Városháza
Önkormányzat

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

Városháza
Önkormányzat

Lengyel farsang

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2011. január 29.

2011. január 29-én este farsangi bálra gyülekeztek a Miskolci Lengyel Kisebbségi Önkormányzat tagjai a Calypso étteremben. A hidegből jól esett a terített asztal mellé leülni, mely kellemes érzést csak fokozott Tóth Attila zeneszolgáltató.

A vidám hangulatra, kikapcsolódásra vágyókat Szedmákné Reksa Mariola elnök köszöntötte lengyelül, Bárcziné Sowa Halina elnökhelyettes magyarul. Az üdvözlő szavak, jó kívánságok után pezsgővel koccintott a csapat. Nem sok idő maradt a beszélgetésre, mert a pincérek már hozták is a finom falatokat. A bőséges vacsora után magyar és lengyel számokra, dalokra perdült táncra a fiatalság. Az idősebb korosztály maradt inkább a beszélgetésnél és a borozgatásnál.

Este tíz órakor kezdődött a tombolasorsolás, amit mindenki izgatottan várt. A díjak között könyvek, pezsgők, gyógy masszázs jegyek, illatszer- és élelmiszer ajándékcsomagok szerepeltek. A fődíj két személy részére ingyenes részvétel a legközelebbi lengyel kirándulásra. Mondanom se kell, hogy minden díj gazdára talált, húzást nem kellett ismételni!

A farsangozók a tombolasorsolás által felfokozott állapotot újból tánccal vezették le. Késő éjszakáig húzta zenészünk. Jó hangulatban, friss élményekkel és nyereményekkel vágtunk neki a hazavezető útnak, és azzal a tudattal, hogy jövőre újból összejövünk.
Köszönjük a szervezőknek ezt a szép estét!

Kép és szöveg: Fekete Dénes

Városháza
Önkormányzat

Lengyel-Magyar Barátság Napja Poznańban

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2011. március 23.

2007-ben döntött úgy mindkét ország parlamentje, hogy tekintettel a két nép ezer éves baráti kapcsolatára, március 23-át a Lengyel-Magyar Barátság Napjává nyilvánítja.

A határozatban rögzítették, hogy a rendezvény fővédnökei a köztársasági elnökök, minden évben a másik ország olyan városában kerül erre az ünnepségre sor, mely aktív partner kapcsolattal rendelkezik. Az idén Győr testvér városába, Poznańban utaztunk.

A győriek kitettek magukért, Budapesti indulással 500 fős Barátság Expresszt szerveztek. Március 22-én reggel az utazókat a Budapesti Lengyel Nagykövetség, civil szervezetek sora és a MÁV vezetése búcsúztatta a Keleti pályaudvaron, majd Osztie Zoltán atya áldotta meg őket. 10 órakor már Győrben voltunk a Bem téren, a Barátság emlékműnél. Ezt a szép szobrot 2006-ban állította a Győri Magyar-Lengyel Piłsudski Történelmi Társaság, amely kezdeményezte ennek a napnak a megtartását.

A szobornál ünnepi beszédet mondott Győr mjv. alpolgármestere, a Budapesti Lengyel Nagykövetség konzulja, több minisztérium államtitkára, a HM képviselője. Ezután a Szmolenszknél szerencsétlenül járt elnöki gép egy éves évfordulója alkalmából a Lech Kaczyński Emlékkő átadására került sor. Az új alkotást Dr. Pápai Lajos megyéspüspök és Leszek Kriza atya áldotta meg.

Vonatunkra szállva folytattuk utunkat Lengyelországba. Poznań-i pályaudvarra március 23-án hajnalban érkeztünk meg, ahonnan külön buszokkal szállítottak szállásunkra a szervezők. Rövid pihenő majd készülődés után délelőtt 10 órakor már Romek Strzałkowski és Mansfeld Péter emléktáblájánál gyülekeztünk. Az 1956-os Poznań-i felkelés és az októberi magyar forradalom e két fiatalon elhunyt áldozatára emlékeztünk és helyeztük el virágainkat.

Következő program a Poznań-i Egyetem dísztermében volt, a köztársasági elnökök részvételével zajló ünnepi Plenáris Ülés. Az egyetem rektora és a város polgármestere üdvözölte a megjelenteket, majd mindkét ország államfője méltatta népeink közös történelmi múltját, a meglévő jó kapcsolatokat és ennek fenntartására, folytatására ösztönöznek minden ebben érdekeltet. A központi ünnepség 13 órakor került sor a város 1956-os Forradalmi Emlékművénél. Itt Palkovics Imre úr, a Munkástanácsok elnöke volt a szónok. Beszédét koszorúzás követte.

