Kulturális- és gasztrofesztiválok

Kulturális- és gasztrofesztiválok

Breadcrumb node id lista: 
7953,7956,16031
Kulturális- és gasztrofesztiválok

Zenei Nagyrendezvények

A Miskolci Szimfonikus Zenekar bérletes sorozatai mellett a város életének is meghatározó szereplője a számos különleges helyszíneken megrendezett hangversenyeivel. Minden évszakhoz és ünnephez kapcsolódik egy-egy kivételes koncert:

Miskolci Kamarakórus Fesztivál

A Miskolci Kórusfesztivál Alapítvány 1989-ben alakult 18 intézmény összefogásával a fennállásának akkor 5. évfordulóját ünneplő Hassler Énekegyüttes kezdeményezésére.

Az alapítvány legfőbb célja, hogy felpezsdítsék Miskolc és környéke kóruséletét. Éppen ezért évről-évre megrendezik a Nemzetközi Kamarakórus Fesztivált, melynek anyagi és erkölcsi támogatását is az alapítvány állja. Az egyik legfontosabb törekvésük, a kórusmuzsikát igénylő és értő közönségréteg kialakítása, valamint a városunkban és megyénkben működő énekkarok menedzselése.

Az alapítvány kuratóriuma elsősorban az ifjúság zenei nevelésében látja mozgalmuk jövőbeni garanciáit. Az iskolai énekoktatás óraszámának drasztikus csökkenése, a médiák komolyzenét hanyagoló műsorpolitikája, az értékrend átalakulása miatt mind fontosabbnak tartják e mikroközösségek megtartását, fejlesztését, bemutatkozási lehetőségeik megteremtését, új együttesek létrehozását, illetve vezetőik szakmai fejlődésének elősegítését.

Ennek érdekében szakmai továbbképzést, bemutató kórusfoglalkozásokat tartanak, melynek célja, hogy a karvezetők, énektanárok találkozhassanak a szakma legjobb hazai és külföldi képviselőivel, tanulhassanak előadásaikból.

Bach-hét

Johann Sebastian Bach születésének évfordulója alkalmából Miskolc belvárosában megrendezett hangverseny sorozat. A barokk-kori német zeneszerző, orgonista, hegedűművész a zeneművészet kiemelkedő egyénisége, a protestáns egyházi zene jeles képviselője. Hatása a zenekultúrára felmérhetetlen. Művei mély intellektuális tartalmuk és tanító jellegük miatt zeneszerzők nemzedékeire hatottak. Munkássága jó részét a vallásos tárgyú kompozíciók alkotják, amelyek alapja a protestáns korál. Művészete a barokk kor zenei törekvéseinek hatalmas összefoglalása. Ingyenes.

Vár-szerenád, Kastély-szerenád

Mindenki szereti a szép helyeket… amikor a fantasztikus épületeket, csodás dallamok töltik meg. A Vár-szerenád sorozat 2014-ben indult, s azóta számtalan alkalommal találkozhatott a zenekarral a közönség a Diósgyőri vár Lovagtermében. Ezeken az alkalmakon ünnepekhez, évszakokhoz kapcsolódó zenei összeállítással jelentkezett az együttes, kihasználva a terem jó akusztikai tulajdonságait és egyedi történelmi atmoszféráját.

A Vár-szerenád sikerén felbuzdulva 2016-ban az edelényi L’Huillier–Coburg-kastélyba is ellátogatott a zenekar, ahol egy tárlatvezetéssel egybekötött műsorral készültek az odalátogatóknak. A sorozat az elkövetkező években is folytatódik, ezáltal csalva muzsikát a történelmi falak közé.

