Aktuális információk

2020.07.17-től érvényben lévő változások

Beutazási korlátozások

Beutazási korlátozásokat jelentett be a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„Magyarországnak meg kell védenie saját biztonságát, meg kell akadályoznia azt, hogy a vírust külföldről be lehessen hurcolni” - mondta Gulyás Gergely.
Hangsúlyozta, Magyarország közös erőfeszítéssel megnyerte az első csatát a vírussal szemben, az életet sikerült május közepe óta több részletben újraindítani.

"Akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust sikerül a határokon kívül tartani" - tette hozzá.

A kormány az operatív törzs javaslatára ezért arról döntött, hogy a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három - vörös, sárga és zöld - kategóriába sorolja az államokat és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését    

 

Térképen a piros, a sárga és a zöld jelzésű országok

Az Operatív Törzs felhívására, az országos tisztifőorvos határozatban tette közzé a piros, a sárga és a zöld jelzéssel besorolt országok listáját. A besorolás komplex szempontok alapján, az uniós besoroláshoz igazodik, valamint az adott országok aktuális fertőzöttsége viszonyai, járványügyi tendenciái és a Magyarországra való kockázatát veszi figyelembe. Az országok besorolását hetente felülvizsgálják, a kormány illetve az országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetnek megfelelően szükség esetén módosítja.

Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra.

Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be. Sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírus-tesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség. Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nincs lehetőség.

 

Piros jelzésűek

Azon országok, amelyek COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mértéke súlyos, piros jelzést kaptak.  
Albán Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Fehérorosz Köztársaság, Koszovói Köztársaság, Észak-macedón Köztársaság, Moldova, Montenegró, Ukrajna. A legtöbb ázsiai, amerikai és az összes afrikai és ausztráliai kontineshez tartozó ország.

 

Sárga jelzésűek

Azon országokat, amelyek COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mértéke kevésbé súlyos, sárga jelzést kaptak. 
Európa: Bulgária, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszországi Föderáció, Portugália, Románia, Szerb Köztársaság, Svéd Királyság.
Ázsia: Japán, Ázsia Kínai Népköztársaság.
Amerika: Amerikai Egyesült Államok.

Zöld jelzésűek

Azok az országok, amelyek határozat sem sárga, sem piros jelzést nem kaptak, zöld kategóriába sorolták. A zöld kategória esetében a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, a belépés vállalható.

Elmaradnak az augusztus 20-ai nyilvános ünnepségek

A járványügyi védekezés miatt elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek, beleértve a tűzijátékot és a légiparádét is, az egyetlen kivétel a tisztavatás lesz - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely indoklásként azt mondta, a fertőzés veszélyét leginkább az ilyen tömegrendezvények hordozzák magukban. Hozzátette, ha lehet, akkor később megtartják ezeket az ünnepségeket, de idén nagy valószínűséggel teljes egészében elmaradnak.

Megjelent a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény

2020.06.18.

 • Hivatalosan is megszűnt a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet Magyarországon – az erről rendelkező kormányrendelet a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg.
 • A kormányrendelet értelmében továbbra is kötelező marad a maszk, vagy valamilyen szájat és orrot takaró eszköz, sál, vagy kendő viselése a tömegközlekedési eszközökön, illetve az üzletekben történő vásárlás során
 • A vendéglátóhelyek zárt tereiben már csak az ott dolgozóknak kell maszkot viselniük.
 • A veszélyhelyzet megszűnésével és a járványügyi készültség bevezetésével a 65 év felettiek vásárlási időkorlátja is megszűnt, így 9 és 12 óra között már nem csak a 65 év felettiek vásárolhatnak az élelmiszerüzletetekben, a gyógyszertárakban, a drogériákban és a piacokon.
 • A parkolás július 1-jéig ingyenes marad az egész ország területén.
 • Július 1-jéig továbbra is ingyenesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók, valamint a miskolci gyógyszertárak és patikák munkatársai az MVK Zrt. járatain.
 • Az MVK Zrt. kéri az utazóközönséget, hogy ha a járatok kihasználtsága engedi, továbbra is figyeljenek utazás közben a védőtávolság betartására, a járművezetők védelme érdekében a vezetőfülkéjétől minél távolabb foglaljanak helyet.
 • Az okostelefonnal rendelkező utasoknak érdemes megfontolniuk a mobiljegy használatát.

Óvodák, és bölcsődék nyitvatartása, nyári táborok

 • 2020. május 25-étől elsőként a Budapest főváros területén kívül működő óvodák és bölcsődék, mini bölcsődék, családi bölcsődék és munkahelyi bölcsődék (a továbbiakban együtt: bölcsőde) a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben nyitottak újra, a  gyermekeket az  óvodai nevelésben, illetve a  bölcsődei ellátásban való részvétel jogszabályi feltételei szerint, további feltételek előírása nélkül fogadják.
 • Az óvodák és a bölcsődék 2020. augusztus 31-éig legfeljebb két hétre zárhatnak be.
 • Szintén a kormányzati döntés szerint június 16-tól a gyermek- és ifjúsági táborok – napközi és ottalvós szervezésben egyaránt – megtarthatóak.