14 órakor az államfők ebéden fogadták a meghívottakat, melyre delegációnk is hivatalos volt. E szűkebb társaságban elnökeink már kötetlenebbek voltak, felszólalásuk során felelevenítették például egymás országaiban tett ifjúkori látogatásaiknak emlékét, Schmitt úr pedig egy Kossuth nóta közös eléneklésével lepte meg a vendéglátókat. Az ebéden jelen volt Demján Sándor úr, akinek a TriGránit cége nyerte meg Poznań új közlekedési és bevásárló központjának megépítését a 2012-es foci Eb-re. Nyolc pályázó közül lettek az elsők. A beruházás összege 160 millió euró, alapterülete 93 ezer négyzetméter. Alul busz-, középen vonat pályaudvar lesz, az emeleten pedig bevásárló központ.

Délután és este kulturális programok sora várta az érdeklődőket. Volt ebben történelmi fotó kiállítás, térzene, múzeumlátogatás, operett és jazzkoncert. Olyan bőséges volt a kínálat, hogy mindegyikre el sem tudtunk menni!

Másnap reggeli után indult vissza vonatunk Budapestre. Sok élménnyel gazdagodva előbb Poznań-i barátainktól búcsúztunk, majd fővárosunkban a vonaton megismertektől. Jövőre találkozunk Ópusztaszeren, ahol Csongrád megye lesz a vendéglátó.

A 15 fős Miskolci delegáció tagjai voltak: Molnár Péter úr, önkormányzati képviselő, Kákóczki András úr a Polgármesteri Hivatal kulturális osztályvezetője, 2 Lengyel Kisebbségi Önkormányzati képviselő, a többiek a Keresztény Értelmiségiek Szövetségétől voltak.

Kép és szöveg: Fekete Dénes

Városháza
Önkormányzat

Nemzetiségi és Kisebbségi Nap

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2011. április 07.

Adj helyet magad mellett címmel Nemzetiségi és Kisebbségi Nap került megrendezésre 2011. április 7-én a Miskolci Karacs Teréz Leánykollégiumban.

A megjelenteket Pósalakyné Miskolczi Csilla igazgató asszony köszöntötte, majd Rózsahegyi Katalin úrhölgy, a Polgármesteri Hivatal Stratégiai osztályának munkatársa nyitotta meg a rendezvényt. A műsor szervezője és levezetője Szvoboda Lászlóné asszony, megyei etnikai (roma) szaktanácsadó, kollégiumi nevelőtanár volt.

A programban bolgár, cigány, görög, lengyel, német és ukrán nemzetiségi csoportok léptek fel. Minden kisebbség először röviden bemutatkozott, elmondta hogyan kerültek Magyarországra, illetve ismertették, hogy miként igyekeznek megőrizni kultúrájukat, hagyományaikat a jelen körülmények között.

A lengyel részben az Emőd-Istvánmajori Drenka Polska népi együttes lépett fel, mely nagy sikert aratott a Zakopane környéki gurál népdalokkal. A rendezvény végén adott kis fogadás alkalmat biztosított a szervezők, illetve városunk kisebbségi képviselői, valamint a fellépők közötti kötetlen beszélgetésre.

Kép és szöveg: Fekete Dénes

Városháza
Önkormányzat

Lengyel Hírlevél – 2011/1.szám

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2011. május 17.

A Miskolci Lengyel Kisebbségi Önkormányzat összegyűjtött hírei.

Városháza
Önkormányzat

Miskolcon járt a Báthory Express Magyar-Lengyel Kultúrkamion

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2011. május 14.

Nagy sikerrel zárta városunkban magyarországi körútját a Báthory Express névre hallgató Magyar-Lengyel Kultúrkamion, és már át is lépve a nem létező határt, Lengyelországban folytatja útját tovább.

Az utazókat a Europe Direct Miskolc iroda és a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat fogadta és segítette, majd Miskolc Város Polgármestere látta el kézjegyével az emléktáblát. Sokan meglátogatták az eseményt, személyes emlékeket hozva, élményeket megosztva a lengyel-magyar barátságról. Ezúton a szervezők köszönetet mondanak Miskolc lakosságának a videóra mondott történetekért, a hozott emléktárgyakért. A Krakkói Magyar Centrum vezetője kellemes emlékekkel távozott városunkból és jó hírét viszi a miskolci lelkes közönségének.

