Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Képviselőt választ Martinkertváros és Szirma

Megkezdődött az időközi önkormányzati képviselőválasztás Miskolc 2. számú választókerületében. A szavazóhelyiségek reggel hatkor kinyitottak ki és este hétig lehet voksolni a körzetben élőknek.. Az egyfordulós időközi önkormányzati választáson az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja, tekintet nélkül arra, hányan adják le szavazatukat.

A választás három épületben, és kilenc szavazókörben zajlik Martinkertváros, valamint Szirma területén. A Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Arany János Tagiskolájában (Miskolc, Csele utca 14.) öt szavazókör (10-14. számú), a Martinkertvárosi Egyesület épületében (Miskolc, Kisfaludy utca 39-41.) pedig egy szavazókör (15. számú) várja a választókat. A Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Miskolci utcai épületében (Miskolc, Miskolci utca 38/A.) további három (16-18. számú) szavazókörben lehet voksolni.

A szavazóhelyiségeket reggel hat órakor nyitották ki. Az elsőként szavazó választó jelenlétében meg kellett győződni róla, hogy az urnák üresek, erről aláírt ellenőrző lapot állítanak ki, s az urnákba dobták, amiket ezt követően lezártak.

A szavazatszámláló bizottság a személyazonosság és a lakcím megállapítására alkalmas igazolvány alapján állapítja meg a szavazni kívánó személyazonosságát, és azt, szerepel-e a névjegyzékben. A személyazonosság megállapítása történhet régi típusú, lakcímet tartalmazó személyi igazolvánnyal; új típusú, 2001. január 1. utáni személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával; útlevéllel és lakcímkártyával; vezetői engedéllyel és lakcímkártyával; személyi igazolvány készítéséről szóló igazolással és lakcímkártyával; az EU más tagállamának állampolgára esetében útlevéllel és EGT tartózkodási engedéllyel.

Nem szavazhatnak azok: akik a választókerületben nem rendelkeznek állandó lakóhellyel, vagy bejelentett tartózkodási hellyel; nem tudják személyazonosságukat és lakcímüket megfelelően igazolni; érvénytelen személyi okmányokkal rendelkeznek; lakcímük érvénytelen, vagy fiktív; nem szerepelnek a névjegyzékben, és az igazolásra kijelölt szavazókörben nem rendelkeznek igazolással, vagy településszintű lakcímmel; rendelkeznek igazolással, de nem az igazolással szavazásra kijelölt szavazatszámláló bizottságtól kérik a névjegyzékbe történő felvételüket.

A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki szerepel a névjegyzékben, amit alá kell íratni a választóval. Ezt követően a szavazólapot a választópolgár jelenlétében lebélyegzik, és átadják neki.
A szavazóhelyiségekben a választóknak a szavazás során csak a hivatalosan elhelyezett tollat lehet használni. A szavazólap kitöltésének ideje alatt csak a szavazó tartózkodhat a fülkében. Az a választópolgár, aki esetleg nem tud olvasni, illetőleg testi fogyatékossága akadályoz a szavazásban, más választó, illetve ennek hiányában a számlálóbizottság két tagjának együttes segítségét igénybe veheti. A választópolgár a szavazófülke használatára nem kötelezhető.

Érvényes szavazatnak tekintendő, ha választópolgár a jelölthöz tartozó körbe tollal elhelyezett egymást metsző két vonallal (+ vagy X) szavazott. Érvénytelennek minősül a szavazat, ha nincs ellátva hivatalos bélyegzőlenyomattal, ha több jelöltre szavazott a polgár, vagy a jelöltek egyikére sem szavazott, ha toll helyett ceruzát használt, vagy ha nem a jelölt melletti körben elhelyezett egymást metsző két vonallal történt a szavazás.

Kizárólag a mozgásában gátolt választópolgár kérésére, a szavazatszámláló bizottság illetékességi területén belül, a választópolgár írásban beérkezett kérelmére kerülhet sor mozgóurnás szavazásra. A mozgóurnát a szavazás napját megelőzően írásban a Helyi Választási Iroda vezetőjétől, a szavazás napján a szavazatszámláló bizottságtól lehet igényelni.

A választás napján a Helyi Választási Bizottság vezetője, Görömbey István, valamint a Helyi Választási Iroda vezetője Csiszár Miklós jegyző felügyeli a választás törvényes lebonyolítását. A választás napján a Helyi Választási Iroda munkatársai adnak felvilágosítást a választási tudnivalókról a 46/512-795, 46/512-709, 46/512-768, 46/512-729 telefonszámokon.

A szavazás 19 órakor fejeződik be. Azok a választópolgárok, akik ekkor a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, még leadhatják szavazatukat. Ezután a szavazatszámláló bizottság a szavazást lezárja, ekkortól már nem lehet szavazatot elfogadni.

Ezt követően történik a szavazatszámláló bizottság által a szavazatok szavazóköri összesítése, melyről jegyzőkönyv készül két példányban, amelyeket a Helyi Választási Irodához továbbítanak feldolgozásra. A szavazóköri jegyzőkönyvi eredmények alapján a Helyi Választási Bizottság állapítja meg a választás eredményét. A jegyzőkönyv a Helyi Választási Irodában a szavazást követő három napon belül megtekinthető.

Az egyfordulós időközi önkormányzati választáson az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja, tekintet nélkül arra, hányan adják le szavazatukat.