Koronavírus
Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Mit kell tudni az újfajta koronavírusról?

Az új koronavírust (SARS-CoV-2) Kínában azonosították 2019 végén. Kezdetben 2019-nCoV (új koronavírus) névvel illették, majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára SARS-CoV-2-re keresztelték a korábbi SARS-CoV-val (súlyos heveny légúti tünetegyüttes vírusa) való rokonsága alapján.

Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (COVID: coronavirus disease - koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevezik.

Mik a tünetei az új koronavírus által okozott megbetegedésnek?

Az újfajta koronavírus okozta megbetegedés leggyakrabban enyhe tünetekkel jár, láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhetnek. Ritkábban súlyos kórforma alakulhat ki, ami tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel, vagy akár szepszissel (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenséggel járhat.

Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

Hogyan terjed az új koronavírus?

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe.

Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.

Hogy lehet gyógyítani az új koronavírus okozta megbetegedést?

Jelenleg nincs kezelési módja, gyógyszere. Enyhe esetekben a panaszok csillapítása a cél, súlyos állapotú betegnél az immunrendszert, a légzést, a keringést támogató kezeléseket alkalmaznak (pl. oxigénterápia, folyadékegyensúly helyreállítása, egyéb vírusok ellen korábban kifejlesztett gyógyszerek, szükség esetén légzéstámogatás).

Van-e védőoltás az új koronavírus ellen?

A koronavírus-járvány megfékezésében csak a hatékony vakcina segíthet. A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen ugyanis védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus okozta fertőzésekre is. Magyarország részt vesz az európai vakcina-kutatási programokban és hazai kutatások is zajlanak. Magyarország eddig 19,7  millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer, a Moderna és január végétől az AstraZeneca vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével.

2020 decemberében kapta meg az első vakcina az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) engedélyét. Az első szállítmány a Pfizer-vakcinából érkezett Magyarországra 2020. december 26-án, így a kórházi oltópontokon elkezdődhetett az egészségügyi dolgozók oltása. A Moderna-vakcinából az első szállítmány 2021. január 12-én érkezett Magyarországra. 

Az oltások ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg, Brüsszelből azonban kevés vakcina érkezik és az is lassan.  A kormány ezért is célozta meg azt, hogy az uniós beszerzésen túl is vásároljunk vakcinákat, hogy mielőbb megkezdődhessen a tömeges oltás és fel lehessen oldani a korlátozásokat.  2020. január 20-án a magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az AstraZeneca vakcináját és az orosz Szputnyik vakcinát. Január 22-én Magyarország szerződést kötött az orosz vakcina beszerzéséről, eszerint 1 millió ember oltására elég orosz vakcina érkezhet három ütemben: az első hónapban 300 ezer, a másodikban 500 ezer, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elég oltóanyag érkezik.  Január 29-én a kínai Sinopharm-vakcina is megkapta a gyógyszerészeti hatóság engedélyét, ebből 5 millió adag oltóanyag fog érkezni négy szakaszban, négy hónap alatt és ez 2,5 millió ember oltását teszi lehetővé. A kínai Sinopharm vakcinával már több mint 15 millió embert oltottak be, köztük a szomszédos Szerbiában vajdasági magyarokat is.

Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak és amelyet más országban is használnak. A vakcina nem politikai kérdés, a vakcinával életeket lehet menteni és nekünk a magyar emberek élete a legfontosabb.

A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Minden célcsoport időben értesülni fog a rávonatkozó tudnivalókról.

Az Operatív Törzs megbízásából az Oltási munkacsoport folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat. A munkacsoport több verziót is kidolgozott az oltásokra, attól függően, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre, számolunk az ütemezett, és tömeges oltással is.

További tájékoztatók az oltásról:

https://koronavirus.gov.hu/letoltheto-tajekoztatok


 

MIT TEGYEK?

 

Mit tegyek a megelőzés érdekében?

A legfontosabb a gyakori és alapos szappanos kézmosás, vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata. Ez különösen javasolt mosdó használatát követően és étkezés előtt!

A maszk önmagában nem elegendő a fertőzés megállításához, ám viselése mások védelme érdekében javasolt, ha valaki légúti tünetektől szenved. Amennyiben valamilyen alapbetegsége (magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, légzőszervi betegség, májbetegség, daganatos betegség) van, saját védelme érdekében viseljen maszkot!

Ha köhög vagy tüsszent, használjon papírzsebkendőt, azt használat után azonnal dobja ki a szemetesbe, majd mosson/fertőtlenítsen kezet!

 

A gyerekeket is érinti az új koronavírus okozta megbetegedés?

A vírussal bármilyen életkorú ember megfertőződhet, ugyanakkor az eddig igazolt esetek között alig volt gyermekkorú beteg. Általánosságban elmondható, hogy a megfertőzöttek körülbelül 80%-a tünetmentesen átesik a vírusfertőzésen, a gyermekek és a fiatal felnőttek is ebbe a csoportba tartoznak. Esetükben a vírushordozás lehetőségével kell számolni, ezért a fertőzés gyanúja (érintett területre utazás vagy érintett területen járt személlyel való kontaktus megléte és akár enyhe tünetek jelentkezés) mellett indokolt lehet a gyermekeket 1-2 hétig otthon tartani, az iskolai és más közösségek védelmében. Ilyen esetekben ajánljuk a gyermekháziorvossal való telefonos egyeztetést.

Mi a teendő, ha azt gondolom, hogy az új koronavírussal fertőződtem?

Ha az új koronavírus okozta megbetegedés tüneteit tapasztalja és találkozott olyasvalakivel, akitől elkaphatta a fertőzést, minél hamarabb kérjen telefonos segítséget! (a miskolci háziorvosi körzetek, elérhetőségek IDE KATTINTVA elérhetőek)

A háziorvos, az ügyeletes orvos vagy a mentőszolgálat szakembere feltett kérdései megerősíthetik vagy kizárhatják a fertőzés gyanúját.

Mit tegyek, ha fertőzött területen jártam vagy olyasvalakivel érintkeztem, aki ott járt?

A koronavírus most már mindenhol ott lehet Magyarországon is. Bárki hordozhatja a vírust és bárkinek tovább adhatja a fertőzést. Fontos, hogy lassítsuk a járvány terjedését. Ezért fontos mindenkinek betartani az ajánlásokat, a szabályokat.

 • Maradjon otthon, ne menjen közösségbe!
 • Kérjük, hogy ne személyesen menjen a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon hívja fel háziorvosát!
 • A háziorvos telefonon fogja kikérdezni Önt.
 • Ha felmerült a koronavírus fertőzés gyanúja, és
  • a)            a tünetei enyhék, tehát nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. A háziorvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) mintavétel céljából.  A mintavétel történhet a fertőzésgyanús otthonában, vagy esetleg egy mobil szűrőállomáson, a helyszínről a mentők értesítik Önt. A mintavétel eredményéről a háziorvos értesíti Önt. Fontos, hogy a PCR-mintavétel előtt négy-öt órával ne együnk, ne igyunk, ne mossunk fogat!
  • b)           a tünetei súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás) és kórházi ellátást igényel, akkor a mentő kórházba, vagy kijelölt intézménybe szállítja Önt, ahol megtörténik a kórházi ellátása.

Kapcsolódó cikk: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/enyhe-tunetekkel-otthoni-karantenban-kell-maradni

Mennyi a vírus lappangási ideje?

A COVID-19 vírus lappangási ideje 2-12 nap, elővigyázatosságból a járványügyi megfigyelés 14 napig (2 hétig) tart. Amennyiben ezen időszak alatt a COVID-19 fertőzés tünetei jelentkeznek, a járványügyi megfigyelést elkülönítés válthatja fel.

Milyen fertőtlenítő szerek hatásosak az új koronavírussal szemben?

A koronavírusok hatástalanításához virucid (vírusölő) hatású fertőtlenítőszerek alkalmazhatók. Megfelelő az alapos, legalább 20 másodpercig tartó, szappanos kézmosás, illetve alkoholos kézfertőtlenítők használata is.

Felmosáshoz, takarításhoz is használjon fertőtlenítő tisztítószert! Szellőztessen gyakran!

Az influenza elleni oltás véd az új koronavírus ellen?

Az influenza elleni oltás nem ad védettséget az új koronavírus okozta fertőzéssel szemben.

Mi történik, ha a fertőzés beigazolódik?

 • a) Ha a tünetei enyhék, és nem tartozik a betegség szempontjából kockázati csoportba, tehát nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. A háziorvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) mintavétel céljából. Ennek eredményéről a háziorvos értesíti Önt.
 • b) Ha a tünetei súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás) és kórházi ellátást igényel, akkor a mentő a miskolci Semmelweis Kórházból kialakított járványkórházba szállítja, ahol az elkülönítése, az ellátása és a mintavételezés megtörténik. A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek és laborvizsgálatot végeznek, amely kimutatja, hogy koronavírussal fertőzött-e vagy nem. Ha a laboreredmény megerősíti, hogy Ön koronavírussal-fertőzött, akkor kórházi megfigyelés alá kerül. A kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire enyhe vagy súlyos lefolyású.

Van-e lehetőség az új koronavírusra szűrővizsgálatot végeztetni?

Van. Laboratóriumi kivizsgálást, ha a jellemző tünetek mutatkoznak, és a járványtani kockázat is fennáll a háziorvos díjmentesen rendeli meg. Azonban számos magánegészségügyi intézményben lehet szűrővizsgálatot elvégeztetni, ezek ára hatóságilag szabályozott. Ezek listája itt található.

