Aktuális szabályok

Fokozatosan, szigorú menetrend mellett indul újra az élet Magyarországon

Két szabály változatlan:

 • a leginkább veszélyeztetett idősek biztonsága ezután is garantált kell, hogy legyen, és a területi különbségekre is figyelemmel kell lenni. Az aktív fertőzöttek 70 százaléka Budapesten és Pest megyében van, a kijárási korlátozásokat ezért a fővárosban és Pest megye egyes járásaiban továbbra is indokolt fenntartani.
 • A kórházakból kimenő és bejövő betegeket kötelezően tesztelni kell, ahogyan az idősotthonokban dolgozókat is.

Május 4-től az alábbi változások léptek életbe

 • Az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak a legszükségesebb időszakban hagyják el otthonukat. A boltokban a 9-12 közötti sávban továbbra is csak ők vásárolhatnak.
 • Mindenkinek kötelezően el kell takarnia a száját a boltokban és a közlekedésben, maszkkal, sállal. A másfél méteres távolságot továbbra is kell tartani.
 • A tantermen kívüli digitális oktatás május végéig biztosan fennmarad. Utána újra vizsgálják az iskolai oktatás szabályait.
 • Ingyenes marad a parkolás az egész országban.
 • A rendezvénykorlátok érvényben maradnak továbbra is: augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani az országban.

Vidéken eltörlik a kijárási korlátozásokat, a szabályok is enyhülnek

 • Az éttermek, kávézók, szállodák kinyithatnak, de csak a kerthelyiségében lehet tartózkodni és fogyasztani.
 • Az üzletek korlátozás nélkül nyitva lehetnek vidéken.
 • A strandok, állatkertek, szabadtéri múzeumok kinyithatnak.
 • A profi és amatőr tömegsportban mostantól engedélyezik a tevékenységet.
 • Szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatóak.
 • Esküvő, temetés a korábbi szabályok szerint megtartható lesz, tehát a megfelelő távolság megtartásával.

Magánegészségügyi korlátozások

Mivel az egészségügy a felkészültség állapotába került, május 4-étől a Kormány feloldotta a magánegészségügy korlátozásait, amely szintén mentesül bizonyos korlátozások alól. Változnak az adatközlésen is: hétfőtől a megbetegedésekről és halálozásokról már területi bontásban ad ki tájékoztatást a Magyar Kormány.

 • Elrendelték az összes idősotthonban a koronavírus tesztelését.
 • A kormány megpróbálja a belföldi turizmust azzal segíteni, hogy ne kelljen idegenforgalmi adót fizetni a magyar turistáknak, az állam ugyanakkor kifizeti a rá eső részét. Valószínűleg kisebb késéssel, de a belföldi turisztikai szezon el fog indulni, de számítani kell a külföldi vendégek elmaradására. A magyarok külföldi nyaralásával kapcsolatban további egyeztetésre van szükség egyebek mellett a többi uniós országgal, azonban mindenkit arra bíztat a kormény, hogy a nyaralást töltsék belföldön, így is támogatva az idegenforgalmat, vendéglátást.
 • A templomokat nem zárták be, de az egyházak azt a döntést hozták néhány hete, hogy nem tartanak istentiszteletet. Nincs tehát elvi akadálya az istentiszteleteknek, de az a kormány kérése, hogy másfél méter távolságot tartsák meg egymástól a részt vevők.

Óvodák, és bölcsödék nyitvatartása

A Kormány szerdai döntése értelmében, jövő hétfőtől, azaz 2020. május 25-étől a Budapest főváros területén kívül működő óvodák és bölcsődék, mini bölcsődék, családi bölcsődék és munkahelyi bölcsődék (a továbbiakban együtt: bölcsőde) a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben nyitnak újra és működnek, a  gyermekeket az  óvodai nevelésben, illetve a  bölcsődei ellátásban való részvétel jogszabályi feltételei szerint, további feltételek előírása nélkül fogadják.

Az óvodák és a bölcsődék 2020. augusztus 31-éig legfeljebb két hétre zárhatnak be.

Iskolák nyitvatartása

A tantermen kívüli digitális munkarend a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad az iskolákban, tehát az iskolás korú gyermekek ezt az iskolai évet már online távoktatás keretében fejezik be és a tanév hossza sem változik.

Június 2-től engedélyezve lesz az iskolákban a pedagógusok és tanulók oktatási célú találkozása, a kis csoportos konzultációk, illetve egyéni felkészítések megtartása. Ezeknek célja az elmúlt hónapok tudásának megerősítése vagy az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatása, a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátása is engedélyezett.

Ugyancsak június 2-től megváltozik a gyermekfelügyelet rendje is: már nem csak egyes kijelölt intézményekben, hanem valamennyi iskolában meg kell szervezni az adott intézménybe járó gyermekek felügyeletét. Az iskolai gyermekfelügyeletet és ezzel párhuzamosan az étkeztetés lehetőségét június 26-ig kell biztosítania az intézményeknek.

A gyermekfelügyeletben résztvevők számára június 2 és 15 között elsősorban felzárkóztató, a tanulásukat támogató tevékenységeket lehet szervezni. Június 16-26 között már a következő tanévre való felkészülésre is sor kerülhet.

Tömeges rendezvényeket, ballagásokat és tanévzáró ünnepségeket nem lehet szervezni, de a hagyományostól eltérő módon, kisebb létszám mellett, kisebb csoportokban, akár osztályonként megengedett.

A bizonyítványok kiadását is hasonlóképpen lehet megszervezni.

Szintén a kormányzati döntés szerint június 16-tól a gyermek- és ifjúsági táborok – napközi és ottalvós szervezésben egyaránt – megtarthatóak.