Koronavírus
Aktuális információk

Hatályos intzékedések

 

2022.03.07

Megszűnnek a járványügyi intézkedések

A Koronavírus járvány ötödik hullámának enyhülése és a járványhelyzet javulása miatt Magyarország kormánya a védelmi intézkedések jelentős enyhítéséről döntött.

2022. március 7-től az alábbi korlátozások érvényüket vesztik:

 • Megszüntetésre kerül a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon,

a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken, valamint a vendéglátó egységek dolgozóinak sem kell maszkot viselniük munkájuk során.

 • Nem szükséges védettségi igazolvány a sportrendezvények, kulturális események, zenés táncos rendezvények látogatásához és különböző szolgáltatások igénybevételéhez. 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvény is látogatható védettségi igazolvány nélkül.
 • Feloldásra kerülnek a Magyarország területére vonatkozó beutazási korlátozások.

 

Az oltás felvétele továbbra is elvárt az egészségügyi és a szociális dolgozóktól, valamint a honvédelemben, de a közigazgatás többi területén feloldásra

 

Vigyázzunk egymásra továbbra is!

 

Hatályt vesztett intzékedések

2021.11.20

2021. november 20-tól az alábbi helyeken kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése: 

 • Üzletekben.
 • Bevásárlóközpontokban.
 • Postákon.
 • Mozikban.
 • Ügyfélszolgálatokon.
 • Színházakban.
 • Múzeumokban és könyvtárakban.
 • Sportrendezvényeken.

Beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, uszodákban, fürdőkben, szálláshelyeken, edzőtermekben, vendéglátó üzletekben a dolgozók számára kötelező a maszk használata.

Bölcsődékben, óvodákban, oktatási intézményekben az igazgatók, felsőoktatási intézményben az intézmény rektora határozhatja meg a maszkviselés szabályait.

Tömegközlekedési eszközökön a maszk viselése továbbra is kötelező.

 

Vigyázzunk egymásra továbbra is!

 

2021.10.29

2021. november elsejétől hatályba lépő új intézkedések

Maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön

A tömegközlekedési eszközön kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszkot viselni.

Ez a szabály vonatkozik a megállókra, az állomásokra és azokra a helyekre is, ahol a tömegközlekedés dolgozói és az utasok együtt vannak jelen.

Aki a jármű vezetőjének felszólítására nem tesz eleget a maszkviselés kötelezettségének, azt az utazásból ki kell zárni, valamint közérdekű üzem megzavarásának szabálysértése miatt ha szükséges vele szemben rendőri intézkedést kezdeményezni.

A munkáltató előírhatja a Koronavírus elleni védőoltás felvételét

 

Az 598/2021. (X. 28.) Korm. rendelet szerint a munkáltató  az egészségvédelem érdekében, figyelembe véve a munkakör és munkahely sajátosságait előírhatja a Koronavírus elleni védőoltás felvételét a munkavállalónak.

A munkáltató, ha előírja a védőoltás felvételét, meg kell határoznia ennek idejét, ami legalább 45 nap kell, hogy legyen, ennyi időt kell biztosítania arra, hogy a munkavállaló az oltást felvehesse. A munkáltatónak elektronikus úton vagy írásban tájékoztatni kell a munkavállalót arról, ha előírja a védőoltás felvételét.

Aki számára az oltás felvétele nem javasolt és ezt orvosi szakvéleménnyel igazolja, annak ezt a kötelezettséget nem lehet előírni.

A munkavállaló védettségi igazolvánnyal, Uniós COVID igazolvánnyal vagy az orvos által kitöltött oltási bizonyítvánnyal igazolhatja azt, hogy rendelkezik oltással.

