Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Tiszai pályaudvar

Tiszai pályaudvar

Miskolc nagyobbik, a várost Budapesttel összekötő vasútvonalon fekvő pályaudvarának műemlék fogadóépülete 1901-ben épült Pfaff Ferenc tervei alapján, eklektikus stílusban. A Tiszai pályaudvar elnevezés a hajdani építtető Tiszavidéki Vasúttársaságra utal.

A karakteres, jellegzetes épület homlokzatának kialakításában a téglaburkolat és kő nyíláskeretek meghatározóak, melyek stílusban az angol romantikát idézik.

Az épületet többször átalakították és korszerűsítették. A II. világháborúban a keleti szárnya megsemmisült, de azt eredeti állapotának megfelelően építették újjá.

Az egyemeletes épület teljes hossza 153 méter, szélessége 15,2 és 19,2 méter között változik. Impozáns megjelenése a hazai pályaudvar-építészet szép példája.

Pályaudvartörténet

Miskolci város vezetése a pályaudvar határait és az épületek helyét 1859. január 31-én jelölte ki.

A vasútállomás helyét először a belvároshoz közel, az Ady-híd környékén jelölték ki, de a Tiszavidéki Vasúttársaság nem vállalta a zsolcai Sajó-híd után egy újabb, a Szinván átvezető vasúti híd megépítését is, ezért a pályaudvar a város peremére került. A felvételi épület 1859-ben készült el. A tervek Bécsben készültek, az angol romantika elemeinek felhasználásával.

1890 és 1905 között a nagyobb vasúti csomópontok állomásépületeit korszerűsítették, bővítették, megjelenését városképi okokból reprezentatívabbá tették. Ez történt 1901-ben Miskolcon is a régi romantikus épülettel, amelynek középső, földszintes szakaszát elbontva új impozáns két tornyos megjelenéssel alakították újjá, balluszteres tetőteraszokkal díszített szárnyakkal kapcsolták a két korábbi épülettömeghez. Tovább építve újabb szárnyakkal hosszabbodott az épület keleti és nyugati irányban, a mai állapotának megfelelően.

A pálya felől fedett peron húzódik az épület teljes hosszában. Az épület terveit ekkor Pfaff Ferenc – Steindl Imre építész tanítványa – készítette, aki a MÁV magas-építményi ügyosztályán dolgozott és számos állomásépület tervének készítése fűződik nevéhez (Füzesabony, Kassa, Pécs, Győr, Szeged. Fiume, Zágráb, Miskolc Gömöri-pályaudvar stb.)

Elérhetőség: 

Tiszai pályaudvar

Telefon: 
(+36) 46/412-665
Helyszín: 
Kandó Kálmán tér
Miskolc
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.

tovább»: Tiszai pályaudvar