További információk: www.mso.hu

Promenád

A nyárköszöntő hangverseny, egyben a zenei évad búcsúztatója is a Miskolci Nemzeti Színház Nyári Színházában. A hangverseny alkalmain népszerű, vidám és könnyed műsorral lepik meg a közönséget. A szabadtéri program hangulata egy igazán különleges nyáresti kikapcsolódás lehetőségét nyújtja kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

További információk: www.mso.hu

Aperitif

Aperitif koncerten az elkövetkező évad kínálatából kap ízelítőt a közönség. A beharangozó, flash-mob jellegű hangverseny helyszíne már harmadik éve a Szinva-terasz, így Miskolc szívében ismerkedhetnek a komolyzenével az arra járók.

További információk: www.mso.hu

Karácsonyi koncert

A zenekar az ünnepek meghittségéhez is igyekszik a hozzájárulni. A több évtizedes hagyományokkal bíró Karácsonyi koncertnek a Selyemréti Szent István Templom ad otthont, ahol az ünnephez kötődő hangulatos, meghitt műsorral ajándékozza meg a miskolciakat az együttes.

További információk: www.mso.hu

Újévi hangversenyek

Az újesztendőt nagyszabású gálakoncertekkel köszönti a zenekar a Miskolci Nemzeti Színházban. Az Újévi hangversenyek műsorán népszerű polkák, opera áriák és operett slágerek szerepelnek, amelyek tolmácsolásához a műfajok legkiválóbb képviselőit hívják Miskolcra, így vendég volt már többek között Pitti Katalin, Berkes János, Bordás Barbara, Boncsér Gergely, Peller Anna, Peller Károly, Lukács Anita és a Vienna Tenors (Lőkös Dániel, Roman Lauder és Woncheol Song) is. Az előadáshoz mindig társul tánc és vetítés, így összművészeti produkció születik. A zenekart az együttes művészeti vezetője, Gál Tamás Liszt-díjas érdemes művész vezényli.

További információk: www.mso.hu

OrgonaPont - hangverseny sorozat

Miskolc városának talán legpatinásabb hangverseny sorozata templomainkhoz kötődik. Több mint negyven éve nyújtanak kikapcsolódást a nyári kánikulában, a templomok hűs falai között az orgona hangversenyek városunk lakóinak és az ide látogató turisták számára. Az Avasi Református Templom és a Belvárosi Református Templom felújított orgonái szolgálják már hosszú évek óta ezeket a hangversenyeket, ahol részben városunk kiemelkedő művészei, részben pedig a hazai komolyzenei élet meghatározó szereplő vállalnak szerepet. A sorozat korábban Collegium Musicum néven vált ismertté, azonban az utóbbi években egy országos sorozat részévé válva kapta az OrgonaPont elnevezést. Az országos sorozat a Filharmónia Magyarország gondozásában kerül megrendezésre minden év augusztusában.

További információk: www.filharmonia.hu

Belvárosi Zenei Esték - hangverseny sorozat

A Zenepalota gyönyörűen felújított Bartók termében kerül megrendezésre a Belvárosi Zenei Esték hangverseny sorozat. Ezek a hangversenyek hiánypótló szerepet töltenek be Miskolc zenei életében, mivel kizárólag kamara koncertekkel találkozhat az ide látogató érdeklődő. Szólista kvalitásokkal megáldott zenetanárok, városunk zenei együtteseinek művészei, valamint azok a hazai kamara formációk vesznek részt ebben a sorozatban, akik számára az együtt muzsikálás mindennél többet jelent. A barokk estektől, a klasszikus és romantikus programokon át egészen a szerzői estekig széles kínálat várja a nagyérdeműt ezeken a hangversenyeken. A sorozat szeptembertől májusig, havi rendszerességgel kerül megrendezésre a Filharmónia Magyarország által.

