Élhető város

A világ lakosságának körülbelül 60 % -a városokban él. El kell fogadnunk a tényt, hogy a városokban formálódik a jövő. Egyre többen költöznek be a városokba, ezért a fenntartható várospolitikát úgy kell alakítani, hogy  a lakosság növekedése ne okozzon gondot.

A városi élet esetében alapvető kérdés a környezetvédelem és a fenntarthatóság. Hiszen a városok hatással vannak a gazdaság működésére, a közösségek szerveződésére, fejlődésére és az egészségre. A város akkor válik élhető várossá, ha megoldásokat „kínál” az urbanizáció, a demográfiai változások, a globalizáció és a klímaváltozás kérdéseire.

Miskolc megyén belüli központi helyzete, a völgybe való beszorítottság adottság, a közlekedési útvonalak strukturális elégtelenségeinek megoldására a város szűkebb és távolabbi régiókba történő becsatolása kiemelt fontossággal bír az új közlekedési koncepció megalkotásában.

A városnak és lakóinak több közösségi tér kialakításra van szüksége, olyan terekre, melyek helyszínéül szolgálnak a mindennapi életnek és a közösségformáló eseményeknek egyaránt.

Az Önkormányzat környezetvédelem iránti elkötelezettsége kiemelkedőnek mondható. Az elmúlt években a város Közgyűlése számos határozatot hozott amely közvetve vagy közvetlenül környezetvédelmi célokat szolgál.

Ahhoz, hogy a város jól élhető környezetté váljon a mindennapi élet általános feltételeit meg kell teremteni, meg kell valósítani olyan turisztikai attrakciókat, melyek vonzóvá teszik a városunkat az ide látogató közönség számára. A város kulturális hagyományaira és értékeire építve új értékek létrehozását kell segíteni.

A célok olyan kulcsterületek harmonikus összehangolásával valósulhatnak meg mint a fenntartható közlekedés – városgazdálkodás – várostervezés – városépítés.

Olyan fejlesztések vonalán kell haladnia a városnak, melyek a gazdasági – kulturális- társadalmi – környezeti jólét irányában hatnak, melyek a lakosság életszínvonalában jelentős változást hoznak, melyektől „jó Miskolcon élni”.

A város élhetőségét szolgáló tényezők:

  • Belváros kulturális és turisztikai vonzerőfejlesztése
  • Történelmi Avas fejlesztése, kulturális életbe történő bekapcsolása
  • Diósgyőri vár rekonstrukciója, további turisztikai – kulturális attrakciók betelepítése
  • Selyemréti strandfürdő fejlesztése
  • Tapolca program – attrakció fejlesztés (Barlangfürdő, strand, Hejő korzó stb.)
  • Bükk program – kerékpárút hálozat, Herman Ottó emlékpark fejlesztése
  • Science Museum
  • kulturális intézmények együttműködése
  • szálláshely, vendéglátóhelyek fejlesztése, újak kialakítása
  • sportesemények

Naptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
Hozzáadás a naptárhoz

Következő esemény