Ha a védőoltást valaki a munkáltató által meghatározott határidőig nem veszi fel a munkáltató fizetés nélküli szabadságra küldi. Ha a munkavállaló fizetés nélküli szabadságának ideje az egy évet meghaladja és a munkavállaló nem igazolta, hogy az oltást felvette, vagy ez számára orvosilag nem javasolt, munkaviszonya felmondással vagy felmentéssel azonnal megszüntethető. Ebben az esetben a megszüntetés okát közölni kell a dolgozóval.

 

2021.10.28

romló járványhelyzet miatt szerdán a kormány védelmi intézkedésekről döntött, amiket Gulyás Gergely jelentett be a csütörtöki kormányinfón :

 • Engedélyezik, hogy a cégek és a vállakozások munkáltatóként előírhassák védőoltást az alkamazottak számára a munkavégzés feltételeként. Az előírás egyelőre csak az első két oltásra vonatkozik. A tervek szerint az első oltást december 15-ig kell megkapni.
 • A magyar állam is előírja munkáltatóként. Az önkormányzatoknál a polgármesterek döntik el, hogy elrendelik-e a kötelező oltást. Az alapítványi fenntartású egyetemeknél pedig a kuratórium dönthet.
 • A közösségi közlekedésen novembertől kötelező a maszkviselés.
 • Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezetnek be. A szociális intézméynekben a vezető rendelhet el látogatási tilalmat.

2021.07.03

Jelenleg hatályos intézkedések 5,5 millió beoltottól

 

 • Maszkviselés csak egészségügyi vagy szociális intézményben kötelező, de a maszkhasználat senki számára nem korlátozható vagy tiltható meg.
 • Védettségi igazolvány nélkül látogathatóak a vendéglátóhelyek, szálláshelyek, szabadidős létesítmények, valamint az előre váltott ülőhelyes nézőtérrel rendelkező kulturális rendezvények, előadások.
 • Az üzletekre vonatkozó korlátozások hatályukat vesztik, ide értve a távolságtartásra és a vásárlótérben tartózkodásra vonatkozó létszámkorlátozást is.
 • Családi események száz fős létszámig tarthatóak.
 • Lakodalmon egyszerre négyszáz ember vehet részt.
 • Sportrendezvényekre, zenés táncos rendezvényekre, zárt térben tartott rendezvényekre, vagy olyan szabadtéri rendezvényekre, amelyen ötszáz főnél többen vesznek részt, belépés csak a koronavírus elleni védettséget igazoló igazolvánnyal lehetséges. A szabály a tizennyolc év alatti személyekre is vonatkozik, akik vagy védettségi igazolvánnyal, vagy védett személy felügyelete mellett látogathatják az említett eseményeket.

2021.05.21

5000000 oltott után az alábbi intézkedések lépnek életbe:

 

1. Kijárási tilalom megszűnik.

2. Eltörlésre kerül az üzletek és vendéglátó helyek kötelező zárva tartása.

3. Közterületi maszkviselés megszűnik.

4. Szabad a sport a közterületeken.

5. Magán és családi rendezvény 50 főig tartható, lakodalom 200 .

6. Szállodában, étteremben rendezvényen résztvevőket el kell különíteni.

7. Zárttéri rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható.

8. Szabadtéri rendezvény 500 fős létszámig tartható.

9. Zenés táncos rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható.

10. A 16 és 18 év közti személyek egyedül, szülői felügyelet nélkül is mehetnek védettségi igazolvánnyal ahová az szükséges.

 

2021.05.01

A 4000000. vakcina beadását követően az alábbi intézkedések léptek életbe 2021. május 01. szombati naptól:

 

 • A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul.
 • Az éttermek 23:00 óráig lehetnek nyitva.

 

A védettség igazolása

Koronavírus ellen védett az a személy, aki védettségi igazolvánnyal rendelkezik.

Meghatározott szolgáltatások igénybe vétele védettségi igazolványhoz kötött, ezért bizonyos jog gyakorlása esetén bárki felhívható arra, hogy a nála lévő védettségi igazolványt mutassa be.

Védettségi igazolvány bemutatása mellett más, a személyazonosságot igazoló irat is elkérhető.

