Szent István Cseppkőbarlang

A Lillafüreden található Szent István Cseppkőbarlang a különleges formájú cseppkövek birodalma.  Járatainak hossza 1043 méter, ebből a látogatók 170 méternyi szakaszt járhatnak be.

A barlang felfedezése egy kutyához kötődik. Az állat egy, a Kálvária-kápolna fölött nyíló hasadékba esett bele. Napokig tartó ugatására a helyi lakosok figyeltek fel. Két vállalkozó szellemű fiatalember kötélen leereszkedett, és kimentette – ekkor találtak rá a cseppkövekkel teli földalatti termekre.

A történet nyomán sokáig Kutya-barlangnak emlegetett üregrendszer tudományos feltárását Kadic Ottokár végezte 1913-ban, a nagyközönség számára 1931-ben nyitották meg.

A barlang legnagyobb mélysége 55, hosszúsága pedig 350 méter. Hőmérséklete a legmelegebb időben sem emelkedik 10 Celsius-fok fölé, ezért a túrához vigyünk magunkkal pulóvert.

Új fényben pompázik a Szent István-barlang

Péntekről újra látogatható a Szent István-barlang, amelyben uniós támogatásnak köszönhetően újult meg a világítási rendszer. Ez nemcsak környezetvédelmi szempontból volt fontos, de látványosabbá is tette a cseppkőbarlangot az érdeklődök számára.

Elérhetőség: 

Szent István-cseppkőbarlang

Telefon: 
(+36) 46/334-130
Helyszín: 
Erzsébet sétány
Miskolc-Lillafüred 3517
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.
Nyitva tartás:
 • Felújítják a barlang világítási rendszerét, és
  emiatt, várhatóan 2013. december elejétől, egészen jövő év augusztusáig be kell zárni a természeti látványosságot.
  A zárva tartás oka, hogy európai uniós forrásból korszerűsítik a barlang 25 évvel ezelőtt kiépített világítási rendszerét. Az új, korszerű LED-es fényforrások védelmet nyújtanak a mohásodás ellen, és szebb látvánnyal
  is szolgálnak majd.
 • A barlang egész évben minden nap nyitva tart.
 • Április 1. és szeptember 30. között 9:00-18:00 óráig (utolsó túra 17.00 órakor)
 • október 1. és március 31. között 9:00-15:00 óráig (utolsó túra 14.00 órakor).
 • A túrák óránként indulnak, minimális létszám 10 fő. A túra időtartama: 30 perc

tovább»: Szent István-cseppkőbarlang