Megidéződhet a valaha volt diósgyőri nehézipar fénye

Megidéződhet a valaha volt diósgyőri nehézipar fénye

e

Néhány évvel ezelőtt merült fel, hogy emlékmű létesüljön a két és fél évszázados múltra visszatekintő miskolci-diósgyőri kohászatnak és acélgyártásnak. Aztán ehhez kiváló apropót kínált az éppen kerek évforduló, az 1770 és 2020 között eltelt 250 esztendő. Csakhogy elsősorban az időközben ránk tört világjárvány gátat szabott a folyamatnak. Az emlékmű-építés ötletgazdája a diósgyőr-vasgyári születésű, ám Svédországban élő és évtizedek óta világhírű szobrászművész, Kraitz Gusztáv. Az idős alkotó (idén 97 éves!) a pandémia idején nem vállalta a Magyarországra utazást; most, a veszély múltával-mérséklődésével igen. Ennek köszönhetően látogatott el ismét Miskolcra, október második hétvégéjén. Érkezésének apropóján az emlékmű-projekt előkészítő munkálatai is felgyorsultak.

Kraitz Gusztáv és Veres Pál polgármester személyes egyeztetése révén megfogalmazódott a cél: az avatóünnepség legyen jövő tavasszal (lehetőség szerint 2023. május 11-én, Miskolc Város Napján). Mindkét fél vállalta, hogy addig megteszi a szükséges lépéseket. A szobrász és svéd kollégái elkészítik, majd ideszállítják a műalkotás lényegi elemét képviselő fénytechnikát, a miskolci önkormányzat pedig alkalmassá teszi a terepet, előteremti a hiányzó pénzforrásokat, támogatókat von be. Mint ismeretes, helyszínül már korábban kijelölték az Újgyőri főteret, annak közepét. (Önkormányzati részvétellel, szerény ünnepség keretében, de már 2020 májusában lezajlott az alapkőletétel.)

Hadd emeljem ki: az Újgyőri főtér éppen azért alakult ki valaha, mert itt volt és van a miskolci főutca leágazása a Vasgyár felé. A tér jelzi az irányt: erre van a kohászat. És maga az itt elinduló Vasgyári utca olyan tengelyt képezett, amelynek vonalában jöttek létre sorban annak idején az első gyári épületek, meghatározó gyáregységek. Az Újgyőri főtér (korábban más neveket is viselt) afféle kisebb városközponttá vált. Ez ma talán kevésbé érzékelhető, mint mondjuk volt az 1970-es, 80-as években.

Kraitz Gusztáv és kollégái tehát két hete pénteken megnézték mind a leendő helyszínt, mind az emlékmű műszaki és művészeti alapját jelentő egykori kohászati berendezést. Ez egy úgynevezett salaküst. A szobor a valaha az LKM-ben salaköntésre használt eszköz megtisztított, homokfúvással felületkezelt maradványát fogja látványossággá emelni, különleges, a salaköntések emlékezetes fényhatását elektromos lámpákkal felidézve. Az előkészítő számítások érdekében az üstöt gondozó, a raktározása mellett a rendbetételét és kiszállítását felállítását is (Nagy László ügyvezetőnek köszönhetően) magára vállaló Megépszer Kft. raktárában meg is emelték – 17 tonna súlyú! –, hogy a szobrász és mérnöke alaposabban megszemlélhessék.

Nekünk, utódoknak, egészen meghökkentő látvány az ilyesmi, ahogy egy ekkora súlyt megemelnek a gyári daruval… pláne ha belegondolunk, hogy egykor, évtizedeken át, teljesen mindennapos volt, hogy az acélgyártás különféle szegmenseiben efféle, több tíz tonnás holmikat mozgatnak ide-oda, naponta tucatjával-százával. Elképesztőek a méretek… ami azért fontos, mert a most emlékművé „nemesedő” salaküst látványa által remélhetőleg megidéződik majd a mai miskolciak, az utódok, a laikusok előtt is a valaha volt miskolci-diósgyőri nehézipar „súlya”, nyers, durván csiszolt felület által jelzett „szépsége”.

A további, összességében több milliós költségek fedezése végett a miskolci önkormányzat változatlanul számít anyagi és egyéb természetű felajánlásokra a helyi vállalkozásoktól vagy akár magánemberektől. A cél a városunk identitásában és modernkori történetében meghatározó vaskohászati hagyomány megőrzése, életben tartása.

Ön is segítheti az ügyet
Az emlékmű felállításának egy részét a művész ajánlotta fel, a fennmaradó összeget pedig közadakozásból finanszírozná a Miskolc Város Közoktatásáért Közalapítvány. A szervezet a „Kohászati Emlékműért” néven elkülönített bankszámlaszámra várja az adományokat: 11734004-25959499 (OTP Bank). Szükség esetén adományigazolást is adnak.

e

e

e

e

 

Szunyogh László városi főépítész

 

Videófelvétel Kraitz Gusztávékkal a kohászatban a salaküst előkészítésének megtekintéséről

Háttér, előzmények, olvasnivaló: