Koronavírus
Aktuális információk

2021.02.09.

Veres Pál polgármester döntött, február 9-e kedd 0 órától enyhülnek a közterületi maszkviselés szabályai Miskolcon. 

A busz- és villamosmegállókban, a piacokon, a vásártereken, a bölcsődék, óvodák, iskolák bejáratának 10 méteres körzetén belül, illetve az egyébként is kötelező más jogszabály által szabályozott zárt terekben (tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, hivatalokban, ügyfélszolgálatokon) a maszkviselési kötelezettség továbbra is fennmarad, a többi közterületen azonban a jövőben már nem előírás többé. 

Veres Pál polgármester a döntést azzal indokolta, hogy 2020 november első felében, amikor a szigorú maszkviselési rendelet született több, mint kétszer annyi megbetegedés volt, mint ma, amikor az oltás rövidesen lendületet kap, és december óta a megbetegedési tendencia csökkenő. A polgármester úgy fogalmazott, hogy Miskolc tavasszal és ősszel is bizonyította, hogy fegyelmezett, bölcs és kitartó. Miskolc polgármestere bízik abban, hogy a miskolciak az új, enyhébb szabályokat is be fogják tartani maguk és a város érdekében. 

 

2020.12.11 

A kormány szombattól felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját

A kereskedelmi szervezetek és az Idősügyi Tanács javaslatára a kormány felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját december 12. szombattól, ezzel segítve, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben - az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható a Magyar Közlönyben.

Szombattól időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is. Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték az ünnepi időszakra jellemző zsúfoltság csökkentésére. A javaslattal az Idősügyi Tanács is egyetértett, ezért a kormány úgy döntött, hogy felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját.

Arra azonban felhívjuk a figyelmet, hogy vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése! Az időseket arra kérjük, hogy ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz, de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket!

2020.11.24

Parkolóházakban, mélygarázsokban is díjmentes a parkolás 

A parkolóházak és mélygarázsok mellett az önkormányzati intézmények és a Miskolc Holding tagvállalatainak parkolóit is díjmentesen használhatja a miskolci lakosság 19.00 és reggel hét óra között a legutóbbi kormányzati intézkedésekkel összhangban.

Korlátozással működik tovább a Miskolc Holding személyes ügyfélszolgálati irodája

A magyar kormány 2020. november 10-én kedd éjféltől, életbe lépett rendeletét figyelembe véve – a koronavírus védelmi intézkedések szigorú betartásával - a Miskolc Holding Zrt., Szemere Bertalan u. 5. sz. alatt lévő személyes ügyfélszolgálata továbbra is nyitva tart. Az ügyfélszolgálati nyitvatartási rend kizárólag a szerdai meghosszabbított munkanapokon változik, ilyenkor 8:00 órától 19:00 óráig lesz ügyfélfogadás. A többi munkanapon a nyitvatartási rend változatlan.

Kérjük, hogy mindenki tartsa be a maszkviselésre vonatkozó szabályokat, hiszen most ez a védekezés legfőbb eszköze, így tudjuk megóvni a saját, illetve mások egészségét is.

2020.11.09

További szigorítások a járvány miatt.

A koronavírus-járvány úgynevezett második hulláma is sok feladatot és felelősséget ró mind az állami, városi szervekre, mind a polgárokra. A központi intézkedések bevezetése és bővítése mellett elengedhetetlen, hogy a társadalom minden tagja óvatosan, magát és társait védve viselkedjen, tartsa be a személyes higiéniára és óvintézkedésekre (maszkviselés, kézmosás, távolságtartás, tömeg kerülése) vonatkozó szabályokat. Mindemellett a kormányzat a legújabb bejelentés nyomán újabb szigorításokat léptet életbe keddről szerdára virradóra, amelyek mindenkire érvényesek.

 • este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lesz, ez alól felmentést csak a munkába menők-jövők kaphatnak (és egyéb rendkívüli esetekben adható igazolás)
 • mindenfajta gyülekezés, csoportosulás tiltott
 • az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges
 • a rendezvények általános tilalma
 • családi összejöveteleken, magánrendezvényeken is legfeljebb csak tíz fő vehet részt
 • a felsőoktatás csak online formában működhet, az egyetemi kollégiumok is bezárnak
 • a középiskolák 8. évfolyam felett online oktatásra térnek át
 • a bölcsődék, óvodák és általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradnak
 • a kórházi dolgozókat, bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozókat heti rendszerességgel tesztelni fogják
 • esküvők csak lakodalom nélkül tarthatók, az egyházi és a polgári szertartásokon a tanúk, szülők és testvérek vehetnek részt
 • a temetéseken maximum 50 ember lehet
 • a sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni
 • az amatőr csapatsport tilos
 • szabadtéren az egyéni sportolás megengedett
 • a szabadidős létesítmények, színházak, múzeumok, állatkertek bezárnak
 • a szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti célból érkezett vendégeket; a szállodák számára a következő harminc napra a november 8-ig beérkezett foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti (feltétel: a szálloda dolgozókat ne bocsásson el és megkapják a fizetésüket)
 • az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a zárva tartás első 30 napjára nem kell járulékot fizetniük, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti (feltétel: a dolgozókat ne bocsássák el, és megkapják a fizetésüket)

A felsorolt szigorítások egészítik ki az elmúlt napokban bevezetett állami intézkedéseket: a rendkívüli jogrend állapotát, a nagyvárosokban a tömegközlekedés sűrítését, a parkolás ingyenessé tételét, a halasztható kórházi műtétek eltolását.

A miskolci önkormányzat a hétfőn délelőtt bejelentett kormányzati intézkedéseket megismerve hamarosan megkezdi az azoknak megfelelő lépések előkészítését a saját hatáskörében, a hozzá tartozó intézmények, események, közterületek vonatkozásában. Ezekről a változásokról, védelmi intézkedésekről a továbbiakban is folyamatosan tájékoztatja a miskolciakat a Városháza.

2020.11.04. 

Rendkívüli jogrend lépett életbe éjféltől 

 

Magyarország kormánya 2020.11.03-i ülésén döntött egy azonnali, éjféltől életbe lépő, rendkívüli jogrend bevezetéséről. Az új intézkedések a közlekedést és a rendezvényeket is érintik, valamint kijárási korlátozás is életbe lépett éjfél és hajnali 5 óra között

Bezárnak a szórakozóhelyek

A szórakozóhelyeket bezárják, mert a szabályok betartását lehetetlen kikényszeríteni ezeken a helyeken.

Sűrűbb járatok a tömegközlekedésben, ingyenes parkolás

A tömegközlekedésben a zsúfoltság mérsékléséért a csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el, a felszíni parkolást pedig újra ingyenessé tették.

 

Tünetes betegek esetén

Forrás: Tisztifőorvos Facebook oldal.