Aktuális információk

2020.12.11 

A kormány szombattól felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját

A kereskedelmi szervezetek és az Idősügyi Tanács javaslatára a kormány felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját december 12. szombattól, ezzel segítve, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben - az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható a Magyar Közlönyben.

Szombattól időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is. Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték az ünnepi időszakra jellemző zsúfoltság csökkentésére. A javaslattal az Idősügyi Tanács is egyetértett, ezért a kormány úgy döntött, hogy felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját.

Arra azonban felhívjuk a figyelmet, hogy vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése! Az időseket arra kérjük, hogy ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz, de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket!

2020.11.24

Parkolóházakban, mélygarázsokban is díjmentes a parkolás 

A parkolóházak és mélygarázsok mellett az önkormányzati intézmények és a Miskolc Holding tagvállalatainak parkolóit is díjmentesen használhatja a miskolci lakosság 19.00 és reggel hét óra között a legutóbbi kormányzati intézkedésekkel összhangban.

2020.11.23

Naponta két órán át csak a 65 év felettiek lehetnek a boltokban.

ismét bevezeti a kormány az idősek (65 év felettiek) vásárlási sávját. Az idősek hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között védett sávban vásárolhatnak, vagyis ebben az időszakban csak ők lehetnek a boltban. Hétvégén, szombat és vasárnap pedig 8 és 10 óra között érvényes ugyanez. Az idősek bármikor vásárolhatnak, de van egy védett idősáv, 9 és 11, illetve 8 és 10 óra között, amikor csak ők tartózkodhatnak a boltokban. A  járvány statisztikáiból világosan látszik, hogy a legveszélyeztetettebb korosztályt továbbra is az idősek jelentik.

2020.11.10

Miskolc valamennyi közterületén kötelező lesz a maszkviselés

Szerda éjféltől Miskolc közterületén - csakúgy, mint a tömegközlekedési eszközökön, üzletekben -  kötelező lesz a szájat és orrot elfedő védőmaszk viselése – erről a legújabb kormányzati intézkedésekkel összhangban a miskolci operatív törzs szerda reggeli ülése után Veres Pál Miskolc MJV polgármestere döntött. Ennek megfelelően a város valamennyi utcáján és terén, maszkot kell viselni, a kormányrendeletnek megfelelően azonban a maszkviselés nem lesz kötelező a parkokban, zöldterületeken, illetve azoknak, akik sporttevékenységet folytatnak.  

Korlátozással működik tovább a Miskolc Holding személyes ügyfélszolgálati irodája

A magyar kormány 2020. november 10-én kedd éjféltől, életbe lépett rendeletét figyelembe véve – a koronavírus védelmi intézkedések szigorú betartásával - a Miskolc Holding Zrt., Szemere Bertalan u. 5. sz. alatt lévő személyes ügyfélszolgálata továbbra is nyitva tart. Az ügyfélszolgálati nyitvatartási rend kizárólag a szerdai meghosszabbított munkanapokon változik, ilyenkor 8:00 órától 19:00 óráig lesz ügyfélfogadás. A többi munkanapon a nyitvatartási rend változatlan.

Kérjük, hogy mindenki tartsa be a maszkviselésre vonatkozó szabályokat, hiszen most ez a védekezés legfőbb eszköze, így tudjuk megóvni a saját, illetve mások egészségét is.

2020.11.09

További szigorítások a járvány miatt.

A koronavírus-járvány úgynevezett második hulláma is sok feladatot és felelősséget ró mind az állami, városi szervekre, mind a polgárokra. A központi intézkedések bevezetése és bővítése mellett elengedhetetlen, hogy a társadalom minden tagja óvatosan, magát és társait védve viselkedjen, tartsa be a személyes higiéniára és óvintézkedésekre (maszkviselés, kézmosás, távolságtartás, tömeg kerülése) vonatkozó szabályokat. Mindemellett a kormányzat a legújabb bejelentés nyomán újabb szigorításokat léptet életbe keddről szerdára virradóra, amelyek mindenkire érvényesek.

