Élet a városban
Turizmus

Miskolc-Diósgyőri vár

Miskolc Diósgyőr városrészében a Bükk-hegység lábánál, gyönyörű természeti környezetben található a Diósgyőri vár, melyet rangos hely illet meg Magyarország műemlékei között. Helyén már a honfoglalás korában is állt egy földvár, melyet a tatárjárás idejében pusztíthattak el. Ernye bán fia István nádor építtetett meg ide az első kővárat, mely a mai vár ősének tekinthető.

Az épület fénykora Nagy Lajos király uralkodásának idejére, a 14. századra esik. Nagy Lajos király idejében jelentős történelmi szerepe volt. Itt kötötték meg 1381-ben a király velencei háborúit lezáró torinói békét.Ekkor kezdődött a 1526-ig tartó időszak, amikor hat királyné jegyajándéka, vidéki rezidenciája volt a vár – erről kapta ma is használatos elnevezését: a királynék vára.

A vár berendezéseinek sajátossága a kötetlen megismerésben rejlik; a látogató szabadon mozogva, minden dolgot kipróbálva élheti át a középkori vár hangulatát. Ehhez a hangulathoz az interaktív tartalmak mellett korhű ruhába öltözött animátorok, valamint a földszinti térben helyet foglaló középkori, mindennapi életet bemutató terek is hozzájárulnak. Lovagterme a legnagyobb Közép-Európában. Gyakorta helyszíne nagyobb rendezvényeknek, koncerteknek.

A Diósgyőri vár legnagyobb szabású rendezvényének számít a júliusi Középkori forgatag és a nagy hagyományokkal rendelkező, miskolci folkfesztivál a Borsodi Fonó.

Weboldal: www.diosgyorivar.hu

Diósgyőri vár nyitvatartása (November 1-től - március 31-ig)

Minden nap 09.00 - 17.00

Diósgyőri vár nyitvatartása (Április 1-től – október 31-ig)

Minden nap 09.00 - 18.00

Képmelléklet