További információk: www.filharmonia.hu

Muzsikáló Udvar - hangverseny sorozat

A Muzsikáló Udvar koncertek júliusban és augusztusban kerülnek megrendezésre a Miskolci Galéria udvarában, valamint a Csodamalom Bábszínház szabadtéri színpadán. Könnyű nyáresti szórakozást ígérnek ezek a rendezvények azok számára, akik ellátogatnak az udvarokba, ahol jazz, latin, blues, dixieland, swing és klezmer zenészek varázsolják el a hallgatóságot. Az udvarok kis mérete miatt igen gyorsan megtelik a nézőtér ezekre a hangversenyre, így az érdeklődőknek érdemes időben jegyet váltani, hogy biztosítani tudják a helyüket. Aki igényes nyári kikapcsolódásra vágyik, feltétlenül ott a helye a Muzsikáló Udvarban.

További információk: www.filharmonia.hu

 

Kulturális- és gasztrofesztiválok

Jameson CineFest- Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Miskolc nagy történelmi múlttal rendelkezik a filmkultúra területén: 1939-ben Magyarország legelső filmfesztiválja Miskolcon a lillafüredi Palota Szállóban volt megrendezve. Miskolcon született (1902-ben) az Oscar-díjas forgatókönyvíró és rendező Pressburger Imre. Szülőháza a Szentpéteri kapu 3 sz. alatt található. A 60-as évektől három évtizeden át a Miskolci Rövidfilm és Televíziós Fesztivál volt Magyarország egyik legjelentősebb filmes eseménye. De a megyében, Ricsén született Zukor Adolf magyar származású Oscar-díjas producer is, a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója, Tolcsván pedig a 20th Centruy Fox alapítója, William Fox.

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 2004-ben iratkozott fel a világ filmes térképére és mára Magyarország vezető fesztiváljává nőtte ki magát. A fesztivál versenyprogramjában a világ filmes aktualitásai vesznek részt. Tematikáját tekintve a fiatal alkotókat részesíti előnyben a fesztivál, de számos filmtörténeti és retrospektív programja is van.

A hagyományosan szeptember második hetében megrendezett eseményén több mint 120 film kerül bemutatásra. A versenyfilmek mindegyike magyarországi premier. Ez az egyetlen magyarországi fesztivál, ahol a fődíjakat odaítélő nemzetközi zsűri mellett olyan nemzetközi szervezetek által delegált zsűrik is működnek, mint a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége), a CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) és az ökumenikus zsűrik. A filmeket megtekintő nézők is szavaznak a fesztivál közönségdíjáról. A jövő filmes generációja számos mesterkurzuson, workshopon vehet részt. Több területen működünk együtt a Miskolci Egyetemmel (pl. egyetemista fiatalok hagyományosan „Otthonunk Miskolc” címmel tematikus kisfilmeket készítenek).

Az elmúlt több mint egy évtizedben a CineFest több ezer hazai és külföldi filmes szakembert látott vendégül, köztük számos ismert és elismert szakmai vendéget. A fesztivál életműdíját kapta többek között Jancsó Miklós, Zsigmond Vilmos, Claudia Cardinale és Makk Károly, 2016-ban pedig Juliette Binoche francia színésznő vette át fesztiválunk újonnan alapított, az Európai Mozi Nagykövetének járó díját. Ezen túlmenően minden évben jelentős alkotók látogatnak el a fesztiválon bemutatott filmjeikkel hozzánk, így ezidáig vendégük volt – a teljesség igénye nélkül – Colin Trevorrow, Gaspar Noé, Timo Vuorensola, Benh Zeitlin, M. Tóth Géza, Kevin Macdonald, Hajdu Szabolcs filmrendezők is.

A filmfesztivált a CINE-MIS Nonprofit Kft. szervezi.

Elérhetőségünk:

Tel.: 46/412-228, 46/325-000

Cím: 3530 Miskolc, Széchenyi u. 48. I. em.

E-mail:

cinemis@t-online.hu

info@cinefest.hu

Honlap: www.cinefest.hu

Kulturális- és gasztrofesztiválok

Bartók Plusz Operafesztivál

A Miskolci Nemzetközi Operafesztivált 2001 óta rendezik meg nyaranta, világhírű operaénekesek és operaegyüttesek részvételével.

