Városháza
Önkormányzat

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

Városháza
Önkormányzat

Meghívó a XII. Lengyel Filmnapok megnyitójára

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2012. november 14.

A megnyitót követően a Béke Art mozi teremben a POZNAN ’56 című fekete-fehér, magyarul beszélő lengyel film (109 perc) kerül vetítésre.

Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Időpont: 2012. november 26. (hétfő) 17:00
Helyszín: Miskolc, Művészetek Háza (Rákóczi u. 5.)

Városháza
Önkormányzat

Limanowában ünnepeltünk a lengyelekkel

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2012. november 12.

A Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 12 tagú delegációja 2012. november 11-12-én Limanowa város Önkormányzatának és a Limanowai Föld Kulturális Egyesület meghívására látogatást tett a városban Lengyelország Nemzeti Ünnepe alkalmából.

Csoportunk kifelé utazva megtekintette Bártfa főterét, majd Ószandec-ben fejet hajtottunk Szent Kinga hamvai előtt, illetve megnéztük az általa alapított kolostort és templomot. A délutáni órákban szerencsésen megérkeztünk és elfoglaltuk szállásunkat a Siwy Brzeg hotelban. Este tiszteletünkre a polgármester úr fogadást adott, melyen jelen voltak a képviselő testület tagjai és a kulturális egyesület képviselői. A társalgás nem okozott gondot, hiszen csoportunk fele beszélte a lengyel nyelvet.

Másnap, a Függetlenség Napi rendezvények nagyon színvonalasak és tartalmasak voltak. 10 órakor a város vezetésével együtt megkoszorúztuk a Jabłoniec hegyen lévő I. világháborús katonai temetőt. A központi emlékművön kívül virágokat, mécseseket, kis magyar zászlókat helyeztünk el több, a Miskolci 10. honvéd gyalog ezred katonájának sírján, akik itt estek el, s találtak örök nyugodalmat a lengyel földben. A programot hagyományőrzők sorfala, hegedűjáték és trombitaszó színesítette.

A központi ünnepség a díszelgő alakulatok bevonulásával 11 órakor kezdődött a város főterén. A Krakkói légideszant dandár díszszázadát Pawel Iwanicki főhadnagy, a hagyományőrző Lövész Egyletét Stanislaw Dębski főhadnagy, a Kulturális Egyesület hagyományőrző csoportját Marek Sukiennik vezette. Nemsokára kürtszó jelezte, hogy elöljáró érkezik! Hintón, lovasok kíséretében megérkezett Józef Piłsudski tábornok, aki az 1914-15-ös Galíciai harcok alatt a Lengyel Légió parancsnoka volt. A tábornok úr fogadta Dębski főhadnagy jelentését, üdvözölte a katonákat, majd harcra buzdító (korabeli) beszédet mondott nekik.

Ez után kezdődött az ünnepség hivatalos része, melyben mgr. inż. Wladysław Bieda úr, a város polgármestere, illetve Bárcziné Sowa Halina a Miskolci Lengyel Önkormányzat elnöke mondott beszédet. A szónoklatok után - a díszelgő csapatok és a több száz fős helyi lakosság - a közelben lévő Katyń-i emléktáblához vonult, majd megkoszorúzták azt. Ezt a programot szentmise követte a Bazilikában.

A rendezvényt katonai bigos kóstoló, kötetlen beszélgetések, fényképezkedés a korabeli ruhában lévő hagyományőrzőkkel zárult. Az időjárás végig kitartott, így jó hangulatban - a mihamarabbi miskolci találkozás reményében - köszöntünk el vendéglátóinktól.

 

Fekete Dénes

Városháza
Önkormányzat

Lengyel nyelvtanfolyam Miskolcon

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2012. november 07.

A Miskolci Földes Ferenc gimnáziumban működő Alma Mater Nonprofit Kft. 2012. októberi kezdéssel 50 órás, fizetős, alapfokú lengyel nyelvtanfolyamot hirdetett meg.

Dr. Hohl Józsefné - a többek között nyelvoktatással is foglalkozó Kft. ügyvezető igazgatója -érdeklődésemre elmondta, hogy nagy volt az érdeklődés, aztán végül 11 fő kezdte el a kurzust. 1996-os megalakulásuk óta lengyel nyelvoktatással ez volt az első kísérletük.

Anyanyelvi tanárnak Kandóné Szewczuk Annát kérték fel, akinek már nagy tapasztalata van ezen a téren, hiszen korábban a vasárnapi iskola keretében oktatta már a nyelvet.

