Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Diósgyőri vár

Diósgyőri vár

A középkori lovagvárként is emlegetett erődítményről elsőként Anonymus emlékezett meg. A fénykor Nagy Lajos király uralkodásának idejére, a 14. századra esik. Ekkor kezdődött a 1526-ig tartó időszak, amikor hat királyné jegyajándéka, vidéki rezidenciája volt a vár – erről kapta ma is használatos elnevezését: a királynék vára.

A „Diósgyőr–Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” (diosgyor-lillafured.hu) című projekt keretében a Diósgyőri vár rekonstrukciója vált lehetővé. A vár, a délnyugati szárny kivételével két szint magasságig épült vissza, amelynek megújuló tereiben a korabeli élet interaktív formában válik „hétköznapivá”, és a hétköznapi események, rendezvények patinás miliőben válnak utánozhatatlanná. A délnyugati szárny megmaradt az 1800-as évekbeli, villámcsapás okozta romállapotában, így őrizve meg a vár romantikus képét.

A vár berendezéseinek sajátossága a kötetlen megismerésben rejlik; a látogató szabadon mozogva, minden dolgot kipróbálva élheti át a középkori vár hangulatát. Ehhez a hangulathoz az interaktív tartalmak mellett korhű ruhába öltözött animátorok, valamint a földszinti térben helyet foglaló középkori, mindennapi életet bemutató terek is hozzájárulnak.

A projekt emellett tartalmazta a vár melletti területen a Lovagi tornák tere, a Vásártér kialakítását, valamint a lillafüredi függőkert felújítását, új funkciókkal való feltöltését.

A vár visszaépítésével leszűkült az udvar, így annak szomszédságában kapott helyet a Lovagi tornák tere, mely közösségi térként, a napjainkban felélénkülő lovas hagyományok ápolásának, rendezvények, koncertek megrendezésének helyszínéül is szolgálja a közönséget..

Bővebb információ: diósgyor-lillafured.hu

Elérhetőség: 

Diósgyőri vár

Telefon: 
(+36) 46/533-355
Egyéb elérhetőség: 

Facebook Oldal: Diósgyőri vár hivatalos oldal

Helyszín: 
Vár u. 24.
Miskolc 3534
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.
Nyitva tartás:

Április 1-től október 31-ig

minden nap 9.00–18.00

November 1-től március 31-ig

minden nap 10.00–18.00

 

Parkolási lehetőség a vár környékén:

1. Nagy Lajos király útján fizetős gépkocsi- és autóbuszparkoló – a vár a védett gesztenyesoron végigsétálva, kb. 5 perces sétával érhető el.

2. Tapolcarét utcai ingyenes gépkocsi- és autóbuszparkoló – a vár 2 perces sétával érhető el.

tovább»: Diósgyőri vár