Várostervezés

A városra tekinthetünk, mint épített objektumok összességére, mint gazdasági térre, mint ökoszisztémára, mint társadalmi – közösségi térre, mint közigazgatási egységre.

A várostervezésnek azt kell vizsgálni, hogy a város állapota mely tényezők hatására fejlődik. Tulajdonképpen olyan folyamatok tervezése, amelyek a meghatározott célok irányába hatnak. A várostervezés keretet szab, hogy a jó irányok felerősödhessenek, a rosszak tompuljanak.

Elsődlegesen meg kell határozni a területfejlesztési célokat, el kell dönteni mivé szeretnénk fejleszteni az egyes területeket. E célok megvalósíthatóságának egyik fontos eleme a város szabályozási terve, mely túlmutat az építészeti, környezeti kereteken, tulajdonképpen a város „gazdasági és szociális programja”.

A megfogalmazott jó irányokkal a város a lakosságának jóléti színvonalának növekedését, a gazdasági fejlődést, új állások létrejöttét segítheti elő.  Olyan eladható „városterméket” kell nyújtani, mely felkelti az érdeklődést a város iránt, melynek eredményeként versenyképes, fenntartható, élhető város „születik”.

Miskolctapolca fejlesztési tervei