A héten meglátogattam az osztályt és arról érdeklődtem Tőlük, miért jelentkeztek erre a nyelvtanfolyamra.

A motivációk között a következők szerepeltek:

 • szeretem a szláv nyelveket, az orosz után a lengyelt is meg akarom tanulni,
 • a lengyel nép és a nyelv szeretete,
 • gyakran kirándulunk Lengyelországba és az ország jobb megismerése miatt akarom megtanulni a nyelvet,
 • már korábban is tanulgattam a nyelvet otthon tankönyvből, de úgy érzem egy tanár segítségével ez jobban fog menni,
 • szlovákul már beszélek, a lengyelt is el akarom sajátítani,
 • egyetemista vagyok, második nyelvvizsgámat lengyelből akarom letenni,
 • édesanyám lengyel, de a nyelvtani dolgokat nem tudja olyan jól elmagyarázni.

 

Ahány ember, annyi érdekes válasz! Egy a közös bennük, valamennyien szeretnék minél jobban elsajátítani a lengyel nyelvet. Sok sikert nekik!

Hohl Józsefné elmondta, amennyiben a csoport részéről igény lesz, folytatják a középfokú tanfolyammal, illetve tanévenként legalább egyszer a jövőben is meg fogják hirdetni az alapfokú tanfolyamot.

 

Fekete Dénes

Városháza
Önkormányzat

Testvérvárosi látogatás Edelényben

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2012. november 25.

Edelény város Önkormányzata 2012.11.22-25 között látogatásra hívta meg lengyel testvérvárosának, Siewierz küldöttségét. Az öttagú delegációt Zdzisław Banaś polgármester úr vezette.

A vendégek október 22-én délután az Edelényi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat rendezvényein vettek részt, melyek a következők voltak:

 •     14 órától Kovács László esperes úr vezetésével szentmise a római katolikus templomban,
 •     15 órától látogatás a felújítás alatt álló L’Huillier-Coburg kastélyban,
 •     16 órától ünnepi műsor majd vacsora a Bódva étteremben.

Az ünnepi műsor programja a következő képen alakult:

 •     Zele Józsefné elnök üdvözölte a lengyel delegációt és a megjelenteket,
 •     a Drenka Polska együttes fellépése,
 •     Mikó Gergő 2. általános iskolás kisfiú egy lengyel népmesét mondott el,
 •     az Edelényi Lengyel Hagyományőrző táncosok fellépése.

A táncosokról egy kicsit bővebben. Siewierz város vezetése ez év márciusi látogatása alkalmával adományozott két pár Krakkói népviseleti ruhát az Edelényi Lengyel Önkormányzatnak, azzal a kéréssel, hogy legközelebb már szeretnék látni az ebben táncolók fellépését. Ez most teljesült! Farkas Gréta, Lévai Kornél, Ludva Laura és Kubányi Norbert ropták a saját maguk által összeállított és betanult krakkói táncokat. Nagy sikert arattak! Gratulálunk nekik!

Banaś polgármester úr meghatódva köszönte meg a szép műsort és Molnár Oszkár úrral - Edelény polgármesterével - az együttműködés továbbfolytatásáról, kiszélesítéséről biztosította a jelenlevőket.

Október 23-án a lengyel delegáció részt vett az 1956-os forradalom és szabadságharc városi rendezvényein, megkoszorúzták az emlékművet.

A hátralévő két napban az edelényi iskolákkal ismerkedtek. A küldöttség pedagógus tagjait a tanrend, az oktatási módszerek és az intézmények működése érdekelte.

Lengyel vendégeink sok tapasztalattal és kedves élménnyel távoztak!

 

A programokat támogatta:

 • Edelény város Önkormányzata,
 • az Országos Lengyel Önkormányzat,
 • Edelény Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata.

 

Fekete Dénes

Városháza
Önkormányzat

Tisztelgés Romek Strzałkowski emlékműve előtt

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2012. október 19.

Miskolc mjv. Önkormányzata és a város civil szervezetei az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékünnepségei során 2012. október 19-én rótták le kegyeletüket a Szentpéteri kapuban álló Romek emlékoszlopnál.

A 13 éves lengyel kisfiú az 1956. júniusi Poznań-i felkelés során a karhatalom tüzében vesztette életét, amikor azok a fegyvertelen tömegre lőttek. Emlékműve 1992-től áll városunkban, melyet társadalmi összefogással tavaly újíttatott fel a Miskolci Lengyel Önkormányzat.