A védettségi igazolvány meglétének ellenőrzése az adott szolgáltatást nyújtó személy feladata.

18 év alatti személy esetében védettségi igazolvány helyett személyazonosításra alkalmas igazolvány bemutatása szükséges ahhoz, hogy a meghatározott intézkedéseket igénybe vehesse.

18. év alatti személy esetében személyazonosítást igazoló okmány elkérése mellőzhető, ha a kiskorúság ténye nyilvánvaló.

 

Üzletekre és vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályok

 • Az üzletek és vendéglátóhelyek este 23 óráig tarthatnak nyitva.
 • A vendéglátóhelyek belső része fogadhatja azokat a vendégeket, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, valamint a gyerekeket a családtagok ezekre a helyekre bevihetik.
 • A védett személyek esetében a vendéglátóhelyek nem terasz részén sem kötelező a maszkviselés.
 • A vendéglátó üzletben foglalkoztatottak maszkviselését az üzemeltető szabja meg, azonban a nem védett alkalmazott kötelezően maszkot kell, hogy viseljen.
 • Aki védettségét nem igazolja, attól a vendéglátó üzlet üzemeltetője vagy vezetője az étel vagy ital elfogyasztását beltérben megtagadja és felszólítja a távozásra. Ha ennek a személy nem tesz eleget a rendőrség értesítése kötelező. Ez a szabály vonatkozik a védettségét nem igazoló személyel együtt lévő 18. év alatti személyre is.
 • Vendéglátó üzletben zenés táncos rendezvény nem tartható.
 • Vendéglátó üzletben családi rendezvény csak akkor tartható, ha létszáma a 10 főt nem haladja meg.

 

Szállodákra, egyéb szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok

 • A szállodák fogadhatnak olyan vendégeket, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.
 • Szabadidős létesítmények is újra látogathatóak a védettség igazolásával, a rendelet ezeket az alábbiak szerint nevesíti: állatkertek, vadasparkok, múzeumok, mozik, színházak és könyvtárak.
 • A szálláshely üzemeltetője megtagadja annak a bejelentkezését, aki a védettségét vagy életkorát nem igazolja.
 • A szálláshely alkalmazottjának maszkviselésére vonatkozó szabályokat az üzemeltető állapítja meg,, ha az alkalmazott védettségét nem igazolja, köteles maszkot viselni.
 • Szálláshelyen tilos zenés és táncos rendezvényt tartani.
 • Családi rendezvény szálláshelyen csak 10 fő alatti létszámmal tartható.

 

Sportlétesítmények és rendezvények látogatására vonatkozó szabályok

 • A védett személyek és gyermekeik látogathatják az uszodákat, fitnesztermeket, sportlétesítményeket, jégpályákat.
 • Sport és kulturális rendezvényeken este 23 óráig részt vehetnek a védett személyek és a kiskorúak nézőként.
 • A sport és kulturális rendezvény szervezője vagy a hely üzemeltetője megtagadja annak a személynek a beléptetését a rendezvényre, aki nem gazolja a védettségét vagy életkorát.
 • A sport és kulturális rendezvényen foglalkoztatott személyek maszkviselését a szervező vagy üzemeltető határozza meg, kivételt képeznek ez alól a versenyzők vagy fellépők.Ha a foglalkoztatott nem igazolja védettségét köteles maszkot viselni.
 • Sport és kulturális rendezvényen nézőként résztvevő személy és 18. évet be nem töltött személy nem köteles maszkot viselni.
 • Versenyszerűen sportoló személy, illetve 18. év alatt lévő személy sportlétesítményeket továbbra is látogathat, ide értve az Őt felkészítő személyt is, ha versenyszerűen sportoló minőségét igazolja. Aki nem igazolja versenyszerűen sportolói minőségét vagy életkorát, attól a beléptetés joga megtagadásra kerül.
 • Edző és fitneszteremben, uszodában, jégpályán, sportlétesítményben a koronavírus ellen védett személy és a vele tartózkodó 18. év alatti személy nem köteles maszkot viselni – ugyanez igaz a sportolóra és az őt felkészítő sportszakemberre is.  
   

