Élet a városban
Turizmus

Herman Ottó Múzeum

Miskolc legnagyobb múzeuma.

Több mint 600 000 műtárgyat őriz. Főleg képzőművészeti alkotásokat, régészeti leleteket és ásványokat gyűjt, de néprajzi kollekciója is jelentős. A képzőművészeti gyűjteményben a magyar festészet szinte minden kiemelkedő alakjának és irányzatának művei megtalálhatók. Régészeti gyűjteményében őskori és honfoglalás kori leletek is nagy számban találhatók.

 

A múzeum főépülete előtt, részben földbe süllyesztve épült meg a Pannont-tenger kiállítási részleg, amely a régió legnagyobb természettudományi múzeuma, a miskolci Herman Ottó Múzeum Földtörténeti és Természetrajzi Tára és kiállítóhelye.

Az Őserdei ösvényeken elnevezésű kiállítás fő témája a legalább hétmillió éves Bükkábrányban talált mocsárciprusok, melyek a világ egyik legidősebb, nem megkövesedett fái. Megnézhetők továbbá a rudabányai őslénytani lelőhelyen feltárt paleontológiai kincsek is. Valamint  az itt előkerült 10 millió éves Rudapithecus hungaricus anapithecus - becenevén Rudi - maradványai.

A "Kárpátok ásványai" állandó kiállítás 19 ezer leltározott tételből válogatott ásványi és kőzetbemutató, mely a Kárpát-medence teljes ásványtani bemutatását teszi lehetővé.

Egyik büszkesége a „Dinók Földjén – MezoZOOikum” című interaktív, kiemelten gyermek- és családbarát állandó tárlat.

A múzeum legújabb állandó kiállítása a Képtár, ahol tehetünk egy képzeletbeli időutazást a két világháború közti Miskolcra és megcsodálhatjuk a múzeum legszebb képzőművészeti gyűjteményét is.
 

2024-ben ismét elnyerte az Év Múzeuma díjat. 

 

Nyitvatartás: Hétfő kivételével minden nap: 9:00-17:00

Telefon: +36 46 560-170 

Web: https://hermuz.hu/

Képmelléklet