Várandós vagyok, mit tegyek a megelőzés érdekében?

Tartsa be a normál higiéniai rendszabályokat, ami influenza-szezonban egyébként is javasolt! Ide tartozik például a gyakori és alapos szappanos kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítés. Tömegközlekedési eszközön történő utazáskor kerülje arca, szája, orra és szemei érintését! Jelenleg semmilyen adat nincs arról, hogy az új koronavírusnak magzatkárosító hatása lenne.

Szükséges-e tartós élelmiszereket nagyobb mennyiségben beszerezni?

A lakossági ellátás kiegyensúlyozott, a készletek biztosítják a kiskereskedelmi forgalomban esetlegesen, rövid időre jelentkező hiányok pótlását. Gondolja végig saját szükségleteit, és annak megfelelően intézze vásárlásait!


 

MI A HELYZET MISKOLCON?

 

Vannak fertőzöttek Miskolcon? Tudjuk kik a fertőzöttek?

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata nem kap hivatalos adatot a városban lévő betegek számáról, ezért ezzel kapcsolatban nem tudunk pontos információt adni a miskolciaknak.
Igyekszünk mindenről idejében tájékoztatni a városlakókat, ezért minden információt - ami a kormányzati Operatív Törzstől, illetve a Kormányhivataltól érkezik - azonnal közölünk. 

 

 

AZ ESETEK OSZTÁLYOZÁSA

 

Gyanús eset / Kivizsgálás alatt álló eset

 • Olyan akut légúti fertőzésben szenvedő beteg, akinél az alábbi tünetek közül legalább egy fennáll: láz (≥38°C), köhögés, légszomj; hirtelen megbetegedési kezdettel, függetlenül a megbetegedés súlyosságától,
 • ÉS
 • aki a tünetek kezdetét megelőző 14 napban
 • szoros kapcsolatban volt megerősítetten vagy valószínűsítetten új koronavírussal fertőzött személlyel
 • VAGY
 • olyan, az új koronavírus fertőzéssel érintett területen járt, ahol közösségi terjedés feltételezhető
 • Valószínűsített eset
 • Megerősített eset
  • Minden olyan személy, akinél laboratóriumi módszerrel igazolták az új koronavírus által okozott fertőzést (klinikai tünetekkel vagy klinikai tünetek nélkül).

Mi minősül “szoros kontaktnak” a fertőzés szempontjából?

Szoros kontaktnak az minősül, aki egy háztartásban él, vagy személyes kapcsolatba került koronavírussal fertőzött személlyel, illetve zárt légtérben tartózkodott vagy kezet fogott koronavírussal fertőzött személlyel. Személyes kapcsolatnak minősül a fertőzöttel 2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb kontakt idő.

 

Mi a különbség a járványügyi megfigyelés/zárlat (házi karantén), önkéntes karantén között?

 

Járványügyi megfigyelés (házi karantén):

Azokat a magyar állampolgárokat, akik potenciálisan fertőzöttek hatósági házi karanténra kötelezhetik. Ez egy rendkívüli járványügyi intézkedés. A hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 10 napig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.

Ki ellenőrzi a járványügyi megfigyelés (házi karantén) betartását?

A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

Mik a teendők járványügyi megfigyelés (házi karantén) alatt?

 • Légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.
 • A háztartási szemetet dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni.
 • Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. 
 • Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki.
 • Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget, hívják az alábbi ingyenesen hívható telefonszámot: 06-80-460-046.

Tehetek-e valamit az olyan családtagomért, barátomért, ismerősömért, aki házi karanténban van és nem hagyhatja el lakóhelyét?

Igen, sőt nagyon fontos, hogy az ilyen embert ne hagyják magára! A rendszeres telefonbeszélgetés, elektronikus levélváltás sokat segít neki ebben a helyzetben. Mivel nem hagyhatja el lakóhelyét, ezért a mindennapi élelem, gyógyszer stb. beszerzéséhez is segítségre van szüksége. Ajánlja fel, hogy bevásárol neki és segíti őt a mindennapi élet zökkenőmentessé tétele érdekében!

Bevihetem-e a megvásárolt holmit a házi karanténra utalt ember lakásába?

Nem, a lakásba senki nem léphet be. Tegye az összekészített csomagot az ajtó elé, és távozzon azonnal. Egy megbeszélt jellel (pl. kopogás, telefonhívás) mielőbb értesítse őt, hogy a holmi megérkezett.

Sétáltathatom-e a házi karanténban lévő ember kutyáját?

Igen, de csak úgy, hogy ne találkozzon a karanténban lévő emberrel. A kutyával való foglalkozás után nem maradhat el az alapos kézmosás! A legbiztonságosabb és legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a kutyát átmenetileg olyan személy vagy család fogadná be, akit és akinek a környezetét a kutya jól ismeri.