Városháza
Önkormányzat

Magyar lengyel barátságos labdarúgó mérkőzés és stafétafutás

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2011. május 28.

Lengyel-magyar gyermeksportverseny - 2011.május 28. Fazekas Úti Általános Iskola - 10 óra.

Városháza
Önkormányzat

A miskolci gyerekek már átadták a stafétát

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2011. május 28.

2011. május 28-án, a miskolci Fazekas-Istvánffy általános iskola meghívására a lengyelországi Szilézia megyéből, Goczałkowice Zdój településről érkezett az a 20 fős, általános iskola alsó tagozatos focicsapat, amely a sportversenyek keretében már át is vette jelképesen a magyar diákoktól az uniós stafétabotot.

Délelőtt 10 órakor az iskola udvarán Kascsák Ferenc, igazgató úr köszöntötte a csapatokat, majd Kovács Józsefné önkormányzati képviselő nyitotta meg a rendezvényt. Bárcziné Sowa Halina, a Miskolci Lengyel Kisebbségi Önkormányzat alelnöke és Nowackiné Tóth Katalin az Europe Direct Miskolci Iroda vezetője lengyel nyelven hívta fel a figyelmet a sportesemény jelentőségére és kívánt sok sikert a csapatoknak.

Ezután a stafétával kezdett a négy csapat (2-2 magyar és lengyel). Ennek keretében a lengyel fiatalok át is vették a staféta botot, látszott, hogy jól áll a kezükben, stabilan tartják! Ezen teljesítményükért emlékérmet kaptak a versenyzők.

Következtek a várva várt focimérkőzések. Itt bizony a lengyelek szerepeltek jobban. Az első és a második helyet is ők szerezték meg, míg a hazai csapatoknak – döntetlen miatt – a harmadik hely jutott. A fazekasok felkészítője Szűcs Ibolya tanárnő volt, a lengyeleké Mateusz Piesiur úr. A játékvezetők Réz Attila és Szemes Antal urak voltak, az iskola nyugalmazott testnevelő tanárai. Sportszerű összecsapások voltak, sérülés nem történt.

A gyerekek részére az ajándékcsomagokat, illetve az első csapatnak a trófeát Kovács Józsefné képviselő asszony adta át. Záró beszédében ígéretet tett arra, hogy 2012-ben támogatni fogja az iskola csapatának kiutazását a visszavágóra.

A díjkiosztás után a lengyel vendégek megnézték az iskolát, majd az előcsarnokban a két nép közös történelmi múltját bemutató lengyel-magyar nyelvű kiállítást. A rendezvény végén az igazgató úr látta vendégül a csapatokat és kísérőiket, melyen Adam Maćkowski úr, a lengyel csoport vezetője köszönte meg a szíves fogadtatást és a jó szervezést.

A rendezvényt támogatta:

  • Miskolc város Önkormányzata,
  • a Fazekas-Istvánffy általános iskola,
  • az Europe Direct Miskolci irodája,
  • a Miskolci Lengyel kisebbségi Önkormányzat.

Kép és szöveg: Fekete Dénes

Városháza
Önkormányzat

Meghívó - Magyar-lengyel elnökségi staféta című konferenciára

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2011. június 15.

Meghívó - MAGYAR - LENGYEL ELNÖKSÉGI STAFÉTA című, Magyarország elnökségi félévének eredményeit és a lengyel elnökség programját bemutató konferenciájára.

Városháza
Önkormányzat

Európa – közép-európai szemmel

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2011. június 15.

Lengyelország követi hazánkat július 1-től az EU soros elnöki posztján. Ennek alkalmából szerveztek konferenciát a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában június 15-én, melyen a két ország céljairól, és közös múltjáról is szó esett.

Városháza
Önkormányzat

A lengyel elnökség körlevele a népszámlálásról

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2011. június 10.

A magyarországi lengyelség büszke a több mint ezeréves lengyel-magyar barátságra, amelyet folyamatosan ápol és amelyre gyermekeit tanítja. Szeretné, ha a fiatalabb nemzedéknek lehetősége lenne  e nemes tevékenység folytatására.