Továbbra is érvényben lévő szabályok

A járványhelyzet az alábbi szabályok megtartását indokolja, ezek változatlanul fennmaradnak:

 •  Bizonyos szolgáltatásoknál a dolgozók maszkviselése továbbra is kötelező.
 • Magán és családi rendezvények maximum 10 fős létszámmal tarthatóak.
 • Közterületen, tömegközlekedésen, boltokban és olyan helyeken, ahol nem kizárólag védett személyek tartózkodnak, a be nem oltott személyek védelme érdekében a maszkviselés továbbra is kötelező.
 • A csoportosulás és a gyülekezés kerülendő.

 

2021.04.26

Megnyílt az online időpontfoglaló! - Mostantól minden érvényes regisztrációval rendelkező tud interneten oltási időpontot foglalni

Megnyílt az online oltási időpontfoglaló. Minden, még nem beoltott és érvényes regisztrációval rendelkező tud interneten időpontot foglalni az oltására.

Az időpontfoglaló elérhetősége: https://www.eeszt.gov.hu

A 3,5 millió beoltott után ezek a terasznyitással és a kijárási korlátozással kapcsolatos jelenleg hatályos intézkedések:

 • A kijárási korlátozás kezdete 23:00 órára módosul.
 • Kinyithatnak a vendéglátóhelyek és más üzletek teraszai, kerthelyiségei.
 • A teraszokon nem szükséges maszkot viselni az ott tartózkodó vendégeknek.
 • Az üzlet, vendéglátóhely belső terében tartózkodni csak a mosdó használatának igénybe vételéig vagy az  étel/ital átvételéig lehet, ha elvitelre kérték.
 • A teraszok és kerthelyiségek este 21:30-ig lehetnek nyitva.

 

 

2021.04.07.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása első fokozatának feltétele a 2,5 millió beoltott volt. Így a feloldásokról szóló rendelet ma hatályba lépett.

A Kormány 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról

A rendelet alkalmazása során nem a már megszokott határidő tűzését követi, az enyhítéssel kapcsolatos intézkedések akkor alkalmazhatóak, ha megtörténik a 2500000. Koronavírus elleni védőoltás beadása Magyarországon.

A rendelet az alábbi szabályokat tartalmazza:

 • A kijárási korlátozás időtartama 22:00 és 05:00 óra között érvényes.
 • A különböző szolgáltatások nyitva tarthatnak a kijárási korlátozással nem érintett időszakban, vagyis reggel 05:00 és este 21:30 között.
 • Vendéglátóhelyek nem tarthatnak nyitva, itt a korábbi szabályok érvényesülnek, ott csak addig lehet tartózkodni, amíg az elvitelre rendelt étel átvételre és kifizetésre kerül.

Az üzletekre vonatkozó szabályok

A jogszabály definiálja a vásárlótér fogalmát, e szerint vásárlótér az üzletnek azon része, ahová a vásárló vásárlás céljából beléphet.

