Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Avas-déli vagy Jezsuita templom

A Jezsuita templom az Avas-dél lakótelepen található, a Jezsuita gimnázium szomszédságában. A templomot 1992 szeptemberében szentelték fel.

Az eredeti tervek szerint a templom és a gimnázium jelenlegi helyére egy ökumenikus egyházi komplexumot képzeltek el. Az ökumenikus elképzelést a római és a görög katolikus, valamint a református és az evangélikus egyház is támogatta, de a két protestáns egyház később visszalépett.

A templom alapkövét 1989-ben rakták le, tervezője Ferencz István volt. Főhajójának 4/5 része római katolikus, 1/5 része görög katolikus tulajdon. A templom az Ige temploma, a görög katolikus kápolna pedig Szent János apostol és evangélista nevét viseli.

Az észak olasz mintát követő harangtorony 1993 és 1995 között épült. A templomhoz két harang tartozik, melyek Szent Ferenc és Szent Erzsébet nevét viselik.

A templom római katolikus kápolnájában elhelyezkedő szárnyas oltárát Máger Ágnes készítette, a fából faragott keresztút stációi Kopp Judit alkotása. A görög katolikus kápolnában Kárpáti László ikonjai láthatók.

A templom főhajójában látható négy evangélista Xantus Géza csíkszeredai festőművész munkája, a szentkoronát felajánló Szent Istvánt és a gyermek Jézust karján tartó Máriát ábrázoló fatáblákat Salló István, csíkszeredai fafaragó készítette.

Elérhetőség: 

Avas-déli vagy Jezsuita templom

Helyszín: 
Fényi Gyula tér 4.
Miskolc
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.

tovább»: Avas-déli vagy Jezsuita templom