetésében, szakmai színvonalának megőrzésében továbbra is jelentős szerepe van. Személyiségével, szuggesztív magatartásával, emberségével sok krízis helyzetben lévő embernek nyújt segítséget. Folyamatosan lépést tart az orvostudomány és a technika fejlődésével, mindig arra törekedett, hogy új terápiás és diagnosztikai eljárásokat vezessenek be, segítve a gyorsabb gyógyulást. Figyel a betegeire, kiváló szakmai felkészültség, szilárd emberi tartás és empátia jellemzi.

Magánemberként optimista, vidám, kiegyensúlyozott egyéniség. 1966 óta Miskolc város társasági és kulturális életének aktív résztvevője. 2003-ban Pro Urbe díjat kapott.