 • Az üzleteknek 21:30-után be kell zárnia.
 • A kijárási korlátozás azaz 22:00 és 05:00 óra között az üzleteknek – meghatározott kivételektől eltekintve zárva kell tartani.
 • A tíz négyzetméternél kisebb alapterületű üzletben egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat.
 • A tíz négyzetméternél nagyobb üzletben tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat. Ha az üzlet négyzetméterben megállapított alapterülete nem egész szám, akkor ennek értékét 0,5-től fölfelé, ettől kisebb szám esetén lefelé szükséges kerekíteni annak meghatározásánál, hogy hány ember tartózkodhat az üzletben.
 • Az üzlet üzemeltetője a bejáratnál köteles elhelyezni azt, hogy a négyzetméteres szabály számításánál hány fő tartózkodhat egyszerre az adott üzletben.
 • Az üzlet vezetője köteles ellenőrizni azt, hogy a meghatározott létszámú személy tartózkodik-e az üzletben – bevásárlóközpontokban található üzletnél ez az ellenőrzés a bevásárlóközpont üzemeltetőjének is feladata.
 • A kézfertőtlenítés lehetőségét  a boltokban folyamatosan biztosítani kell és rendszeres fertőtlenítést kell végezni.
 • A vásárlók az üzlet előtt be kell, hogy tartsák az 1,5 méteres védőtávolságot.
 • Fontos, hogy a 14 év alatti gyermeket, a 65 év feletti személy segítőjét és a fogyatékkal élő személyt segítőt az üzletben tartózkodók számításánál az üzemeltetőnek nem kell figyelembe venni.
 • A jogszabály rögzíti, hogy a vásárlók az üzletben igyekezzenek a lehető legkevesebb időt tartózkodni és sorbanállás és vásárlás közben is tartsák be a védőtávolságot

Jogkövetkezmények

Az intézkedések betartását a rendőrség és a kormányhivatal ellenőrzi.

Ha a fenti szabályok megsértésre kerülnek az alábbi szankciók alkalmazandók:

 1. 100000 és 1000000 Ft. közötti pénzbírság.
 2. Legalább egy legfeljebb egy év időtartamra bezárathatják a szabályszegő üzletet.
 3. Az első két pontban felsorolt következményeket együtt is lehet alkalmazni, valamint egy napon akár többször is.

Az a vásárló, aki a szabályokat nem tartja be 5000 Ft-tól 150000 Ft-ig terjedő pénzbírságot kaphat.

 

 

2021.03.29

Intézkedések április 19-ig

 

2021.03.25.

Az átoltottságtól teszik függővé a nyitást

Akkor nyithatnak ki az óvodák, iskolák, ha az oltották száma eléri a 2,5 milliót

 

A kormány csütörtöki döntése szerint ha az oltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor egy héten belül kinyithatnak az óvodák, az általános és a középiskolák.

Ez április 12-én vagy április 19-én valószínűsíthető. Az oltás továbbra is önkéntes, ezért arra kérik a tanárokat, óvónőket, bölcsődei dolgozókat, regisztráljanak a koronavírus elleni vakcinára, így őket a nyitás előtt beolthatják koronavírus ellen - ismertette a kormány döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter 2021.03.25-én.  

 

 

2021.03.19

Magyarország kormánya a romló járványügyi adatok miatt a védelmi intézkedések fenntartása mellett döntött, melynek hatálya 2021. március 08-tól 22-től. március 28-ig tart.

2021.03.08.

Magyarország kormánya a romló járványügyi adatok miatt a védelmi intézkedések szigorításáról döntött.

A szigorításokat a 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet tartalmazza, melynek hatálya 2021. március 08-tól 2021. március 22-ig tart.

A rendelet értelmében az alábbi intézkedések kerültek bevezetésre:

 • Közterületen és nyilvános helyen mindenkinek kötelező az 1,5 méteres védőtávolság betartása.
 • Az utcán és közterületen mindenki köteles maszkot viselni olyan módon, hogy az az orrot és a szájat elfedje. Kivételt képeznek a hat éven aluli gyermekek és az értelmi fogyatékossággal vagy autizmussal élő személyek.
 • Egyéni szabadidős vagy sporttevékenység keretében a maszkviselés nem kötelező, valamint erdők, arborétumok is szabadon látogathatóak.
 • Az üzleteknek zárva kell tartani, az ott tartózkodás tilos. Néhány üzlet nyitva maradhat, melyek a kormányrendelet szerint az alábbiak:
 1. Élelmiszerüzlet,
 2. Drogéria,
 3. Mező vagy erdőgazdasághoz kapcsolódó termékeket, járműveket, építőanyagot árusító üzlet,
 4. Állateledelt értékesítő üzlet,
 5. Mezőgazdasági üzlet, faiskola, kertészeti üzlet,
 6. Piac, ide értve a termelői piacot is,
 7. Gyógyszertár, gyógyászati segédeszközt értékesítő üzlet vagy optika,
 8. Benzinkút,
 9. Újságárús,
 10. Nemzeti dohánybolt.
 • Vendéglátó üzletben történő tartózkodás csak az elvitelre értékesített étel vásárlásáig megengedett.
 • Zárva kell tartani a különböző szolgáltatások nyújtására létrehozott helyeket is, azonban a jogszabály itt is felsorol néhány kivételt, ahová továbbra is szabad menni. Nem esnek a bezárás alá:
 1. Bankok,
 2. Közlekedési szolgáltatók,
 3. Magánegészségügyi szolgáltató intézmények,
 4. Szociális szolgáltatást nyújtó intézmények,
 5. Posták,
 6. Lottózók,
 7. Járműszervíz szolgáltatást nyújtó vállalkozások, valamint informatikai szervizek,
 8. Állatorvos,
 9. Temetkezési szolgáltató,
 10. Élelmiszerfeldolgozó szolgáltatás,
 11. Közétkeztetés,
 12. Állattenyésztők,
 13. Ügyvédi, közjegyzői szolgáltatást nyújtók,
 14. Épületüzemeltetési, járműkölcsönzési szolgáltatást nyújtók,
 15. Tisztítók.

 

 • A rendelet külön nevesíti a kaszinókat és kártyatermeket, melyeknek szintén zárva kell tartani.
 • A szállodák továbbra is csak üzleti vendégeket fogadhatnak, egyéb esetben zárva vannak.
 • Sportlétesítményeket sem szabad látogatni, kivételt képeznek ez alól a versenyszerűen sportolók.

 

Jogkövetkezmények

A védelmi intézkedések szigorításának betartását a rendőrség a honvédséggel közösen ellenőrzi.

A kormányrendelet kimondja, hogy az intézkedések betartásáért az üzlet, szolgáltatás vagy a szálláshely üzemeltetője a felelős.

Ha az üzemeltető az intézkedéseket megszegi és ez a hatóság tudomására jut, az alábbi szankcionálás történik, a különböző büntetések egyszerre is kiszabhatóak.

 1. 100000 Ft és 1000000 Ft közötti pénzbírság.
 2. A helység, terület, intézmény bezáratása, melynek időtartama egy nap és egy év között lehet.

Fontos megemlíteni, hogy a pénzbírság kiszabása egy azon napon több alkalommal is lehetséges a rendelet szerint.

A jogkövetkezmények nem alkalmazhatóak, ha az üzemeltető megtette a szükséges intézkedéseket, példáula zárt üzletben tartózkodót felszólította a távozásra vagy ha ez nem vezetett eredményre a rendőrséget értesítette.

 

OKTATÁST ÉRINTŐ INTÉZKEDÉSEK

A rendelet szabályozza a nevelési-oktatási intézmények működését, ennek keretében az alábbi intézkedések léptek életbe:

 • Az oktatási intézmények tantermen kívüli digitális munkarendben működnek,
 • Az óvodákban rendkívüli szünet került elrendelésre, azonban biztosítani kell a gyermekfelügyeletet,
 • Középiskolai kollégiumok nyitvatartásáról az intézmény igazgatója határoz,
 • Felnőttképzés keretében megvalósított oktatást is személyes jelenlétet nem igénylő módon kell megszervezni.

EGYÉB INTÉZKEDÉSEK A KORMÁNYRENDELET ALAPJÁN

 • A virágüzletek március 8-a a nemzetközi nőnap alkalmából nyitva tarthatnak, de csak ezen a napon, az ezt követő időszakban be kell zárniuk.
 • A közigazgatásban dolgozók munkájukat otthoni munkavégzés formájában végzik.
 • A rendelet értelmében a kormány felkéri a gazdaság szereplőit, hogy törekedjenek az otthoni munkavégzés alkalmazására.