Önkéntes karantén

Ez egy elővigyázatos, rendkívül felelősségteljes és példamutató magatartás, amely arról szól, hogy ha valaki bárhol külföldön járt, az hazaérkezte után két hétig otthon marad. Hatékony óvatossági intézkedés, de nem azt jelenti, hogy az illető beteg. Nagy valószínűséggel már most is sokan vannak ilyen típusú önkéntes karanténban, mert biztosra akarnak menni és ezzel is vigyáznak embertársaikra.

Van-e Miskolcon megbetegedés?

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata nem kap hivatalos adatot a városban lévő betegek számáról, ezért ezzel kapcsolatban nem tudunk pontos információt adni a miskolciaknak.
Igyekszünk mindenről idejében tájékoztatni a városlakókat, ezért minden információt - ami a kormányzati Operatív Törzstől, illetve a Kormányhivataltól érkezik - azonnal közölünk. 

Honnan tudhatom meg, hogy mennyien vannak járványügyi megfigyelés alatt Miskolcon?

Hivatalosan a Kormányhivatal adhat ki erre irányuló adatokat. 

 


Kérdések és válaszok a védelmi intézkedések kapcsán

Hogyan igazolhatom a kijárási tilalom alatt, hogy jogszerűen tartózkodom az utcán?

A munkáltató által kitöltött és aláírt formanyomtatvánnyal lehet igazolni, melyet mindenkinek magánál kell tartani.

Mely éttermek maradnak nyitva?

Az éttermek nem fogadhat vendéget, csak az elvitel idejére lehet ott tartózkodni, kivétel ez alól a munkahelyi étkezdék, az oktatási intézmény étkezője, ha ott csak az ott dolgozókat és tanulókat szolgálják ki, valamint az egészségügyi intézményben működő hely.

A vendéglátósok számára is elindult a regisztráció a vasaroljmiskolcit.hu-n

Már a miskolci vendéglátó-vállalkozások is regisztrálhatnak a vasaroljmiskolcit.hu internetes oldalon, a város pedig valamennyi meglévő eszközével igyekszik arra ösztönözni a lakosságot, hogy a weblapon keresztül miskolci vállalkozásoktól rendeljenek, vagy vegyenek elvitelre ételeket, vásároljanak termékeket online, hiszen mindannyiunk közös érdeke a miskolci munkahelyek megőrzése, az itt működő vállalkozások megmaradásának segítése.

Miskolc város vezetése elkötelezett amellett, hogy a pandémia miatt nehéz helyzetbe jutott vendéglátósoknak segítséget nyújtson ezért döntött úgy, hogy a szórakozó- és vendéglátóhelyek teraszainak közterülethasználati díját év végéig elengedi az önkormányzat, a taxisoknak nem kell drosztdíjat fizetniük, a vasaroljmiskolcit.hu internetes oldalra történő regisztrációval pedig arra is lehetőséget kapnak a vendéglátósok is, hogy még több miskolcihoz eljussanak.

Mert mi miskolciak számíthatunk egymásra!

Tartható-e házasságkötés?

Igen, a maszkviselési és távolságtartási szabályok betartása mellett, azonban az eseményen csak meghatározott kör vehet részt. A szertartás vezetője, a házasulandók, a tanúk, a házasulandók szülei és nagyszülei, testvérei valamint gyermekei.

Lehet-e vallási közösségbe járni?

Igen, a vallási szertartások, misék, istentiszteletek, stb. megengedettek, a távolságtartás és a maszkviselés szabályainak betartása mellett.

Lehet születésnapot, baráti összejövetelt, más családi eseményt tartani?

Igen, ha a résztvevők száma a tíz főt nem haladja meg. A szabályok betartásáért az esemény lebonyolítója, szervezője felelős.

Változnak a tömegközlekedési menetrendek a kijárási tilalom miatt?

Nem, a MÁV és a Volánbusz nem változtatja meg a menetrendjét az intézkedés hatására.

Ki ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását?

Az intézkedések betartását a kormányrendeletben kijelölt szerv, vagyis a rendőrség és a Magyar Honvédség közösen ellenőrzi.

Miért láthatóak katonák az utcákon?

A kormányrendeletben szerepel, hogy a honvédség tagjai járőrszolgálatot látnak el a településeken.

Bekísérhetem az iskolás gyermekem az intézménybe?

A szülő az oktatási intézménybe gyermekével beléphet, de köteles magát alávetni a testhőmérsékletmérésnek.

Mi a következménye, ha valaki nem hord maszkot?

A maszkviselési szabályok megszegőjével szemben 5000 forinttól 500000 forintig terjedő pénzbírság szabható ki, melyet 15 napon belül vagy a helyszínen kell kifizetni.