A fesztivál, mint kezdeményezés története Hegyi Árpád Jutocsa, a Miskolci Nemzeti Színház akkori igazgatója és Müller Péter Sziámi, a Játékszín művészeti vezetője nevéhez fűződik. A lehetőséget a színházi épületegyüttes 1997-re befejeződött rekonstrukciója után létrejött öt játszóhely (Nagyszínház, Csarnok, Játékszín, Kamaraszínház, Nyári Színház) adta. A rendezvénysorozat művészeti igazgatója 2003-tól 2007-ig Marton Éva, a világhírű szoprán volt.

A fesztivál igazgatói tisztjét 2004-től 2011-ig Bátor Tamás operaénekes töltötte be, aki 2010-ben elnyerte a Magyar Zeneművészet kategória megyei Prima díját. 2011 októberétől Kesselyák Gergely karmester a fesztivál igazgatója. A rendezvénysorozatot a Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. szervezi, és a fesztivált beválasztották az Európai Fesztiválok Szövetségébe, 2015-ben pedig a minősített európai fesztiválok sorába beválasztották.

A fesztivált „Bartók+ Operafesztivál”-nak is hívják, mert 2012-ig a Bartók név mögé minden évben más zeneszerző, stílus vagy zenei kör került, aminek révén érdekes összetett zenei élményben lehetett részük a zenekedvelőknek. 2013-tól az új fesztiválvezetés új koncepció szerint szervezi a fesztivált, és a neve „Bartók Plusz Operafesztivál”-ra változik.

A Miskolci nemzetközi operafesztivál nem csak operákat kínál: az operákon kívül szimfonikus és kamarazenei hangversenyek, dal- és kórusestek, gyermekprogramok is műsorra kerülnek, sőt még az úgynevezett könnyű műfaj is tiszteletét teszi a fesztiválon. A társművészetek is jelen vannak: képzőművészei kiállításokat, utcafesztiválokat, bor- és fröccsfesztivált, irodalmi esteket rendeznek, a város különböző pontjain pedig utcai zenészek és táncosok tűnnek fel.

A fesztivál újabb és újabb helyszíneket talál: a Nemzeti Színház és a Művészetek Háza mellett a miskolci templomok, a Jégcsarnok, a lillafüredi Palotaszálló, az aggteleki cseppkőbarlang, a Miskolci Egyetem aulája és fűtőműve, a tapolcai Barlangfürdő, az avasi kilátó, a tarcali kastély és az edelényi református templom is helyszíne a rendezvényeknek.

2011 januárjában, Magyarország soros EU-elnöksége alkalmából, a brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben, egy hónapig nyitva tartó kiállításon mutatkozott be az Operafesztivál. A megnyitót kísérő ünnepség koncertjén a miskolci Anima Vonósnégyes működött közre.

A fesztivál alatt az MVK Zrt. fesztiválvillamost üzemeltet, ami más járatokkal ellentétben megáll a színház előtt is, és aznapra érvényes színházjeggyel ingyen lehet utazni rajta. Ez egyébként a cég legrégebbi villamosa, és máskor nem közlekedik.

További információ: http://operafesztival.hu/index.php/hu/

Kulturális- és gasztrofesztiválok

Becherovka Miskolci Farsang

A Becherovka Miskolci Farsang az ország egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválja és vására. A fesztivál a farsangi időszakban kerül megrendezésre Miskolc belvárosában. Kirakodó vásárán több száz kézműves és gasztronómiai árus jelenik meg. A rendezvény valamennyi szabadtéri programja ingyenes. Koncertek, kézműves és gasztronómiai vásár, vendéglátó egységek, őstermelői piac és népművészeti vásár várja a vendégeket.

A farsang programkínálatában több tucatnyi koncert, számos gyermek- és családi program, kiállítások, farsangi felvonulás található a karneváli hangulatot megidézve. A fesztivál ideje alatt minden korosztály megtalálja az igényes és színvonalas szórakozási lehetőséget.

További információ: http://miskolcifarsang.hu/