A program a Miskolci Petőfi Sándor általános iskola tanulóinak alkalomhoz illő műsorával kezdődött. A gyerekeket Gávay Katalin és Pálné Boldizsár Erika tanárnők készítették fel.

Az emlékmű talpazatán koszorút helyezett el:

 • Miskolc mjv. Önkormányzata nevében Zsiga Marcell alpolgármester,
 • Csöbör Katalin országgyűlési képviselő,
 • a Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat,
 • az 56-os Szövetség,
 • a Politikai Foglyok Országos Szövetsége,
 • a Miskolci Egyetem.

A megemlékezés a Szózat eléneklésével ért végett.

 

Szöveg: Fekete Dénes

Fotó: Rásonyi István

Városháza
Önkormányzat

Szlovák és lengyel nyelvtanfolyam indul

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2012. október 15.

50 órás szlovák és lengyel nyelvtanfolyam indul október 15-én a Földes Ferenc Gimnáziumban, anyanyelvi tanárok vezetésével.

Városháza
Önkormányzat

Megemlékezések az októberi forradalom hőseiről

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2012. október 19.

Miskolc mjv. Önkormányzata, a város lakói több napon keresztül, számos emlékhely felkeresésével és megkoszorúzásával emlékeznek meg az 1956-os forradalom mártírjairól.

Ennek során 2012. október 19-én, pénteken 09.30-kor helyezik el a kegyelet virágait a Szentpéteri kapuban található Romek Strzałkowski emlékoszlopnál. Közreműködnek a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai.

A 13 éves lengyel fiatalember 1956. június 28-án esett el a Poznani munkásfelkelés alatt, amikor a karhatalom fegyveresei tüzet nyitottak a tüntető munkásokra. Romek a Poznani felkelés gyermek hőse lett. Városában emléktáblát állítottak neki és utca viseli nevét.

A miskolci emlékoszlopot 1992-ben állította a város Önkormányzata. Felújítását adományokból 2011-ben végeztette el a Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat.

 

Mindenkit szeretettel várunk a rendezvényre!

 

Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat

Városháza
Önkormányzat

Hazalátogattunk Białkára

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2012. október 05.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Lengyel Önkormányzat szervezésében október 5-7 között 50 fős delegáció látogatott Białka Tatrzańskára.

A vizit célja a családi kapcsolatok ápolása, illetve Dél-Lengyelország megismerése volt a Derenkről elszármazottak részéről. Ennek keretében Poros Andrásné megyei elnök megbeszélést folytatott Stanisław Łukaszczyk úrral, Bukowina Kistérség elöljárójával, Julian Kowalczyk úrral, a Podhalei és Szepesi Leader Csoport vezetőjével, illetve Jan Budz úrral, a Szepesi Egyesület elnökével.

A felek a tanácskozáson megállapodtak a meglévő kulturális kapcsolatok bővítéséről, a gurál-magyar szótár kiadásával kapcsolatos lengyel pályázat beadásáról, illetve újabb civil szervezetek bevonásáról az együttműködés szélesítése érdekében.

A szabadidős programok keretében látogatást tettünk a żywieci Sörgyár Múzeumában, felkerestük Wadiwicében boldog II. János Pál pápa szülőházát, rövid sétát tettünk Krakkó belvárosában, illetve leereszkedtünk a Wieliczkai Sóbányába. Hazafelé jövet nem maradhatott ki egy rövid megállás Zakopanéban.

Vasárnap délelőtt részt vettünk a misén, illetve az azt követő körmeneten. Templomaink apostolai – Szent Simon és Szent Júdás Tádé - is szorosan összekötnek bennünket.

Velünk töltötte a hétvégét a 85 éves Jan Kamocki professzor úr és segítője Jadwiga Plucińska-Piksa. Érdemük vitathatatlan egymásra találásunk tudományos bizonyításában!

Szállásunk Białkán József Rémiáséknál volt, akinek a csoport nevében szeretném megköszönni a szeretetteljes fogadtatást, a családias légkört és a finom ellátást.

A programon a Miskolci Lengyel Önkormányzat képviselői is jelen voltak.

 

Fekete Dénes

Városháza
Önkormányzat

Ülésezett a Lengyel Önkormányzat

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2012. szeptember 25.

A Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 2012. szeptember 25-én tartotta soros ülését. Jelen volt a négyből 3 képviselő, így a testület határozatképes volt.

Az elnök előterjesztésére két napirendi pontot vitattunk meg, úgy, mint önkormányzatunk első féléves pénzügyi beszámolóját, illetve az egyebeket.

