Aktuális információk

Szeptemberben elrendelt intézkedések

 • Látogatási tilalom a miskolci kórházakban

A COVID-19 fertőzés esetszámainak emelkedő tendenciája miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház látogatási tilalmat rendel el az intézmény Szentpéteri kapui, Semmelweis tagkórház és a Szent Ferenc tagkórház telephelyein augusztus 28-tól.

A látogatási tilalom visszavonásig érvényes. 

 • Intézmény elhagyási és látogatási tilalom a szociális intézményekben

Szeptember 7-től Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében intézmény elhagyási és látogatási tilalmat rendelt el az Országos Tisztifőorvos határozatával.

 • Mielőtt felkeresné háziorvosát/házi gyermekorvosát először minden esetben telefonáljon neki! Kikérdezi Önt a tünetekről, eldönti, hogy van-e esély arra, hogy azokat az új koronavírus okozza.

Amennyiben erre nem lát esélyt, megbeszélik a kezelést vagy ad egy időpontot személyes vizsgálatra.

 • Mások gyógyításához a gyógyultak jelentkezését várjuk!

Mindazok, akik már kigyógyultak az igazoltan koronavírus okozta betegségből sokat tehetnek a súlyos betegek gyógyításáért.

A koronavírus-fertőzésnek sajnos még nincs teljesen hatékony gyógymódja, ezért az egész világon, így hazánkban is sokan életveszélyes állapotban vannak. Számukra jelenthet segítséget a  vérplazma-terápia. Ehhez arra van szükség, hogy a gyógyult beteg a véradáshoz nagyon hasonló eljárásban vérplazmát adjon, ami azt jelenti, hogy a véréből csak plazmafolyadék kerül levételre. Ez nem jelent veszélyt a szervezet számára, hiszen a vérplazma néhány napon belül újratermelődik.  Ennek az ellenanyagokat tartalmazó plazmának a felhasználásával történik a  súlyos beteg állapotban lévő betegek kezelése.

A gyógyultak jelentkezését itt várjuk: Email: verplazma@dpckorhaz.hu Telefon: +36 30 602 9250

 

Újabb szigorítások léptek életbe Miskolcon a koronavírus járvány miatt

2020. szeptember 4-től:

 •  Kijárási- és látogatási tilalom van érvényben a MESZEGYI által fenntartott 3 idősotthonban és 3 gondozóházban.
 •  A Búza téri piacon, a Vasgyári piacon és a város által működtetett őstermelői piacokon kötelező a maszkviselés.
 •  A város által fenntartott kulturális- és sportintézmények esetében a zárt légtérben történő rendezvényeken kötelező a maszkviselés.

2020. szeptember 7-től:

 •  Miskolc MJV Önkormányzat és a Miskolc Holding Zrt. ügyfélszolgálatain az eddigi kötelező maszkviselés és kézfertőtlenítés mellett minden esetben lázmérésre is sor kerül.

Az MVK Zrt. által alkalmazott járványügyi rendelkezések:

 •  A járatokon a hatodik életévét be nem töltött kiskorúak kivételével továbbra is kötelező a szájat és az orrot eltakaró eszköz (például orvosi maszk, sál, kendő) viselése.
 •  A járműveket fokozott takarítás mellett fertőtlenítik, a hagyományosnak nevezhető fertőtlenítési módszereken túl permetezős és ózon generátoros tisztítással is, továbbá a szeptemberi iskolakezdéshez igazodva bőséges kapacitással, sűrűn indítja a járatokat az MVK Zrt.
 •  A maszk használatát a járművezetők, ellenőrök ellenőrzik. Aki ezt megszegi, azt az utazási feltételek szerint kizárják a közösségi közlekedési szolgáltatásból.
 • Amennyiben indokolt, plusz járatokat indíthat a közlekedési vállalat.
 •  

Kérjük, tartsák be a higiéniás szabályokat, a megfelelő távolságot, viseljenek maszkot, gyakorta fertőtlenítsék a kezüket.

Vigyázzunk egymásra!

Visszatérnek az első hullám idején alkalmazott határvédelmi szabályok

A koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány. Fő szabály szerint 2020. szeptember 1-jétől külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig - vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni - karanténba kell vonulniuk
 

A most kezdődő iskolai tanévről

Az Emmi ajánlást tett közzé, nem tiltják meg, de nem is javasolják a nagyobb tanévnyitók megtartását.
Kormányzati nyilatkozat szerint azért dolgoznak, hogy az iskolákat ne kelljen bezárni, ám arról is határozott a kabinet, hogy hatósági döntéssel lesz lehetőség, - külön-külön iskolánként mérlegelve -  a bezárásra.
Jól vizsgázott a digitális oktatási rendszer, de mindenkinek az az érdeke, hogy rendes menetrend szerint működhessenek az iskolák.
Az őszre halasztott osztálykirándulásokra belföldön van lehetőség, minden esetben külön mérlegelés alapján.
A belföldi turizmust továbbra is bátorítják, és azért hoznak ilyen szigorú intézkedéseket, ami néhány kivétellel teljes határzárat jelent, hogy az élet normális keretek között tudjon folyni az ország határain belül.
Ajánlásokat fogalmazott meg az iskoláknak a szakminisztérium, anyagi akadálya pedig nem lehet az óvintézkedéseknek.