Hordj maszkot

Hordj maszkot

A koronavírus-járványnak már abban a szakaszában tartunk, amikor bárki és bárhol fertőzött lehet. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy nem csak az fertőz, aki betegnek látszik. Ezért kérjük, ha van lehetősége tömegközlekedési eszközökön és zárt térben – például boltban, postán –, akkor használjon valamilyen száj- és orrtakaró eszközt: maszkot, kendőt vagy sálat.

Textil maszkot egyszerűen varrhat bárki otthoni körülmények között is, és akár varrás nélkül is készíthető, de egy sál vagy kendő minden háztartásban megtalálható, egyszerűen, gyorsan használható.  

Az egyszerű sebészi maszk, a textil maszk, a kendő vagy sál a betegségtől nem véd, de abban segít, hogy ha valaki fertőzött, az ne adhassa át a betegséget másoknak.

Mivel ezen eszközök nem nyújtanak védelmet a koronavírussal szemben, ezért a Miskolci önkormányzata továbbra is arra kéri a miskolciakat, ha tehetik, maradjanak otthon, az a leghatásosabb védelem ebben a járványhelyzetben. 

Az önkormányzat és az önkormányzati képviselők továbbra is osztják a maszkokat azoknak, akik fokozott kockázatot jelentenek az általuk gondozott személyekre, a szociális és egészségügyi területen dolgozóknak, valamint a tagvállalati dolgozóknak.

Ha a boltokban, közösségi közlekedési eszközökön használunk valamilyen száj- és orrtakaró eszközt, akkor csökkenthetjük a vírus terjedésének kockázatát.

Boda Eszter gyógyszerész azt mondja, hogy sebészi szájmaszkok érhetők el szélesebb körben, bár komoly készlethiány alakult ki ezekből a gyógyszertárakban. Érdemes érdeklődni arról, melyikben kapható, főleg, hogy most már folyamatban van a készletek feltöltése.