2012. első félévben bevételeink a következő képen alakultak (kerekítve):

 • állami támogatás 200 e. Ft.,
 • Miskolc mjv. támogatása 200 e. Ft.,
 • 2011. évi pénzmaradvány 100 e. Ft.

Összesen 500 e. Ft.

Kiadások:

 • zongorakoncert a M-L Barátság Napja alkalmából 60 e. Ft.,
 • a lengyel lakás első féléves fenntartási költsége 200 e. Ft.,
 • egyebek 20 e. Ft.

Összesen 280 e. ft.

Első féléves pénzmaradvány 220 e. Ft.

2012. második félévi pénzügyi helyzet az ülés napján:

 • Miskolc mjv. támogatásának 2. részlete 400 e. Ft.,
 • feladatalapú támogatás 100 e. Ft.,
 • 2012. első félévi pénzmaradvány 220 e. Ft.

Összesen rendelkezésre áll 720 e. Ft.

A testület a 2012. évi első féléves pénzügyi beszámolót egyhangúan elfogadta. Megállapította, hogy úgy az állami, mint a városi támogatás 50%-os csökkentése miatt kényszerültünk takarékossági okok miatt a Tízes honvéd utcában lévő önkormányzati lakásunk leadására, mert az, az év végéig elvitte volna az éves költségvetésünk felét.

A második napirendi pontban pontosításra kerültek az év hátralévő időszakának rendezvényei, melyek időrendi sorrendben a következők:

 • október 19-én, a városi rendezvények keretében koszorúzás a Romek emlékműnél;
 • november 10-11 kirándulás Limanowába;
 • november 26-28 között Lengyel Filmnapok a Miskolci Művészetek Házában;
 • november 30, december 1-2 Kirándulás Lembergbe,
 • december 16-án Lengyel Karácsony.

A testület a fentebb felsorolt rendezvényeket egyhangúan elfogadta és megállapította, hogy a kirándulásoknál önrész bevonásával a rendelkezésre álló pénzkeret fedezi ezen programok lebonyolítását.

 

Fekete Dénes

Városháza
Önkormányzat

Gurál táncosok Tiszaújvárosban

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2012. szeptember 15.

2012. szeptember 15-én Tiszaújvárosban, a Tisza szigeten egész napos Halászléfőző Fesztivált és ezen belül különbféle kulturális rendezvényt szervezetek. A rendezvény fővédnöke Bráz Gyögy polgármester úr volt.

A szervezők felkérték Poros Andrásnét, a Tiszaújvárosi Lengyel Önkormányzat elnökét, hogy a program színesítése érdekében lengyel fellépők is legyenek. Az elnök asszony a májusban aláírt, a Leader program keretén belüli együttműködési szerződés révén fordult a Nedeciekhez, akik 25 fős tánccsoporttal érkeztek a rendezvényre.

A Spisaki néptáncegyüttes 11 éve alakult, a mostani felállásban 6 éve szerepelnek együtt. Tagjai középiskolás korúak, vagy nem régen végeztek. Gurál néptáncokat adnak elő énekelve, illetve zenekari kísérettel. Most nyolc pár táncossal és négytagú zenekarral jöttek. Vezetőjük Elżbieta Lukaś.

Szombaton délután nagy sikerük volt a főzőverseny kulturális programjában. Este a Főnix Hotel éttermében találkoztak a megye Lengyel Önkormányzatainak képviselőivel, illetve a meghívott vendégekkel.

A változatosság kedvéért a fellépést a helyi Kis bocskor táncegyüttes kezdte. Ők 5 éve alakultak, tagjai óvodások, illetve általános iskola alsó tagozatosok. Vezetőjük Farkasné Molnár Anna. Nyírségi lakodalmast adtak elő citera zenekar kíséretében. Nagyon ügyesek voltak, nagy tapsot kaptak.

A lengyel együttes hozta formáját, lendületes számaikkal méltán arattak nagy sikert. A rendezvény végén közösen táncolt a két csapat. A kicsit először meg voltak illetődve, de aztán alig akarták abba hagyni. Az est további részében vacsora, közös beszélgetés majd már mai zenére táncest volt.

Másnap a lengyel együttes népviseletben részt vett a római katolikus misén, ahol alkalomhoz illő énekszámokat adta elő. Délután a Termálfürdőben ért véget Tiszaújvárosi látogatásuk, amely véleményem szerint tovább erősítette a népeink közötti jó kapcsolatot.

A Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat képviselői jelen voltak a rendezvényen.

 

Fekete Dénes