 

2021.03.04

Szigorításokról döntött a kormány

Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák április 7-ig tartó bezárását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében meghozott szigorításokról elmondta, az üzletek március 8-tól március 22-ig lesznek zárva, kivéve az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügy kivételével - tette hozzá.

Gulyás Gergely közölte, a konditermeket is be kell zárni két hétre, az igazolt sportolók edzései, meccsei kizárólag zárt kapuk mögött lehetnek. A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sporttevékenység olyan sportok esetében, ahol tartható a másfél méteres távolság, megengedett - részletezte.
A miniszter arra kért minden munkaadót, ahol lehetséges, biztosítsa az otthoni munkavégzést, különös tekintettel a gyermekes családok esetében.

A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező - hangsúlyozta. Szigorításról számolt be a személyi határforgalomnál. A tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

2021.02.09.

Veres Pál polgármester döntött, február 9-e kedd 0 órától enyhülnek a közterületi maszkviselés szabályai Miskolcon. 

A busz- és villamosmegállókban, a piacokon, a vásártereken, a bölcsődék, óvodák, iskolák bejáratának 10 méteres körzetén belül, illetve az egyébként is kötelező más jogszabály által szabályozott zárt terekben (tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, hivatalokban, ügyfélszolgálatokon) a maszkviselési kötelezettség továbbra is fennmarad, a többi közterületen azonban a jövőben már nem előírás többé. 

Veres Pál polgármester a döntést azzal indokolta, hogy 2020 november első felében, amikor a szigorú maszkviselési rendelet született több, mint kétszer annyi megbetegedés volt, mint ma, amikor az oltás rövidesen lendületet kap, és december óta a megbetegedési tendencia csökkenő. A polgármester úgy fogalmazott, hogy Miskolc tavasszal és ősszel is bizonyította, hogy fegyelmezett, bölcs és kitartó. Miskolc polgármestere bízik abban, hogy a miskolciak az új, enyhébb szabályokat is be fogják tartani maguk és a város érdekében. 

2020.12.11 

A kormány szombattól felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját

A kereskedelmi szervezetek és az Idősügyi Tanács javaslatára a kormány felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját december 12. szombattól, ezzel segítve, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben - az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható a Magyar Közlönyben.

Szombattól időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is. Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték az ünnepi időszakra jellemző zsúfoltság csökkentésére. A javaslattal az Idősügyi Tanács is egyetértett, ezért a kormány úgy döntött, hogy felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját.

Arra azonban felhívjuk a figyelmet, hogy vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése! Az időseket arra kérjük, hogy ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz, de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket!

2020.11.24

Parkolóházakban, mélygarázsokban is díjmentes a parkolás 

A parkolóházak és mélygarázsok mellett az önkormányzati intézmények és a Miskolc Holding tagvállalatainak parkolóit is díjmentesen használhatja a miskolci lakosság 19.00 és reggel hét óra között a legutóbbi kormányzati intézkedésekkel összhangban.

Korlátozással működik tovább a Miskolc Holding személyes ügyfélszolgálati irodája

A magyar kormány 2020. november 10-én kedd éjféltől, életbe lépett rendeletét figyelembe véve – a koronavírus védelmi intézkedések szigorú betartásával - a Miskolc Holding Zrt., Szemere Bertalan u. 5. sz. alatt lévő személyes ügyfélszolgálata továbbra is nyitva tart. Az ügyfélszolgálati nyitvatartási rend kizárólag a szerdai meghosszabbított munkanapokon változik, ilyenkor 8:00 órától 19:00 óráig lesz ügyfélfogadás. A többi munkanapon a nyitvatartási rend változatlan.