 • este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lesz, ez alól felmentést csak a munkába menők-jövők kaphatnak (és egyéb rendkívüli esetekben adható igazolás)
 • mindenfajta gyülekezés, csoportosulás tiltott
 • az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges
 • a rendezvények általános tilalma
 • családi összejöveteleken, magánrendezvényeken is legfeljebb csak tíz fő vehet részt
 • a felsőoktatás csak online formában működhet, az egyetemi kollégiumok is bezárnak
 • a középiskolák 8. évfolyam felett online oktatásra térnek át
 • a bölcsődék, óvodák és általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradnak
 • a kórházi dolgozókat, bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozókat heti rendszerességgel tesztelni fogják
 • esküvők csak lakodalom nélkül tarthatók, az egyházi és a polgári szertartásokon a tanúk, szülők és testvérek vehetnek részt
 • a temetéseken maximum 50 ember lehet
 • a sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni
 • az amatőr csapatsport tilos
 • szabadtéren az egyéni sportolás megengedett
 • a szabadidős létesítmények, színházak, múzeumok, állatkertek bezárnak
 • a szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti célból érkezett vendégeket; a szállodák számára a következő harminc napra a november 8-ig beérkezett foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti (feltétel: a szálloda dolgozókat ne bocsásson el és megkapják a fizetésüket)
 • az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a zárva tartás első 30 napjára nem kell járulékot fizetniük, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti (feltétel: a dolgozókat ne bocsássák el, és megkapják a fizetésüket)

A felsorolt szigorítások egészítik ki az elmúlt napokban bevezetett állami intézkedéseket: a rendkívüli jogrend állapotát, a nagyvárosokban a tömegközlekedés sűrítését, a parkolás ingyenessé tételét, a halasztható kórházi műtétek eltolását.

A miskolci önkormányzat a hétfőn délelőtt bejelentett kormányzati intézkedéseket megismerve hamarosan megkezdi az azoknak megfelelő lépések előkészítését a saját hatáskörében, a hozzá tartozó intézmények, események, közterületek vonatkozásában. Ezekről a változásokról, védelmi intézkedésekről a továbbiakban is folyamatosan tájékoztatja a miskolciakat a Városháza.

2020.11.04. 

Rendkívüli jogrend lépett életbe éjféltől 

Magyarország kormánya 2020.11.03-i ülésén döntött egy azonnali, éjféltől életbe lépő, rendkívüli jogrend bevezetéséről. Az új intézkedések a közlekedést és a rendezvényeket is érintik, valamint kijárási korlátozás is életbe lépett éjfél és hajnali 5 óra között

Bezárnak a szórakozóhelyek

A szórakozóhelyeket bezárják, mert a szabályok betartását lehetetlen kikényszeríteni ezeken a helyeken.

Sűrűbb járatok a tömegközlekedésben, ingyenes parkolás

A tömegközlekedésben a zsúfoltság mérsékléséért a csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el, a felszíni parkolást pedig újra ingyenessé tették.

Mozik, színházak, sport és egyéb rendezvények

Rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, kötelező a maszkhasználat. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, azonnal bezárják.

 

2020.11.02.

Új maszkviselési szabályok léptek életbe 

November 2. hétfőtől új maszkviselési szabályok vannak. Éttermekben is maszkot kell viselni, amíg az asztalhoz érünk vagy onnan felállva mosdóba megyünk, ám levehető a maszk az asztalnál ülve.

Olyan vendéglátóhelyeken, büfékben, ahol állva, illetve bárpultnál fogyaszt valaki ételt vagy italt, kizárólag a fogyasztás időtartamára veheti le a maszkot.

A szabályok betartatásáért a vendéglátóhely, az üzlet üzemeltetője is felelős.

Attól a vendégtől, aki felszólítás ellenére sem veszi fel a maszkot, a kiszolgálást meg kell tagadni és fel kell szólítani a helység elhagyására.

Kérjük, hogy mindenki tartsa be a maszkviselésre vonatkozó szabályokat, hiszen most ez a védekezés legfőbb eszköze, így tudjuk megóvni a saját, illetve mások egészségét is.

 

 

Tünetes betegek esetén

Forrás: Tisztifőorvos Facebook oldal.