Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Választási felkészítés, eskütétel

Választási felkészítés, eskütétel : Fotó: Minap.hu

Esküt tettek csütörtökön délelőtt az április 22-i, miskolci időközi választás szavazatszámláló bizottságainak delegált tagjai, akiket ezt megelőzően Csiszár Miklós jegyző, és Adámyné  Soltész Ildikó, a polgármesteri hivatal jogi és önkormányzati osztályának vezetője tájékoztatott a választási tudnivalókról.

Mint elhangzott, az április 22-i, időközi önkormányzati képviselőválasztást Miskolc 2. számú választókerületében tartják, ami Martinkertváros és Szirma városrészek területeit foglalja magában. A választás három épületben, és kilenc szavazókörben zajlik majd. Szavazókörök lesznek a Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Arany János Tagiskolájában (Csele utca 14.), a Martinkertvárosi Egyesületnél (Kisfaludy utca 39-41.) valamint a Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Miskolci utcai épületében. (Miskolci utca 38/A.)

A szavazatszámláló bizottságoknak egyenként három közgyűlés által választott, és négy jelöltet állító pártok által delegált tagja lesz. (A bizottságok állandó tagjait a miskolci képviselő-testület 2010. március 4-i ülésén választották meg, négy éves időtartamra.)

A jelölteket állító pártok közül, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt delegált tagokat – összesen 35 főt – a szavazatszámláló bizottságokba.

A lezárt, lepecsételt dobozban elhelyezett választási iratokat, anyagokat április 22-én, reggel negyed hatig, azaz 5 óra 15 percig szállítják ki a szavazókörökbe. A szavazóhelyiségek sorszámát elhelyezik az ajtókon, több szavazókör esetén eligazító táblákat helyeznek ki az épületekben. A szavazóhelyiségeket reggel hat órakor nyitják ki a polgárok számára. Az elsőként szavazó választó jelenlétében meg kell győződni róla, hogy az urnák üresek, erről aláírt ellenőrző lapot állítanak ki s az urnákba dobják, amiket ezt követően lezárnak.

A szavazatszámláló bizottság a személyazonosság és a lakcím megállapítására alkalmas igazolvány alapján állapítja meg a szavazni kívánó személyazonosságát, és azt, szerepel-e a névjegyzékben. A személyazonosság megállapítása történhet régi típusú, lakcímet tartalmazó személyi igazolvánnyal; új típusú, 2001. január 1. utáni személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával; útlevéllel és lakcímkártyával; vezetői engedéllyel és lakcímkártyával; személyi igazolvány készítéséről szóló igazolással és lakcímkártyával; az EU más tagállamának állampolgára esetében útlevéllel és EGT tartózkodási engedéllyel.

Nem szavazhatnak azok: akik a választókerületben nem rendelkeznek állandó lakóhellyel, vagy bejelentett tartózkodási hellyel; nem tudják személyazonosságukat és lakcímüket megfelelően igazolni; érvénytelen személyi okmányokkal rendelkeznek; lakcímük érvénytelen, vagy fiktív; nem szerepelnek a névjegyzékben, és az igazolásra kijelölt szavazókörben nem rendelkeznek igazolással, vagy településszintű lakcímmel; rendelkeznek igazolással, de nem az igazolással szavazásra kijelölt szavazatszámláló bizottságtól kérik a névjegyzékbe történő felvételüket.

A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki szerepel a névjegyzékben, amit alá kell íratni a választóval. Ezt követően a szavazólapot a választópolgár jelenlétében lebélyegzik, és átadják neki.

A szavazóhelyiségekben a választóknak a szavazás során csak a hivatalosan elhelyezett tollat lehet használni. A szavazólap kitöltésének ideje alatt csak a szavazó tartózkodhat a fülkében. Az a választópolgár, aki esetleg nem tud olvasni, illetőleg testi fogyatékossága akadályoz a szavazásban, más választó, illetve ennek hiányában a számlálóbizottság két tagjának együttes segítségét igénybe veheti. A választópolgár a szavazófülke használatára nem kötelezhető.

A szavazás 19 órakor fejeződik be, azok a választópolgárok, akik ekkor a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, még leadhatják szavazatukat. Ezután a szavazatszámláló bizottság a szavazást lezárja, ekkortól már nem lehet szavazatot elfogadni.

A választási felkészítés után Kriza Ákos polgármester szólt a választás jelentőségéről, annak a munkának a fontosságáról, amelyet a törvényes, zökkenőmentes lebonyolítás érdekében, a szavazatszámláló bizottságok tagjai végeznek, s amelyért az önkormányzat nevében köszönetet mondott. – Miskolc számít az Önök munkájára – emelte ki Kriza Ákos, aki felhívta a figyelmet, hogy Miskolcnak egy dinamikusan fejlődő körzetéről, városrészéről van szó. Fontos a választás kimenetele, s a polgármester kérte, minél több választásra jogosult lakos éljen alkotmányos jogával, vegyen részt a szavazásban, fejezze ki véleményét, akaratát.

Ezt követően a szavazatszámláló bizottságok tagjai esküt tettek, majd megválasztották a bizottsági elnököket, alelnököket.

Forrás: www.minap.hu