Városháza
Önkormányzat

Varga Andrea Klára

önkormányzati képviselő
Velünk a Város

18. őnkormányzati választókerület
Elérhetőségek

e-mail cím: alpolgarmester1@miskolc.hu
telefon: 46/512-707

Iskolai végzettségek

1973-1982    Nagyváthy János Általános Iskola
1982-1986    Egészségügyi Szakközépiskola, Miskolc
diploma:
        Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Védőnőképző Szak 181/1989
        Magyar Testnevelési Egyetem védőnő alapképzettségű mentálhigiénés szakember IV-69/1999
        Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar szociológia szak 104-BT/2008
        Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar kiegészítő tanárképzés 256-BT/2008

Képviselői program

Nem tudok beletörődni abba, ha rossz irányba haladnak a dolgok és nem akarom, hogy a gyermekeim elhagyják Miskolcot. Ezért vállaltam az önkormányzatisággal járó kihívásokat és elkötelezett vagyok abban, hogy közösen tegyünk Miskolc fejlődéséért.
 

Önéletrajz

1967-ben születtem Miskolcon, itt jártam általános és középiskolába is. 1986-ban érettségiztem az Egészségügyi Szakközépiskolában, majd Szegeden szereztem védőnő diplomát.
1989-ben Miskolcon a Győri kapuban kezdtem el dolgozni. Védőnőként sokféle élethelyzetet láttam, rengeteget tanultam. Úgy éreztem, hogy azok a problémák, amelyekkel napi munkám során találkozom szélesebb ismereteket igényelnek, ezért először a Miskolci Bölcsész Egyesület pszichológia szakán, majd a Testnevelési Egyetem mentálhigiénés szakember képzésén szereztem újabb diplomát. Pszichodráma vezetést tanultam és egyre többet foglalkoztam mentálhigiénés csoportokkal. Ekkor már középiskolában dolgoztam ifjúsági védőnőként és ifjúságvédelemmel is foglalkoztam. Egyre gyakrabban szembesültem azzal, hogy az esetenként tragikus egyéni sorsok hátterében súlyos társadalmi problémák húzódhatnak meg. Azt éreztem, ha valóban segíteni akarok, akkor meg kell értenem a társadalmi összefüggéseket és azokat a rendszereket, melyek az egyéni sorsokban leképeződnek. Ezért végeztem el a Miskolci Egyetem szociológia szakát, valamint középiskolai tanári diplomát szereztem. Továbbra is ifjúsági védőnőként dolgoztam, mellette mentálhigiénés tanácsadást, önismereti csoportokat tartottam.
Miután megszületett három gyermekem, az akkor még működő Egyesített Bölcsőde és Egészségügyi Szolgálatnál egészségfejlesztéssel foglalkoztam, majd az intézmény minőségirányítási rendszerének kialakításával bíztak meg. Vezetőként újra iskolapadba ültem és egészségügyi menedzser mesterdiplomát szereztem.
Sajnos, mielőtt akkreditáltathattuk volna - az országban elsőként - az integrált egészségügyi és szociális intézmény minőségirányítási rendszerét, a városban átalakították az ellátórendszert és ezzel az addig végzett munkánkat sutba dobták.
Ebben az új helyzetben választott meg az intézményben működő szakszervezet tagsága elnökének és 2015-től indult aktív közéleti szereplésem. A fekete pólós egészségügyi mozgalomban és a Tanítanék Mozgalom keretein belül próbáltunk meg változást elérni. Szakszervezeti vezetőként meg kellett tapasztalnom a munkavállalók egyre rosszabb helyzetét, amely elsősorban a megosztottságnak, a félelemkeltésnek és a megnyirbált szakszervezeti jogosítványoknak volt köszönhető. Jelentős szerepünk volt az egészségügyi bérfejlesztésekben, a szociális ágazati bértábla bevezetésében és elértük, hogy az egészségügy és az oktatás valós helyzetét mára már mindenki pontosan ismeri. De van még feladat bőven.