Kérjük, hogy mindenki tartsa be a maszkviselésre vonatkozó szabályokat, hiszen most ez a védekezés legfőbb eszköze, így tudjuk megóvni a saját, illetve mások egészségét is.

2020.11.09

További szigorítások a járvány miatt.

A koronavírus-járvány úgynevezett második hulláma is sok feladatot és felelősséget ró mind az állami, városi szervekre, mind a polgárokra. A központi intézkedések bevezetése és bővítése mellett elengedhetetlen, hogy a társadalom minden tagja óvatosan, magát és társait védve viselkedjen, tartsa be a személyes higiéniára és óvintézkedésekre (maszkviselés, kézmosás, távolságtartás, tömeg kerülése) vonatkozó szabályokat. Mindemellett a kormányzat a legújabb bejelentés nyomán újabb szigorításokat léptet életbe keddről szerdára virradóra, amelyek mindenkire érvényesek.

 • este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lesz, ez alól felmentést csak a munkába menők-jövők kaphatnak (és egyéb rendkívüli esetekben adható igazolás)
 • mindenfajta gyülekezés, csoportosulás tiltott
 • az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges
 • a rendezvények általános tilalma
 • családi összejöveteleken, magánrendezvényeken is legfeljebb csak tíz fő vehet részt
 • a felsőoktatás csak online formában működhet, az egyetemi kollégiumok is bezárnak
 • a középiskolák 8. évfolyam felett online oktatásra térnek át
 • a bölcsődék, óvodák és általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradnak
 • a kórházi dolgozókat, bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozókat heti rendszerességgel tesztelni fogják
 • esküvők csak lakodalom nélkül tarthatók, az egyházi és a polgári szertartásokon a tanúk, szülők és testvérek vehetnek részt
 • a temetéseken maximum 50 ember lehet
 • a sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni
 • az amatőr csapatsport tilos
 • szabadtéren az egyéni sportolás megengedett
 • a szabadidős létesítmények, színházak, múzeumok, állatkertek bezárnak
 • a szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti célból érkezett vendégeket; a szállodák számára a következő harminc napra a november 8-ig beérkezett foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti (feltétel: a szálloda dolgozókat ne bocsásson el és megkapják a fizetésüket)
 • az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a zárva tartás első 30 napjára nem kell járulékot fizetniük, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti (feltétel: a dolgozókat ne bocsássák el, és megkapják a fizetésüket)

A felsorolt szigorítások egészítik ki az elmúlt napokban bevezetett állami intézkedéseket: a rendkívüli jogrend állapotát, a nagyvárosokban a tömegközlekedés sűrítését, a parkolás ingyenessé tételét, a halasztható kórházi műtétek eltolását.

A miskolci önkormányzat a hétfőn délelőtt bejelentett kormányzati intézkedéseket megismerve hamarosan megkezdi az azoknak megfelelő lépések előkészítését a saját hatáskörében, a hozzá tartozó intézmények, események, közterületek vonatkozásában. Ezekről a változásokról, védelmi intézkedésekről a továbbiakban is folyamatosan tájékoztatja a miskolciakat a Városháza.

2020.11.04. 

Rendkívüli jogrend lépett életbe éjféltől 

 

Magyarország kormánya 2020.11.03-i ülésén döntött egy azonnali, éjféltől életbe lépő, rendkívüli jogrend bevezetéséről. Az új intézkedések a közlekedést és a rendezvényeket is érintik, valamint kijárási korlátozás is életbe lépett éjfél és hajnali 5 óra között

Bezárnak a szórakozóhelyek

A szórakozóhelyeket bezárják, mert a szabályok betartását lehetetlen kikényszeríteni ezeken a helyeken.

Sűrűbb járatok a tömegközlekedésben, ingyenes parkolás

A tömegközlekedésben a zsúfoltság mérsékléséért a csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el, a felszíni parkolást pedig újra ingyenessé tették.

 

Tünetes betegek esetén

Forrás: Tisztifőorvos Facebook oldal.